5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pokud jste milovníkem dobrého jídla a rádi experimentujete, máme pro vás recept, který vás naprosto uchvátí. Spojení jemných mrkvových noků s krémovou parmezánovou omáčkou je něco, co si zamilujete po prvním soustu.

Tento recept je ideální na všední oběd či večeři. Připravte se na kulinářský zážitek, který vaše chuťové buňky naprosto uchvátí!

Jaké jsou výhody mrkvových noků oproti běžným nokům

Možná vás zarazí, proč zrovna připravovat noky právě z mrkve. Odpověď je jednoduchá: kvůli chuti a nutričním údajům. Mrkev je bohatá na vitamíny A, K a C, stejně tak na betakaroten. Tato kořenová zelenina je zázrak co vám dodá energii a zároveň přinese do vašeho jídla nasládlou chuť, která se úžasně doplňuje s parmezánovou omáčkou.

Obrázek: cooky.cz, Recept na noky z mrkve a parmazánová omáčka

Recept na Mrkvové noky s parmezánovou omáčkou

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 35 minut
Porcí 3
Vaříme Mrkvové noky s parmezánovou omáčkou, uvedené množství je na 3 porce. Doba přípravy 20 minut, doba vaření 15 minut.

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Pánev
  • děrovaná naběračka

Suroviny

Mrkvové noky:

  • 4 ks mrkve (větších)
  • 6 lžic hladké mouky (mouku pak přidáváme dokud těsto nepřestane lepit)
  • 1 hrnek parmezánu (najemno nastrouhaný)

Parmezánová omáčka:

  • 1 hrnek smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 hrnku parmezánu (najemno nastrouhaný)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř (na dochucení)
  • 1 ks šalotka (najemno nakrájená)

Na servírování:

  • parmezán
  • bazalka

Postup 

Mrkvové noky:

  • Nejprve si oloupeme mrkev a nakrájíme na menší velikosti. Následně dáme vařit do osolené vody. Vaříme do změknutí.
  • Když je mrkev uvařená, rozmačkáme ji a necháme ji vychladnout.
  • Po vychlazení přidáme mouku a parmezán. Mouku přidáváme tak dlouho dokud nebudeme mít nelepivé těsto.
  • Hotové těsto si rozválíme na podlouhlé válečky. Jednotlivé válečky budeme krájet na 2-3 cm špalíčky.
  • Dáme si vařit vodu. Jakmile voda začne bublat, osolíme ji a dáme vařit noky.
  • Jakmile noky vyplavou napovrch vaříme 1 minutu a pak je děrovanou naběračkou vyndáme.
  • Hotové noky orestujeme na másle na pánvičce.

Parmezánová omáčka:

  • Na stejné pánvi po nokách si na oříšku másla orestujeme nakrájenou šalotku.
  • Jakmile cibule zesklovatí, zalijeme ji smetanou, do které dáme lžičku škrobu.
  • Důkladně promícháme a povaříme, jakmile bude smetana houstnout, přidáme nastrouhaný parmezán, vaříme dokud se sýr nerozpustí.
  • Omáčku dochutíme solí a pepřem.

Servírování:

  • Nyní můžeme podávat na dno si dáme omáčku, navrch noky a dozdobíme bazalkou a případně sýrem.
    Dobrou chuť.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 140 Kč
Chod: bezmasé jídlo, Hlavní jídlo
Kuchyně: Evropská kuchyně
Klíčové slovo: kukuřičný škrob, mrkev, mrkvové noky, parmezán, smetana
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest