Česnečka, lidově také „oukrop“ nebo dokonce „polévka kocovinová“, patří k nejoblíbenějším tradičním jídlům v české kuchyni. Základ připravuji na sádle a dělám si krutony ze staršího chleba. Kdo má rád, může přidat nastrouhaný sýr. Její síla spočívá v jednoduchosti, výrazné chuti a hlavně v účincích, které se jí přisuzují už po generace. Jen málokterá polévka dokáže tak spolehlivě zahřát, dodat energii a povzbudit tělo i mysl. Česnek se v našich krajích používá od nepaměti. Už středověcí léčitelé věděli, že má silné antibakteriální účinky, posiluje imunitu a podporuje trávení. Během epidemií se česnek věšel i na krk, aby chránil před nemocemi.
Hospody česnečku zařadily do svých jídelníčků nejen proto, že je levná, ale i proto, že pomáhá „po tahu“. Jednoduše rozproudí krev a nastartuje organismus i po probdělé noci. Někde se podává čistá s krutony, jinde s bramborami a vajíčkem, v některých rodinách dokonce s klobásou či uzeným masem.
Recept na poctivou česnekovou polévku
Ingredience pro přípravu
- 2 cibule
- trocha sádla
- 12 stroužků česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- brambory
- 1 mrkev
- 2 vajíčka
- sůl a mletý pepř
- majoránka
- drcený kmín
- petrželka na ozdobu
Postup přípravy česnečky, která postaví na nohy
1. Na rozehřátém sádle necháme zesklovatět cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu.
2. Přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a jen krátce je orestujeme, aby neztratily chuť a nezhořkly.
3. Do základu vložíme nakrájené brambory s mrkví, zalijeme je vývarem a vaříme, dokud zelenina krásně nezměkne.
4. Vejce rozšleháme metličkou a vlijeme přímo do polévky. Lehce promícháme, aby se vytvořily jemné „cucky“.
5. Polévku osolíme, opepříme, doplníme drceným kmínem a majoránkou. Necháme ještě krátce probublávat, aby se chutě propojily.
6. Až po odstavení z plotny vmícháme prolisovaný česnek. Díky tomu si uchová plnou intenzitu i léčivé vlastnosti.
7. Podáváme s křupavými krutony, posypané strouhaným sýrem a ozdobené čerstvou petrželkou.
Domácí medicína od babiček
Naše babičky doporučovaly dát si misku česnečky při prvních příznacích nachlazení. Díky kombinaci horkého vývaru, česneku a bylinek polévka skutečně dokáže uvolnit dýchací cesty, podpořit imunitu a dodat tělu sílu. Je to vlastně takový přírodní elixír zdraví, který má navíc skvělou chuť.

Staročeská bramboračka: Příval chutí a vůní, navíc v zimě zahřeje

2 komentářů
Dovoluji si něco přidat.
Sýr nestrouhat ,ale na malé kostičky a ty vymáchat ve vajíčku. Před koncem vaření je dát a zamíchat do polévky. Sýr se nestane slepený a táhnoucí a vajíčko hezky kostičky oddělí. Netaháte z polévky sýrové nítě.
Dobrou chutˇ
Děkujeme za skvělý tip! To je výborný nápad, jak zabránit tomu, aby se sýr v polévce táhl – určitě to ocení každý, kdo má rád sýrové polévky, ale nemá rád „nitě“.