Pokud máte rádi pistácie, jistě víte, že jsou obvykle nejdražšími ořechy v obchodech. Celkově ve světě si je lidé cenní asi nejvíce ze všech, protože jsou také velmi výživné. Navíc obsahují velké množství zdraví prospěšných tuků a bílkovin. Pistáciové domácí máslo je však zcela výjimečná pochoutka. Pokud jste už měli čest ho někdy ochutnat, jistě víte, že jeho nasládlá chuť s krémovou texturou nemají daleko k dokonalosti.
Pražené tóny, které zanechávají příjemnou stopu na jazyku jsou jen bonusem poctivé suroviny. Nutno však podotknout, že pokud si pistáciové máslo koupíte v supermarketu, velmi pravděpodobně bude plné přidaných olejů, cukru nebo nějakých konzervantů. Nejhorší na tom ale je, že tyto přidané látky narušují přirozenou chuť pistácií. Pojďme si tedy velice snadno připravit domácí pistáciové máslo!
Recept na krémové pistáciové máslo
Ingredience pro přípravu
- nesolené pistácie
Postup přípravy pistáciového másla
1. Oloupané nesolené pistácie vložíme do mixéru.
2. Mixujeme na maximální rychlost 15 – 20 minut, dokud nám nevznikne máslo.
3. Díky množství tuků obsažených v pistáciích není nutné nic přidávat.
4. V průběhu mixování občas stěrkou odlepíme usazené ořechy na dně a po stěnách misky.

Lahodné domácí máslo: Krok za krokem ze 3 ingrediencí
Na závěr
Je velmi zajímavé sledovat, jak v průběhu mixování mění ořechy svoji konzistenci. Od sypké směsi, přes hutnou hmotu o konzistenci těsta až po řídké máslo. Hotové máslo stačí nalít do sklenice a můžete si začít pochutnávat.
