Také litujete, že sezóna rajčat je tak krátká? Díky nakládání si ji prodloužíte! Rajčata právem patří k nejoblíbenějším plodům českých zahrad. Jsou nízkokalorická, zároveň však obsahují mnoho klíčových živin. Najdeme v nich například vitamin C, draslík či kyselinu listovou. Především však lykopen – silný antioxidant spojovaný s prevencí některých typů rakoviny a srdečních onemocnění. Ten se uvolňuje při tepelné úpravě, proto jsou prospěšné i rajčatové omáčky, pyré šťáva nebo domácí kečup. Rajčata jsou také z velké části tvořena vodou, přispívají tedy k hydrataci.
Rajčata zdaleka nemusí být jen červená
Na českém trhu v současnosti nalezneme celé spektrum tvarů, velikostí i barev rajčat. Oblíbená jsou cherry rajčátka, podlouhlé odrůdy i masité plody. Pokud jde o barvy, můžeme se kromě klasické červené setkat se žlutou, ale dokonce i třeba s fialovou nebo černou. Jednotlivé druhy se liší chutí i obsahem vody, cukru i aroma, dle toho je také různě používáme: cherry „zobeme“ jen tak třeba k sýru, plody klasické velikosti dáváme do salátů, švestkovité zase do omáček.
Ingredience:
- Rajčata – 2,3 kg;
- Česnek – 6–7 stroužků;
- Kopr – velký svazek;
- Zelená petrželka – hrst;
- Bílá cibule – 400-450 g;
- Celý černý pepř – podle chuti;
- Voda – dle potřeby;
- Sůl – 2 lžičky;
- Cukr krystal – 2,5 lžíce;
- Olej – 1 lžíce.
- Ocet (9%) – na každou sklenici 25 ml.
Postup přípravy:
- Rajčata nakrájejte na čtvrtky (měsíčky), středy vykrojte.
- Česnek nakrájejte na plátky.
- Kopr a petrželku nasekejte nahrubo.
- Cibuli nakrájejte na kolečka.
- Sklenice (velikost 1,5 l) řádně umyjte a sterilizujte.
- Víčka sterilizujte varem.
- Dejte zvlášť vařit vodu.
- Do sklenic skládejte postupně česnek, několik kuliček pepře, zelené bylinky, rajčata a cibuli.
- Vrstvení opakujte, až je sklenice plná, zakončete bylinkami.
- Než se dovaří voda, sklenice zavíčkujte, aby se do nich nedostala žádná nečistota.
- Jakmile začne voda vřít, nalijte ji do sklenic.
- Opět zavíčkujte.
- Nechte stát 15 minut.
- Sundejte víčka a slijte nálev.
- Do nálevu přidejte sůl, cukr a olej.
- Marinádu přiveďte k varu.
- Do každé sklenice nalijte 25 ml octa.
- Otřete hrdlo, nalijte marinádu, zavíčkujte.
- Postavte dnem vzhůru, zakryjte teplou dekou a nechte vychladnout.

Lahodná zelená rajčata v nálevu

Sladkokyselá nakládaná rajčata v medové marinádě
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline