Císařský trhanec (německy Kaiserschmarrn) je moučník, který už podle názvu evokuje šlechtu, přepych a vídeňské salony. On ale ve skutečnosti opravdu jeho původ sahá do Rakouska-Uherska a je úzce spjat s císařem Františkem Josefem I., který byl známý svou slabostí pro sladká jídla. Trhanec se postupně rozšířil z císařského dvora mezi obyčejný lid a stal se klasikou alpské kuchyně, podávanou v horských chatách i měšťanských domácnostech.
Tradiční verze se připravuje z jednoduchého těsta podobného palačinkovému, ale rozdíl je v jeho objemu. Díky sněhu z bílků je krásně nadýchaný a zároveň hutnější než palačinka. A právě tahle vzdušná konzistence je důvodem, proč se těsto na pánvi netočí jako lívance nebo palačinky, ale peče se jako silnější placka, která se poté roztrhá vidličkami.
Recept na císařský trhanec
Ingredience pro přípravu
- 5 vajec
- 120 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- sůl
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 40 g přepuštěného másla
Navíc:
- 4 pomeranče
- 1 lžíce cukru nebo medu
- 1 lžička solamylu
- 200 g zakysané smetany
Postup přípravy trhance
1. Do mléka vložíme žloutky, osolíme, přidáme cukr, hladkou mouku a špetku skořice. Pomocí metly směs důkladně prošleháme do hladkého těsta.
2. Hotové těsto necháme chvíli odstát, aby se suroviny spojily. Mezitím si z bílků vyšleháme pevný sníh, který poté jemně zapracujeme do těsta tak, abychom zachovali jeho nadýchanost.
3. Na pánvi rozpustíme přepuštěné máslo a vlijeme připravené těsto, které by mělo pokrývat plochu pánve rovnoměrně.
4. Jakmile se spodní strana zatáhne a zezlátne, obrátíme ho. Po krátkém zapečení začneme těsto natrhávat na větší kousky pomocí dvou vidliček.
5. Roztrhané kousky ještě pár minut zlehka opékáme, dokud nebudou na povrchu jemně křupavé a uvnitř vláčné. Výsledná tloušťka by měla připomínat lívanec.
6. Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu, do které vmícháme trochu cukru nebo medu a škrob (Solamyl), který šťávu při zahřívání lehce zahustí.
7. Směs pomalu ohříváme a neustále mícháme, dokud nezíská hladkou, zhoustlou konzistenci podobnou sirupu.
8. Zbývající dva pomeranče oloupeme nožem tak, aby nezůstala žádná bílá dužina a nakrájíme je na menší dílky.
9. Hotový trhanec rozdělíme na talíře, přelijeme pomerančovou omáčkou, dozdobíme kysanou smetanou a obložíme dílky čerstvého pomeranče.

Zdravý cheesecake s borůvkami: Lehký tvarohový koláč s celozrnným korpusem
TIP: Pokud máme k dispozici, do těsta můžeme přidat sultánky!
Historické okénko
Podle jedné z legend vznikl Císařský trhanec tak, že císařovna Sisi, známá svou štíhlou postavou a posedlostí zdravou výživou, odmítla dezert připravený císařským kuchařem, protože byl příliš těžký. František Josef I. údajně jídlo ochutnal a s potěšením prohlásil: „Na mou duši, ten Schmarrn (nesmysl) je ale dobrý!“ A tak dezert, který měl skončit v odpadu, získal přízvisko císařský a stal se oblíbeným.
