Chcete upéct něco netradičního, co zaujme nejen chutí, ale i vzhledem? Vyzkoušejte náš šachovnicový dort, který je dvoubarevný a po rozkrojení vám vznikne opravdová šachovnice. Jak na to? Příprava tohoto dortu je velmi snadná, stačí postupovat podle postupu v tomto receptu.

Tento dort je výjimečný také tím, že se nepečená část připravuje ve vodní lázni. Nezapomeňte na několik důležitých tipů: nepřidávejte prášek do pečiva, těsto příliš nemíchejte a pusinku upečte středně tuhou. Nenechte se odradit nestandardními postupy, výsledek a chuť tohoto šachovnicového dortu stojí za to!

Recept na šachovnicový dort: Originální zákusek s hravým vzorem

Ingredience na přípravu těsta

  • 3 vejce
  • 3 hrnky cukru krupice/krystal
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky vanilkové esence
  • 2 polévkové lžíce mouky a 2 polévkové lžíce kakaa

Ingredience na čokoládové ganache

  • 150 ml smetany na šlehání
  • 150 g hořké čokolády

Postup

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, za stálého šlehání přidáme olej a mléko. Zamícháme 2 hrnky mouky s práškem do pečiva.

2. Těsto rozdělíme na 2 stejné části, do jedné misky přidáme 2 polévkové lžíce mouky a do druhé 2 polévkové lžíce kakaa. Upečeme každé těsto zvlášť ve formě 28×12 cm vystlané pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 25 minut každé těsto. Necháme vychladnout.

Korpusy rozkrojíme podélně na 2 kusy.
Zdroj: CookingwithRaha59, Korpusy rozkrojíme podélně na 2 kusy

3. Připravíme si čokoládové ganache. Smetanu na šlehání zahřejeme do bodu varu, nevaříme. Do horké smetany nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a vyšleháme.

4. Vychlazené korpusy rozkrojíme podélně každý na polovinu a čokoládovým ganache slepujeme střídáním barev a ukládáním k sobě a na sebe dle obrázku. Celý povrch potřeme zbytkem ganache.

Pásy korpusů slepíme k sobě.
Zdroj: CookingwithRaha59, Pásy korpusů slepíme k sobě.
Pásy skládáme na střídačku tmavé a svetlé a polejeme ganachem.
Zdroj: CookingwithRaha59, Pásy skládáme na střídačku tmavé a světlé a polejeme ganachem.

Černobílý dort šachovnice můžete zdobit ovocem nebo čerstvou šlehačkou. Vyzkoušejte jej a dejte nám vědět, jak vám to šlo a jak vám chutnal!

Obrázek receptu na válečný mřížkový koláč z brambor a mouky.

Mřížkový koláč podle válečné receptury: Z brambor a mouky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest