Klasické tiramisu pochází z Itálie, konkrétně z Benátska a v originále se skládá z cukrářských piškotů, kávy, Mascarpone, vajec, cukru a kakaa. A víte co znamená název tiramisu? Doslovně to je “Rozvesel mě” kvůli povzbudivé kombinaci kávy, cukru a krému. No ale naše tiramisu z Koka sušenek je čisté domácí verze, kterých už bylo vymyšlených a připravených několik. Výsledkem této je výraznější kakaová chuť , jemná kokosová vůně a trochu hutnější základ na rozdíl od piškotů.
Tento recept nechce konkurovat pravému italskému tiramisu, vznikl prostě z toho, co bylo doma po ruce a právě proto je tak výjimečné. Je to chuťově bohatý nepečený dezert, vzhledově trochu tmavší, ve kterém vyniká příjemný kontrast mezi chutí sušenek a jemností krému. Sušenky do sebe nasají chuť krému a změknou, ale zachovají si tvar a vzhledově je výsledek slavnostní. Přitom je příprava dezertu velice rychlá akorát potřebuje několik hodin chlazení.
Recept na české tiramisu
Ingredience potřebné na přípravu nepečeného tiramisu z kakaovo – kokosových sušenek Koka
- 1 balíček Koka sušenek
- 1 balíček dětských piškotů
- 1 smetana ke šlehání
- 2 zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr dle chuti
- kakao
- mletá skořice
Postup přípravy tiramisu
1. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, jemně do ní zašleháme zakysané smetany a vanilkový cukr a dle chuti dosladíme Moučkovým cukrem.
2. Dortovou formu vyložíme alobalem nebo potravinovou folií a dno poklademe vrstvou piškotů.
3. Další rozetřeme část smetanového krému, vrstvu Koka sušene a znovu krém. Vrstvy opakujeme do spotřebování všech surovin a navrchu bude krémová vrstva posypaná směsí kakaa a skořice.
4. Dezert necháme v chladu odležet.
Dezert většinou vrstvíme do dortové formy, ale skvěle vypadá i vrstvení do skleniček.

Nepečený dort z piškotů a jahod: To pravé letní osvěžení

Oreo nepečený dort s malinami
pozn.: částečně upraveno AI