Medové řezy, nebo obecně dezerty s medovými tóny jsou celosvětově velmi oblíbené. Jejich typická jemná struktura je doplňována bohatou chutí a vrstvenou strukturou. U většiny medových dezertů potřebujeme k dokonalosti trochu trpělivosti, protože jednotlivé pláty těsta vyžadují trochu péče. Odměnou nám ale bude fantastický dezert, jaký jste dlouho neochutnali!
Samozřejmě, že základem těchto úžasných řezů je medové těsto. Na čem opravdu velmi záleží je kvalita medu. I když vám můžou všechny medy připadat stejné, jsou mezi nimi obrovské rozdíly v kvalitě. Proto pokud kupujete med v supermarketu, rozhodně si přečtěte složení a dbejte na původ a absenci chemikálií. Každopádně doporučujeme najít si svého dodavatele domácího medu. Říká se, že med by měl pocházet z lokality, kde žijeme, protože pomáhá lépe zvládat alergie na pyl v našem okolí. Jakmile budete mít med nachystaný, pojďme se společně pustit do medových řezů.
Recept na tradiční medové řezy s jemným krémem – dezert, který stojí za trpělivost
Ingredience pro přípravu medového těsta
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 450 g mouky
Ingredience pro přípravu náplně
- 400 ml mléka
- 2,5 lžíce mouky
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru
- 200 g másla
- 250 g rybízové marmelády
Ingredience pro přípravu polevy
- 2 lžíce kakaa
- 6 lžic cukru
- 3 – 4 lžíce vody
- 25 g másla
Postup přípravy těsta
1. Med si dáme do hrnce a k němu přidáme rozšlehaná vejce, moučkový cukr, změklé máslo, jedlou sodu a mléko.
2. Suroviny v hrnci jemně zahříváme, ale nevaříme. Stále mícháme, dokud se nám všechny nespojí.
3. Zároveň si dáme předehřát troubu na 200°C.
4. Homogenní směs necháme chvíli vychladnout a nalejeme do misky s moukou.
5. Vypracujeme těsto a přendáme ho na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto po povrchu také poprášíme moukou.
6. Ručně prohněteme a na pečící papír si nakreslíme obdélník o rozměru 22 x 32 cm.
7. Na opačnou stranu pečícího papíru položíme těsto, které rozdělíme na 4 stejné části a jednu část na pečícím papíře vyválíme do velikosti nakresleného obdélníku.
8. Pečící papír s vyváleným těstem přesuneme na plech a propícháme ho vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby na 5 – 6 minut.
9. Přesně tímto způsobem vyválíme a upečeme i zbylé 3 kusy těsta.
Příprava náplně
1. Do hrnce nalejeme mléko a rozpustíme v něm bez zahřívání cukr. Pouze mícháme.
2. Poté přidáme mouku a dobře promícháme i s vanilkovým cukrem.
3. Nyní dáme vařit a za stálého míchání nám vznikne hustší kašovitá směs.
4. Necháme vychladnout a průběžně občas promícháme, aby nám nevznikla krusta.
5. V jiné míse si prošleháme máslo a poté k němu přidáme po několika částech krém a dobře ho zapracujeme.
6. Na první plát naneseme část krému, položíme druhý plát a naneseme rybízovou marmeládu.
7. Položíme třetí plát, naneseme další vrstvu krému a potom položíme poslední plát, na který naneseme zbytek krému.
8. Takto dáme dort na několik hodin do lednice.
Dokončení medových řezů
1. Do hrnce si dáme kakao, cukr a vodu na polevu a dobře promícháme.
2. V hrnci za stálého míchání zahříváme, ale nevaříme. Spojenou kakaovou hmotu odstavíme.
3. Chvíli chladíme mícháním a potom přidáme máslo, které zapracujeme do polevy.
4. Polevu naneseme na vychlazený dort a dobře rozetřeme.
5. Dáme na 2 hodiny do lednice.
Tipy a zdravější suroviny v tomto dezertu
Pokud preferujete zdravější ingredience, zde je pár tipů na záměnu surovin:
- Mouka: Místo 450 g hladké bílé mouky použijte pouze 200 g bílé mouky a 250 g celozrnné špaldové mouky.
- Cukr: Používejte moučkový i krystalový cukr ve třtinové podobě. Pokud použijete i do krému třtinový cukr, může změnit barvu!
- Poleva: Místo kakaa použijte karobový prášek, což je zdravá alternativa kakaa.
