Chlupaté knedlíky patří mezi ty pokrmy, které v sobě nesou víc než jen chuť – nesou vzpomínku. Na nedělní obědy, kdy se z kuchyně linula vůně pečeného masa, a na stole se objevila mísa plná těchhle bramborových noků, ze kterých koukaly jemné bramborové “chlupy”. U nás doma se k nim servírovalo zelí a “vepřo”, jinde třeba uzené nebo šťavnatý guláš. A pokaždé to byla jistota, že se sejde celá rodina.
Možná i vy znáte tu debatu: se žloutkem, nebo bez? Hladká nebo hrubá mouka? Nakonec ale vždycky vyhraje to nejdůležitější – chuť a struktura, kterou poznáte už podle prvního zakrojení. Lehce vláčné, s typickým bramborovým vláknem, a hlavně srdcem dělané. Není to jen příloha, je to tradice.
Recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor
Doba přípravy: 35 minut
Co potřebujeme
- 500 g syrových brambor
- 100–150 g hladké mouky
- Sůl dle chuti
- 1 vejce (nemusí být)
Postup přípravy chlupatých knedlíků
1. Brambory nastrouháme najemno a osolíme.
2. Vymačkáme přebytečnou šťávu.
3. Přidáme mouku a vypracujeme lepivější těsto.
4. Lžící namočenou do oleje (aby se na ni těsto nelepilo) odkrajujeme větší noky, které vaříme v osolené vroucí vodě 10–15 minut.
Tipy k chlupatým knedlíkům
Na chlupaté knedlíky má každá svůj recept. Jaký zvolíte, je na vás. Někdo kombinuje předem vařené a vystydlé brambory se syrovými. Někdo používá hrubou mouku a někdo hladkou. Vejce dát můžete a nemusíte. Váš úkol je ale jasný: vytvořit větší noky, ze kterých trčí nitky nastrouhaných brambor.
Tři věci jsou u chlupatých knedlíků stěžejní:
- Používejte brambory typu B nebo C (kvůli obsahu škrobu).
- S těstem pracujte rychle, nejlépe ho začněte chystat až ve chvíli, kdy se vám skoro vaří voda v hrnci. Má totiž sklon rychle řídnout.
- Nesnažte se o nelepivé těsto. Přisypáváním mouky byste stvořili nepoživatelnou tuhou přílohu.

Tradiční domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cuketovým zelím

Chlupaté knedlíky s naloženým bůčkem: Lehce nevzhledné, ale výborné
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková