Čínské zelí si svou cestu na český trh našlo již před dlouhou dobou, a to v letech těsně porevolučních. Stálicí na našich stolech je tedy již přes třicet let. Ceníme si jej díky jeho chuti, nízkému obsahu kalorií, vysokému podílu vody a vlákniny. Je tedy oblíbenou součástí jídelníčků i u lidí, kteří se snaží o redukci váhy nebo zkrátka dodržují principy vyváženého stravování. Jeho jemná chuť si skvěle rozumí s výraznějšími přísadami, v našem případě to jsou nakládané okurky, paprika a cibule.
Svěží salát: poselství chuti a zdraví
Paprika hraje v tomto salátu roli nejen jako nositel skvělé chuti, ale také jako zdroj vitaminu C a látek podporujících metabolismus. Červená cibule zase dodá výraz, a to bez štiplavosti, která je typická pro její bílou „kolegyni“. Zároveň přináší sirné sloučeniny, jež mohou mít pozitivní vliv na trávení a imunitu. Tu podpoří i další surovina: nakládané či kvašené okurky, které fungují jako zdroj probiotik.
Ingredience:
- Čínské zelí – ½ hlávky;
- Paprika – 1 ks;
- Konzervovaná kukuřice – ½ malé konzervy;
- Nakládaná okurka – 2 ks;
- Malá červená cibule – 1 ks;
- Malá snacková okurka – 1 ks;
- Sůl – dle chuti;
- Mletý pepř – dle chuti.
Na zálivku:
- Kopr – dle chuti;
- Česnek – 2 stroužky;
- Olivový olej – 2 polévkové lžíce;
- Citronová šťáva – 1 čajová lžička.
Postup přípravy salátu z čínského zelí:
- Čínské zelí natrhejte a dejte jej do mísy.
- Cibuli nakrájejte najemno, papriku na proužky, okurky na malé kostičky.
- K zelí do mísy přidejte kukuřici a nakrájenou zeleninu.
- V samostatné misce si připravte zálivku:
- Smíchejte olivový olej s citronem.
- Kopr nasekejte najemno.
- Česnek prolisujte.
- K olejovému základu přimíchejte kopr a česnek.
- Připravenou zálivku nalijte na zeleninový základ.
- Vše řádně smíchejte.
- Nechte odstát zhruba 15–20 minut, aby se všechny chutě, vůně a textury dokonale spojily.
- Dle chuti přidejte sůl a pepř.
- Tip na servírování: Salát je vynikající samotný, skvěle poslouží jako svačina, lehká večeře nebo malý oběd. Je důstojným pohoštěním, výborně chutná i k masu nebo sýru. Ocení jej i vegani, příjemným doplňkem k němu bude například tofu.

Netradiční ale o to chutnější salát z pekingského zelí a ananasového kompotu zažene hlad a potěší chuťové pohárky

Uzené maso s pekingským zelím na špeku – rychlý hlavní chod
Zdroj: Autorský text, Healthline