Přemýšlíte, s jakou dobrotou vyrazíte na večírek nebo oslavu? Jděte na jistotu a upečte skvělou čokoládovou roládu plněnou jahodovým mascarpone. Něžná a bohatá chuť jahod všechny příjemně potěší. Kromě trochu šikovných rukou a několika ingrediencí nepotřebujete nic zvláštního. Kombinace čokoládové rolády a jahodového krému ne doslova okouzlující a netradiční. Prostě se tyto chutě skvěle k sobě hodí. K pečení si přichystáme plech, potravinářskou fólii a čistou kuchyňskou utěrku. Takže ať už se chystáte na oslavu nebo pouze příjemně strávené odpoledne s kávou v ruce, pusťte se do pečení podle tohoto receptu.
Recept na čokoládovou roládu s jahodovým krémem
Délka pečení v troubě 12 minut. Celková doba přípravy cca 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 75 g mouky
- 100 g cukru
- 25 g škrobu
- 25 g kakaa
- 4 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
- 250 g mascarpone
- 175 ml vody
- 250 g jahod
- 3 lžíce cukru
- 30 g škrobu
- 2 lžičky želatiny
Postup přípravy korpusu
1. V míse si vyšleháme se špetkou soli sníh z bílků a poté postupně zapracujeme cukr.
2. Dále postupně během šlehání zapracujeme žloutky a v jiné misce si zvlášť smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva.
3. Tyto suché ingredience vmícháme do vaječné směsi a dobře zapracujeme stěrkou.
4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
5. Těsto nalejeme na plech a ten dáme do předehřáté trouby na 12 minut.
6. Hned po dopečení korpus otočíme na pracovní desku a odstraníme pečící papír.
7. Plát těsta dáme na čistou kuchyňskou utěrku a spolu s ní ho za tepla srolujeme.
Příprava náplně
1. Dáme si do hrnce jahody spolu se 75 ml vody a 3 lžícemi cukru a vše spolu rozmixujeme tyčovým mixérem.
2. Nyní dáme hrnec s jahodovým pyré na sporák a zahříváme na střední teplotě.
3. V menší misce si smícháme 75 ml vody a 30 g škrobu a tuto emulzi přilejeme do jahodového pyré během varu.
4. Jakmile nám začnou jahody houstnout, odstavíme a necháme zchladnout.
5. Dále si rozpustíme želatinu ve 25 ml vody a necháme 10 minut odstát.
6. Poté tuto želatinu dáme do mikrovlnné trouby a rozpustíme ji, ale musíme dát pozor, abychom ji nepřehřáli.
7. Mascarpone přidáme k jahodám a dobře promícháme.
8. 2 lžíce hotového krému přimícháme k želatině a tu poté zapracujeme do celou krému.
Dokončení
1. Korpus opět rozbalíme, odstraníme utěrku a na celou plochu naneseme krém.
2. Opět srolujeme a zabalíme do potravinářské fólie.
3. Dáme na několik hodin do lednice a podáváme s úsměvem na tváři!
Roláda jako základ pro dezerty
Věděli jste, že takovouto roládu snadno využijete jako základ pro kreativní dezerty? Když ji nakrájíte na menší kousky, lze je využít jako základ pro trifle nebo ji rozdrobíte jako náplň do zmrzlinových sundae.
Roládu lehce osvěžíte tak, že ji ozdobíte ovocem nebo lístky máty.