Cibulová pomazánka s lučinou s přehledem zastíní i mnohem složitější pomazánky díky své jedinečné chuti. Vůně pomalu restované cibule, která se v pánvi mění z ostře aromatické na sladkou a karamelově jemnou, ve vás vyvolá pocit luxusního jídla. Základ pomazánky tvoří klasická žlutá nebo bílá cibule, případně jejich kombinace. Cibule je z botanického i gastronomického hlediska naprostý poklad. Patří do stejné rodiny jako česnek nebo pórek a už od starověku se pěstuje nejen pro svou chuť, ale i pro léčivé účinky.

Lučina, čerstvý sýr vyráběný z mléka a smetany, je domácím produktem, který se zrodil v tehdejším Československu. Její jemná, krémová konzistence a čistá mléčná chuť ji předurčují k použití ve sladkých i slaných pokrmech. A pomazánky jsou v tomto případě naprosto ideální.

Recept na cibulovou pomazánku s lučinou

Ingredience pro přípravu

  • 5 velkých cibulí
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 50 g másla
  • sůl a pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 150 g uzeniny nebo zbytek pečeného kuřete (vepřového masa)
  • 200 g lučiny

Postup přípravy luxusní cibulové pomazánky

1. Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli a jarní cibulku i se zelenou částí.

2. Restujeme do zlatavé barvy a přidáme nasekaný česnek, nakrájenou uzeninu nebo zbytek pečeného vepřového masa či kuřete.

3. Orestujeme, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou, promícháme a necháme vychladnout.

4. Do vychladlé směsi přidáme lučinu a dobře promícháme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.

5. Podáváme s oblíbeným čerstvým pečivem.

Cibulová pomazánka s lučinou.
Foto: freepik.com, Cibulová pomazánka s lučinou.

Zajímavost o cibuli

Cibule obsahuje kvercetin, což je přírodní antioxidant, který pomáhá tělu bojovat proti zánětům a volným radikálům. A právě pomalým restováním se z ní navíc uvolňují přírodní cukry, díky kterým získá zcela nový chuťový profil.

Pomazánka na chlebíčky

Pomazánka ze smažené cibulky a jablka

Obrázek k receptu: Hotovo za 5 minut: Báječná pomazánka s tuňákem a sýrem

Slavnostní pomazánka z tuňáka pobláznila internet! Hotová je za 5 minut a chutná božsky

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest