Cibulová pomazánka s lučinou s přehledem zastíní i mnohem složitější pomazánky díky své jedinečné chuti. Vůně pomalu restované cibule, která se v pánvi mění z ostře aromatické na sladkou a karamelově jemnou, ve vás vyvolá pocit luxusního jídla. Základ pomazánky tvoří klasická žlutá nebo bílá cibule, případně jejich kombinace. Cibule je z botanického i gastronomického hlediska naprostý poklad. Patří do stejné rodiny jako česnek nebo pórek a už od starověku se pěstuje nejen pro svou chuť, ale i pro léčivé účinky.
Lučina, čerstvý sýr vyráběný z mléka a smetany, je domácím produktem, který se zrodil v tehdejším Československu. Její jemná, krémová konzistence a čistá mléčná chuť ji předurčují k použití ve sladkých i slaných pokrmech. A pomazánky jsou v tomto případě naprosto ideální.
Recept na cibulovou pomazánku s lučinou
Ingredience pro přípravu
- 5 velkých cibulí
- 1 svazek jarní cibulky
- 50 g másla
- sůl a pepř
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 150 g uzeniny nebo zbytek pečeného kuřete (vepřového masa)
- 200 g lučiny
Postup přípravy luxusní cibulové pomazánky
1. Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli a jarní cibulku i se zelenou částí.
2. Restujeme do zlatavé barvy a přidáme nasekaný česnek, nakrájenou uzeninu nebo zbytek pečeného vepřového masa či kuřete.
3. Orestujeme, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou, promícháme a necháme vychladnout.
4. Do vychladlé směsi přidáme lučinu a dobře promícháme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
5. Podáváme s oblíbeným čerstvým pečivem.
Zajímavost o cibuli
Cibule obsahuje kvercetin, což je přírodní antioxidant, který pomáhá tělu bojovat proti zánětům a volným radikálům. A právě pomalým restováním se z ní navíc uvolňují přírodní cukry, díky kterým získá zcela nový chuťový profil.

Pomazánka ze smažené cibulky a jablka

Slavnostní pomazánka z tuňáka pobláznila internet! Hotová je za 5 minut a chutná božsky
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI