Tento sladký pokrm, těžko určit, zda se jedná o hlavní chod či dezert, má vzácnou schopnost nás na chvíli vrátit do dětství. Lahodný krupičkový základ, doplněný o svěží lesní (nebo klidně jiné) ovoce, blahodárně zklidní naši duši a uspokojí toho „sladko-chtivého“ ďábla uvnitř. Někteří odborníci tvrdí, že ten příjemný pocit z oblíbeného jídla z dětství má své opodstatnění. Připomíná nám totiž bezstarostný život, kdy podobná dobrota byla často za odměnu.
Tajemství tohoto nákypu spočívá v dokonalém poměru mezi krupicí a mlékem. Výsledkem nemá být hutná placka, ale nadýchaný, jemně sladký „korpus“, který se rozplývá na jazyku. A zatímco krupicový základ je jemný, kulatý a uklidňující, lesní ovoce mu vdechne život. A díky tomu životu si jídlo dobře dokážeme zapamatovat!
Recept na krupicový nákyp s lesním ovocem
Délka pečení v troubě cca 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 200 g dětské krupičky
- 750 ml mléka
- špetka soli
- 60 g másla
- 500 g drobného ovoce
- 4 vejce
- 80 g cukru
Postup přípravy nákypu s lesním ovocem
1. Z krupičky, mléka a soli uvaříme kaši a potom odstavíme.
2. Přimícháme máslo a necháme kaši mírně vychladnout.
3. Vejce s cukrem ušleháme do pěny a dobře promícháme s kaši.
4. Formu vymažeme máslem a rozetřeme do ní kaši, na kterou vyskládáme ovoce.
5. Poté dáme opět vrstvu kaše a zase nakonec ovoce.
6. Zapečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 40 minut.

Lesní ticho ve švestkovém sadu: Rýžový nákyp s tvarohem a ovocem
V Česku hlavní jídlo, jinde zase dezert
Ano, krupicový nákyp je typický zástupce tzv. sladkých hlavních jídel, alespoň co se české kuchyně týče. V tomto směru je nám často známá kombinace hutnější polévky a právě sladkého hlavního chodu. V mnoha zemích je podobný pokrm vnímaný spíš jako dezert a jen těžko by ho někteří dokázali přijmout za hlavní jídlo.

Rýžovo – pomerančový nákyp s pomerančovou omáčkou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI