Chcete upéct něco netradičního, co zaujme nejen chutí, ale i vzhledem? Vyzkoušejte náš šachovnicový dort, který je dvoubarevný a po rozkrojení vám vznikne opravdová šachovnice. Jak na to? Příprava tohoto dortu je velmi snadná, stačí postupovat podle postupu v tomto receptu.
Tento dort je výjimečný také tím, že se nepečená část připravuje ve vodní lázni. Nezapomeňte na několik důležitých tipů: nepřidávejte prášek do pečiva, těsto příliš nemíchejte a pusinku upečte středně tuhou. Nenechte se odradit nestandardními postupy, výsledek a chuť tohoto šachovnicového dortu stojí za to!
Recept na šachovnicový dort: Originální zákusek s hravým vzorem
Ingredience na přípravu těsta
- 3 vejce
- 3 hrnky cukru krupice/krystal
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 2/3 hrnku rostlinného oleje
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1/2 kávové lžičky vanilkové esence
- 2 polévkové lžíce mouky a 2 polévkové lžíce kakaa
Ingredience na čokoládové ganache
- 150 ml smetany na šlehání
- 150 g hořké čokolády
Postup
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, za stálého šlehání přidáme olej a mléko. Zamícháme 2 hrnky mouky s práškem do pečiva.
2. Těsto rozdělíme na 2 stejné části, do jedné misky přidáme 2 polévkové lžíce mouky a do druhé 2 polévkové lžíce kakaa. Upečeme každé těsto zvlášť ve formě 28×12 cm vystlané pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 25 minut každé těsto. Necháme vychladnout.
3. Připravíme si čokoládové ganache. Smetanu na šlehání zahřejeme do bodu varu, nevaříme. Do horké smetany nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a vyšleháme.
4. Vychlazené korpusy rozkrojíme podélně každý na polovinu a čokoládovým ganache slepujeme střídáním barev a ukládáním k sobě a na sebe dle obrázku. Celý povrch potřeme zbytkem ganache.
Černobílý dort šachovnice můžete zdobit ovocem nebo čerstvou šlehačkou. Vyzkoušejte jej a dejte nám vědět, jak vám to šlo a jak vám chutnal!