Bábovky mají v české kuchyni dlouhou tradici. Už naše babičky a maminky je pekly k nedělní kávě a jen tak pro radost celé rodině. Dříve se pekly v kameninových a litinových formách, které mnohé hospodyňky vlastní dodnes. Také se připravovaly hlavně z kynutého těsta, dnes se častěji pečou z těsta třeného, které je rychlé a nenáročné. Moderní silikonové formy navíc usnadňují vyklápění a není třeba je vymazávat.
Při této příležitosti vám ale napíšu můj nejnovější příběh s bábovkou. Pekla jsem jí minulý týden, byla kupodivu kynutá s ořechovou (přesněji mandlovou) náplní, kterou jsem už tady v receptech uváděla. Byla výborná, ale co bylo překvapením, pekla jsem jí do práce a všechny kolegyně ji obdivovaly a říkaly, že kynutou bábovku ještě nepekly.
My si dnes upečeme tu novodobou křehkou a nadýchanou bábovku z jogurtu a citrónu, která je vláčná a svěží právě díky jogurtu a citrónu který jí dodává tu osvěžující chuť. Pojďte to zkusit a určitě se stane vaší oblíbenou.
Recept na Jogurtovou bábovku s citronem: Nadýchaná a svěží
Ingredience potřebné na přípravu jogurtové bábovky
- 2 vejce
- 60 ml oleje
- 60 ml citrónové šťávy
- strouhaná kůra z 1 citrónu
- 280 g Řeckého jogurtu
- 230 g krupicového cukru
- 260 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Postup na pečení bábovky
1. V misce vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny a postupně přidáme ostatní ingredience.
2. Řádně promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 40 minut, kontrolujeme propečení pomocí špejle.
4. Nakonec upečenou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
Vychlazenou bábovku posypeme Moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě, či se sklenicí studeného mléka.
