Tento sladký pokrm, těžko určit, zda se jedná o hlavní chod či dezert, má vzácnou schopnost nás na chvíli vrátit do dětství. Lahodný krupičkový základ, doplněný o svěží lesní (nebo klidně jiné) ovoce, blahodárně zklidní naši duši a uspokojí toho „sladko-chtivého“ ďábla uvnitř. Někteří odborníci tvrdí, že ten příjemný pocit z oblíbeného jídla z dětství má své opodstatnění. Připomíná nám totiž bezstarostný život, kdy podobná dobrota byla často za odměnu.

Tajemství tohoto nákypu spočívá v dokonalém poměru mezi krupicí a mlékem. Výsledkem nemá být hutná placka, ale nadýchaný, jemně sladký „korpus“, který se rozplývá na jazyku. A zatímco krupicový základ je jemný, kulatý a uklidňující, lesní ovoce mu vdechne život. A díky tomu životu si jídlo dobře dokážeme zapamatovat!

Recept na krupicový nákyp s lesním ovocem

Délka pečení v troubě cca 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 200 g dětské krupičky
  • 750 ml mléka
  • špetka soli
  • 60 g másla
  • 500 g drobného ovoce
  • 4 vejce
  • 80 g cukru

Postup přípravy nákypu s lesním ovocem

1. Z krupičky, mléka a soli uvaříme kaši a potom odstavíme.

2. Přimícháme máslo a necháme kaši mírně vychladnout.

3. Vejce s cukrem ušleháme do pěny a dobře promícháme s kaši.

4. Formu vymažeme máslem a rozetřeme do ní kaši, na kterou vyskládáme ovoce.

5. Poté dáme opět vrstvu kaše a zase nakonec ovoce.

6. Zapečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 40 minut.

Obrázek receptu na Lesní ticho ve švestkovém sadu: Rýžový nákyp s tvarohem a ovocem

Lesní ticho ve švestkovém sadu: Rýžový nákyp s tvarohem a ovocem

V Česku hlavní jídlo, jinde zase dezert

Ano, krupicový nákyp je typický zástupce tzv. sladkých hlavních jídel, alespoň co se české kuchyně týče. V tomto směru je nám často známá kombinace hutnější polévky a právě sladkého hlavního chodu. V mnoha zemích je podobný pokrm vnímaný spíš jako dezert a jen těžko by ho někteří dokázali přijmout za hlavní jídlo.

Obrázek receptu na rýžovo - pomerančový nákyp s pomerančovou omáčkou.

Rýžovo – pomerančový nákyp  s pomerančovou omáčkou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest