Závin, nebo štrúdl? Oba názvy jsou správně. Pochází z Rakouska, postupně se stal populárním po celém území někdejší Rakousko-Uherské monarchie. První dochovaný recept pocházející z roku 1697 je uložen ve Vídeňské městské knihovně. Čím se tvůrci štrúdlu pravděpodobně inspirovali? Blízkovýchodními dobrotami, jako je například baklava. Postupem času se vyvinul do dnešní podoby, neochvějnou klasikou je ten s jablky a skořicí, případně rozinkami. Existuje i mnoho variací, například oblíbené jablečné šneky, jimž se také podobá dezert, na který vám přinášíme recept. Jako náplň lze využít i jiné druhy ovoce nebo tvaroh.
Vlašské ořechy: Poklad pro zdraví
Jejich příběh je opravdu vousatý, tento druh ořechů patří mezi nejstarší pěstované. Historie vlašských ořechů sahá až do roku 7 000 př. n. l. Jejich původní domovinou je Persie. Právě tam byly dokonce považovány za královský pokrm, dovolit si je mohla pouze šlechta. V moderní době oceňujeme nejen jejich lahodnou chuť, ale především vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a dalších prospěšných látek. Jsou i kvalitním zdrojem proteinů. Pravidelná konzumace oblíbených „vlašáků“ tedy může přispět jak ke zlepšení kognitivních funkcí, tak i k hubnutí (při konzumaci ořechů se snižuje chuť na sladké). Tato superpotravina také umí zmenšit riziko srdečních onemocnění.
Ingredience na domácí těsto
- Máslo – 350 g;
- Hladká mouka – 200 g;
- Créme fraiche – 200 g;
- Vanilkový cukr – 10 g;
- Kypřicí prášek – 1 lžička.
Na jablečnou náplň si připravte
- Jablka – 3-4 ks;
- Cukr krystal – 100 g;
- Citronová šťáva – 2 lžíce;
- Sekané vlašské ořechy – 100 g;
- Vejce – 1 ks.
Postup přípravy štrúdlu
- Do změklého másla vmíchejte crème fraîche.
- Přidejte vanilkový cukr.
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem, polovinu vsypte ke směsi a promíchejte.
- Přidejte zbylou mouku.
- Umíchejte těsto. Správně připravené bude v momentě, kdy získá hladkost a nebude se lepit.

Rychlejší než štrúdl: Super rychlý jablečný koláč z listového těsta za 5 minut
- Omytá a osušená jablka nastrouhejte nahrubo.
- K jablkům přilijte citronovou šťávu.
- Na pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto, tloušťka by měla být 0,5 cm.
- Jablečnou směs rozprostřete po celé placce.

Makový kynutý závin: Voňavá klasika, která nikdy neomrzí
- Posypte cukrem.
- Přidejte nasekané vlašské ořechy.
- Těsto pevně srolujte do závinu, z něhož nakrájejte plátky široké asi 2–2,5 cm.
- Všechny dílky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Na univerzální jogurtové těsto na štrúdl stačí 4 ingredience. Po upečení je neodolatelně křehké a vláčné
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedia, Healthline