Chlupaté knedlíky patří mezi ty pokrmy, které v sobě nesou víc než jen chuť – nesou vzpomínku. Na nedělní obědy, kdy se z kuchyně linula vůně pečeného masa, a na stole se objevila mísa plná těchhle bramborových noků, ze kterých koukaly jemné bramborové “chlupy”. U nás doma se k nim servírovalo zelí a “vepřo”, jinde třeba uzené nebo šťavnatý guláš. A pokaždé to byla jistota, že se sejde celá rodina.

Možná i vy znáte tu debatu: se žloutkem, nebo bez? Hladká nebo hrubá mouka? Nakonec ale vždycky vyhraje to nejdůležitější – chuť a struktura, kterou poznáte už podle prvního zakrojení. Lehce vláčné, s typickým bramborovým vláknem, a hlavně srdcem dělané. Není to jen příloha, je to tradice.

Recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Doba přípravy: 35 minut

Co potřebujeme

  • 500 g syrových brambor
  • 100–150 g hladké mouky
  • Sůl dle chuti
  • 1 vejce (nemusí být)

Postup přípravy chlupatých knedlíků

1. Brambory nastrouháme najemno a osolíme.

2. Vymačkáme přebytečnou šťávu.

3. Přidáme mouku a vypracujeme lepivější těsto.

4. Lžící namočenou do oleje (aby se na ni těsto nelepilo) odkrajujeme větší noky, které vaříme v osolené vroucí vodě 10–15 minut.

Tipy k chlupatým knedlíkům

Na chlupaté knedlíky má každá svůj recept. Jaký zvolíte, je na vás. Někdo kombinuje předem vařené a vystydlé brambory se syrovými. Někdo používá hrubou mouku a někdo hladkou. Vejce dát můžete a nemusíte. Váš úkol je ale jasný: vytvořit větší noky, ze kterých trčí nitky nastrouhaných brambor.

Tři věci jsou u chlupatých knedlíků stěžejní:

  • Používejte brambory typu B nebo C (kvůli obsahu škrobu).
  • S těstem pracujte rychle, nejlépe ho začněte chystat až ve chvíli, kdy se vám skoro vaří voda v hrnci. Má totiž sklon rychle řídnout.
  • Nesnažte se o nelepivé těsto. Přisypáváním mouky byste stvořili nepoživatelnou tuhou přílohu.
Obrázek k receptu na bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Tradiční domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cuketovým zelím

Obrázek k receptu na chlupaté knedlíky s bůčkem

Chlupaté knedlíky s naloženým bůčkem: Lehce nevzhledné, ale výborné

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest