Také litujete, že sezóna rajčat je tak krátká? Díky nakládání si ji prodloužíte! Rajčata právem patří k nejoblíbenějším plodům českých zahrad. Jsou nízkokalorická, zároveň však obsahují mnoho klíčových živin. Najdeme v nich například vitamin C, draslík či kyselinu listovou. Především však lykopen – silný antioxidant spojovaný s prevencí některých typů rakoviny a srdečních onemocnění. Ten se uvolňuje při tepelné úpravě, proto jsou prospěšné i rajčatové omáčky, pyré šťáva nebo domácí kečup. Rajčata jsou také z velké části tvořena vodou, přispívají tedy k hydrataci.

Rajčata zdaleka nemusí být jen červená

Na českém trhu v současnosti nalezneme celé spektrum tvarů, velikostí i barev rajčat. Oblíbená jsou cherry rajčátka, podlouhlé odrůdy i masité plody. Pokud jde o barvy, můžeme se kromě klasické červené setkat se žlutou, ale dokonce i třeba s fialovou nebo černou. Jednotlivé druhy se liší chutí i obsahem vody, cukru i aroma, dle toho je také různě používáme: cherry „zobeme“ jen tak třeba k sýru, plody klasické velikosti dáváme do salátů, švestkovité zase do omáček.

Ingredience:

  • Rajčata – 2,3 kg;
  • Česnek – 6–7 stroužků;
  • Kopr – velký svazek;
  • Zelená petrželka – hrst;
  • Bílá cibule – 400-450 g;
  • Celý černý pepř – podle chuti;
  • Voda – dle potřeby;
  • Sůl – 2 lžičky;
  • Cukr krystal – 2,5 lžíce;
  • Olej – 1 lžíce.
  • Ocet (9%) – na každou sklenici 25 ml.
Obrázek k receptu: Neodolatelný salátový základ, který je stále k dispozici: Nakládaná rajčata!
Foto: YouTube/ Schneller Koch, Recept na: Neodolatelný salátový základ, který je stále k dispozici: Nakládaná rajčata!

Postup přípravy:

  • Rajčata nakrájejte na čtvrtky (měsíčky), středy vykrojte.
  • Česnek nakrájejte na plátky.
  • Kopr a petrželku nasekejte nahrubo.
  • Cibuli nakrájejte na kolečka.
  • Sklenice (velikost 1,5 l) řádně umyjte a sterilizujte.
  • Víčka sterilizujte varem.
  • Dejte zvlášť vařit vodu.
  • Do sklenic skládejte postupně česnek, několik kuliček pepře, zelené bylinky, rajčata a cibuli.
  • Vrstvení opakujte, až je sklenice plná, zakončete bylinkami.
  • Než se dovaří voda, sklenice zavíčkujte, aby se do nich nedostala žádná nečistota.
  • Jakmile začne voda vřít, nalijte ji do sklenic.
  • Opět zavíčkujte.
  • Nechte stát 15 minut.
  • Sundejte víčka a slijte nálev.
  • Do nálevu přidejte sůl, cukr a olej.
  • Marinádu přiveďte k varu.
  • Do každé sklenice nalijte 25 ml octa.
  • Otřete hrdlo, nalijte marinádu, zavíčkujte.
  • Postavte dnem vzhůru, zakryjte teplou dekou a nechte vychladnout.
Obrázek receptu na Lahodná zelená rajčata v nálevu.

Lahodná zelená rajčata v nálevu

Obrázek receptu na naložená rajčata v medové marinádě.

Sladkokyselá nakládaná rajčata v medové marinádě

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest