Všichni známe bramborové lupínky, někdo je baští každý večer, někdo příležitostně a jiný se jim vyhýbá. Ano, jsou mastné většinou slané anebo jinak kořeněné a hlavně jsou velice jedlé, nikdy jich není dost. Když je člověk začne jíst, za chvíli zjistí, že je pytel prázdný. A co teď? Jen kdyby nebyly tolik kalorické…
No ale co takhle si udělat ty svoje – domácí a méně tučné, bez éček a hlavně moc, moc chutné? Prozradím vám, jak na to a uvidíte, že z talíře zmiznou během chvilky a nebudete stíhat připravovat další a další. Doporučuji nastrouhat těch brambor více, protože stále jich budete mít málo. A napadá mě ještě vyzkoušet je v horkovzdušné fritéze pouze postříkané olejem, třeba by to šlo. Já osobně to hned vyzkouším.
Recept na delikátní domácí bramborové ruličky ze 3 brambor – lepší než klasické brambůrky
Ingredience na přípravu
- 3 brambory (určitě jich budete potřebovat více)
- rostlinný olej
- sůl
- voda
- párátka a papírové utěrky
Postup
1. Brambory oloupeme, kdo má rád, může nechat i slupku.
2. Nakrájíme je na velmi tenké plátky anebo nastrouháme na plátky na struhadle.
3. Nakrájené lupínky namočíme do misky s vodou a cca 20 minut promýváme, aby jsme vyplavili škrob.
4. Z vody vyndáme na papírové obrousky a osušíme.
5. Lupínky brambor srolujeme do ruliček a zajistíme párátkem.
6. Smažíme v řádně rozpáleném oleji do zlatova.Vyndáme na papírovou utěrku, aby jsme odsáli přebytečný olej.
Servírování
Ruličky můžeme ochutit dle vlastní chuti buď solí anebo kořením, které máme rádi. Podávám jako jednohubky. Můžeme k nim vyrobit dip dle vlastní chuti, například česnekový.
pozn.: částečně upraveno AI