Crinkles jsou sušenky s efektem popraskaného povrchu, což je velmi lákavé oku. Přitahují tak pozornost mlsných jazýčků. Nenechte se zmást, uvnitř jsou překvapivě vláčné, což je výborný kontrast s křupavým povrchem. Je to poměrně jednoduchý trik, který vám popíšu v dnešním příspěvku – takže, mám zde pro vás jedno sladké pokušení, které je dokonalé nejen na Vánoce, ale i během celého roku. Tyto rádoby sušenky nebo i vánoční cukroví, jsou vizuálně velmi atraktivní. Správný názve těchto dobrot je crinkles. My je tentokrát máme s čokoládovo – skořicovou příchutí. Připravují se jak tmavé tak i světlé. Můžete tak jednoduše upéct kakaové, čokoládové, vanilkové nebo máslové.

Tyto měkké a vláčné sušenky s popraskaným povrchem jsou ideální jak na oslavy tak i v rámci vánočního cukroví. Nyní si je děláme jako cukroví, ale můžete si je upéct kdykoliv během celého roku. Přidáním skořice jsou tyt sušenky jemně pikantní a tím se stávají ještě neodolatelnějšími. S efektem popraskaného povrchu nám pomůže při pečení moučkový cukr. Ale o tom už níže v receptu a postupu přípravy.

Připravené suroviny na Crincles
Foto: Cooky.cz, Připravené suroviny na Crincles

Recept na Čokoládovo – skořicové crincles:

Potřebné ingredience:

  • 50 g změklého a pokrájeného másla
  • 120 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vajíčka
  • 140 g hladké mouky
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetku soli
  • 30 g holandského kakaa
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 30 g rozemletých vlaškých ořechů
  • asi 80 g moučkového cukru na obalování kuliček

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto. V míse vyšleháme všechny suroviny pomocí kuchyňského robota. Těsto bude hodně lepivé, to je správně. Pomocí stěrky těsto z mísy vyjmeme.

Těsto na Crincles
Foto: Cooky.cz, Těsto na Crincles

2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny.

Těsto na crincles
Foto: Cooky.cz, Těsto na Crincles připravené k vychlazení

3. Přejdeme na tvarování sušenek. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které pořádně obalíme v moučkovém cukru, cukr neoklepáváme. Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy, při pečení se kuličky roztáhnou. Proto doporučuji dělat menší kuličky, aby sušenky nebyly příliš velké.

Crincles
Foto: Cooky.cz, Crincles připravené k pečení

4. Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C (170 °C v horkovzdušné) asi 10 minut, dokud se na povrchu nevytvoří charakteristické praskliny.

Crincles
Foto: Cooky.cz, Upečené Crincles

Video recept na crinkles

Autor videa: cooky.cz

zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest