Možná že při prvním pohledu na tento recept z listového těsta si někteří z vás řeknou, že jsem asi spadla z višně. Jenže tenhle tvar je perfektní pro naplnění a jakmile se vám ho povede jednou vyrobit, dáte mi za pravdu. S trochou cviku je pak budete „švihat jak Baťa cvičky “ a stane se vaším oblíbeným dezertem. Lodičky vypadají na stole velmi stylově a dekorativně, a dám krk na to, že jakmile je vaši hosté uvidí, zeptají se vás, jak jste to proboha udělali.

Při výrobě tohoto cukrářského origami určitě nevynechte máslo, drží jednotlivé pláty pěkně u sebe a dodává těstu křupavost. Pracujte s dobře vychlazeným těstem, je to zásadní pro to, aby se vám tvary povedly. Pečeme bez ovoce, to dodáme až na závěr, má být čerstvé.

Recept na listové lodičky s ricottou s ovocem

Doba přípravy: 45 minut (napoprvé možná trochu déle)

Co potřebujeme

  • 3 pláty listového těsta
  • 50 g měkkého másla
  • 250 g ricotty nebo tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru (plus trochu na posypání)
  • Ovoce podle chuti (např. jahody, borůvky, maliny)
  • 1 žloutek (na potření)

Recept na listové lodičky s ricottou s ovocem

1. První plát těsta potřeme změklým máslem, položíme na něj druhý a ještě jednou zopakujeme se třetím plátem. Rozdělíme na stejné čtvercové díly a rozválíme je válečkem.

2. Do každého čtverce vyřízneme ostrým nožem asi 1 cm od okraje čtyři řezy rovnoběžné s okrajem. Dva rohy prořízneme tak, aby se řezy spojily a dva rohy necháme spojené (tak, jak vidíte na obrázku).

Obrázek k receptu na listové lodičky s ricottou a ovocem
Foto: cooky.cz, Recept na listové lodičky s ricottou a ovocem – postup

3. Proříznuté okraje zvedneme a provlékneme do protilehlých rohů.

4. Vzniklou prohlubeň naplníme ricottou smíchanou s trochou moučkového cukru.

5. Okraje lodiček potřeme rozšlehaným žloutkem, který dodá krásný lesk a barvu.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut. Po upečení poklademe čerstvým ovocem a lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy na variace

Ricottu můžeme nahradit tvarohem, mascarpone, případně smetanovým sýrem. Příznivci vanilky mohou do náplně vmíchat vanilkový cukr, nebo uvařit hustý vanilkový pudink a smíchat ho s tvarohem.

Obrázek receptu na Nápadité a lákavé šátečky z listového těsta s pudinkem a ovocem

Šátečky z listového těsta plněné hustým vanilkovým pudinkem a ovocem: Rychlé pečení, sladké čekání

Obrázek k receptu na řezy z listového těsta

Rychlé řezy z listového těsta: Dobrota s pudinkem, šlehačkou a jahodami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest