Dopřejte si kousek čisté radosti s tímto čokoládovým dortem, který se doslova rozplývá na jazyku. Jeho intenzivní kakaová chuť, jemná a vláčná konzistence, a k tomu hedvábná čokoládová ganache, vytváří nezapomenutelný zážitek pro všechny smysly. Perfektní pro speciální příležitosti nebo jen tak, když zatoužíte po dokonalém dezertu, tento dort je překvapivě snadný na přípravu.
Čokoláda, hlavní hrdina tohoto receptu, je potravina s bohatou a fascinující historií, která sahá až do starověkých civilizací Mezoameriky. Mayové a Aztékové kakaové boby uctívali jako dar od bohů a používali je k přípravě hořkého, kořeněného nápoje zvaného “xocolatl”, který sloužil při rituálech a jako lék. Kakaové boby byly dokonce tak ceněné, že sloužily jako platidlo. Až po objevení Ameriky se čokoláda dostala do Evropy, kde byla postupně přeměněna z hořkého nápoje na sladkou pochoutku, kterou známe dnes. V tomto receptu hořká čokoláda a kakao dodávají dortu hlubokou chuť a nádhernou tmavou barvu, která láká k prvnímu ochutnání.
Recept na sametový čokoládový dort s čokoládovou polevou
Délka přípravy 30 minut, doba pečení 40 minut, doba chlazení 2 až 3 hodiny, počet porcí 8 až 10.
Ingredience k přípravě korpusu
- 200 g kvalitní hořké čokolády (s obsahem kakaa alespoň 60 až 70%)
- 130 g másla
- 4 velká slepičí vejce, oddělené žloutky od bílků
- 90 g třtinového cukru (nebo bílého krupicového cukru)
- 25 g neslazeného kakaového prášku
- 40 g hladké pšeničné mouky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
- 1 sáček prášku do pečiva (11 g)
Suroviny na čokoládovou ganache (volitelně):
- 80 ml plnotučné smetany ke šlehání (33% tuku)
- 100 g mléčné čokolády
Ingredience na ozdobu (volitelně):
- moučkový cukr
- kakaový prášek
- čokoládové hoblinky nebo kuličky
Postup přípravy čokoládového dortu
1. Nejprve si připravíme čokoládovou směs. Do žáruvzdorné mísy nalámeme 200 g hořké čokolády a přidáme 130 g másla nakrájeného na menší kousky.
2. Mísu vložíme do mikrovlnné trouby a rozpustíme čokoládu s máslem. Roztavenou směs důkladně promícháme, dokud nevznikne hladká a lesklá čokoládová hmota. Tuto směs necháme mírně vychladnout.
3. V další velké míse smícháme 4 žloutky s 90 g třtinového cukru. Pomocí metličky šleháme žloutky s cukrem, dokud směs nezesvětlá a nebude nadýchaná.
4. Do této vaječné směsi prosejeme 25 g neslazeného kakaového prášku, 40 g hladké mouky a 40 g kukuřičného škrobu. Přidáme také špetku soli a jeden sáček prášku do pečiva.
5. Vše opatrně promícháme metličkou, dokud se suché ingredience nespojí s mokrými. Poté do směsi pomalu vmícháme vychladlou čokoládovou směs.
6. Důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily homogenní těsto.
7. V samostatné čisté míse vyšleháme 4 bílky do tuhého sněhu. Je důležité, aby mísa i metly byly dokonale čisté a bez mastnoty, jinak se sníh nemusí vyšlehat.
8. Bílky šleháme, dokud nevytvoří pevné špičky. Vyšlehaný sníh z bílků opatrně, po částech, vmícháme do čokoládového těsta.
9. Sníh přidáváme jemnými pohyby zdola nahoru, aby se zachovala jeho nadýchanost a těsto zůstalo lehké.
10. Snažíme se příliš dlouho nemíchat, abychom z těsta nevyhnali vzduch.
11. Předehřejeme troubu na 160 stupňů Celsia. Vezmeme kulatou formu o průměru 20 cm.
12. Formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo ji vyložíme pečicím papírem, a to jak dno, tak boky.
13. Připravené těsto nalijeme do formy a rovnoměrně ho rozetřeme. Dort pečeme v předehřáté troubě po dobu asi 40 minut.
 
                Jahodovo-tvarohový dort s vlastním pečeným piškotem, posypaný lahodnými čokoládovými hoblinami
14. Doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě a velikosti formy, proto je dobré zkontrolovat dort špejlí.
15. Pokud vyjde špejle po zapíchnutí do středu dortu čistá, je dort hotový. Po upečení vyjmeme dort z trouby a necháme ho zcela vychladnout ve formě na mřížce.
16. Až je dort studený, opatrně ho vyndáme z formy a zbavíme pečicího papíru.
(17. Pokud chcete dort ozdobit, můžete ho podávat takto, posypaný moučkovým cukrem nebo kakaovým práškem.)
18. Pro ještě intenzivnější čokoládový zážitek připravíme čokoládovou ganache. V malém hrnci přivedeme k varu 80 ml plnotučné smetany ke šlehání.
19. Jakmile smetana začne bublat, odstavíme ji z ohně a přidáme do ní 100 g mléčné čokolády nalámané na kousky.
20. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká a lesklá ganache. Ganache necháme mírně zchladnout, ale neměla by zcela ztuhnout.
21. Ganache nalijeme na vychladlý dort a rovnoměrně ji rozetřeme po celém povrchu a bocích dortu.
 
                Tvarohový nepečený dort s meruňkami – možná ho taky znáte z osmdesátek, zkrátka za totáče. Tvaroh, meruňky, piškoty a kakaová pěna jako sladká tečka
22. Můžeme ji nechat stékat po okrajích pro rustikálnější vzhled, nebo ji uhladit stěrkou.
23. Nakonec dort ozdobíme čokoládovými hoblinkami, čokoládovými kuličkami nebo jinými oblíbenými dekoracemi.
24. Před podáváním necháme dort v lednici ztuhnout alespoň 2 až 3 hodiny, aby se ganache zpevnila.
Tipy redakce
- Kvalitní čokoláda je základ: Pro nejlepší chuť použijte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Rozdíl v chuti je znatelný.
- Správné rozpuštění čokolády: Při rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě postupujte opatrně, v krátkých intervalech (například 30 sekund), a mezi nimi vždy promíchejte. Předejdete tak spálení čokolády. Stejně dobře poslouží vodní lázeň.
- Jemné vmíchání sněhu: Sníh z bílků vmíchejte do těsta velmi opatrně, abyste zachovali co nejvíce vzduchu. Díky tomu bude dort krásně nadýchaný a vláčný. Použijte stěrku a jemné pohyby zdola nahoru.
- Zkontrolujte propečení dortu: Vždy se ujistěte, že je dort dokonale propečený. Před vytažením z trouby zapíchněte doprostřed dortu špejli nebo párátko. Pokud vyjde čisté, je dort hotový.
- Ganache nechte zchladnout: Před poléváním dortu nechte čokoládovou ganache mírně zchladnout, ale ne zcela ztuhnout. Teplá ganache by se vsákla do dortu, příliš studená by se špatně roztírala. Měla by mít konzistenci husté smetany.
- Dekorace dle libosti: Nebojte se experimentovat s dekoracemi. Kromě čokoládových hoblinek a kuliček můžete použít čerstvé ovoce, jako jsou maliny nebo jahody, které dodají dortu svěžest.
 
                Pařížský dort s kakaovým korpusem, plněný sametovým krémem z čokolády a smetany: Díky oleji a horké vodě se vám korpus nebude drobit
 
                Nepečený Milka dort s mléčnou a bílou čokoládou na křupavém sušenkovém základu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková
 
						
				 
				
						
							