Gulášové koření není žádná věda. Základním stavebním kamenem každého guláše i gulášové polévky je vždy dobře připravený cibulový základ a správné koření. Právě tahle kombinace určuje chuť celého jídla a díky ní už tolik nezáleží na tom, jestli guláš vaříme z masa, hlívy, nebo jiné suroviny. Správný poměr cibule a koření dokáže povznést i ten nejjednodušší recept na plnohodnotný a výrazný pokrm.
Můžete použít buď hotové gulášové koření, které seženete v obchodě, nebo si ho jednoduše namíchat doma podle vlastních představ. Domácí směs má tu výhodu, že přesně víte, co obsahuje, a můžete si ji přizpůsobit své chuti, například přidat více sladké papriky, kmínu nebo trochou pálivé papriky experimentovat s ostrostí. Záleží jen na vás, jak si svou směs upravíte, hlavní je, aby výsledná chuť byla harmonická a odpovídala vašim představám o dobrém guláši.
Recept na domácí gulášové koření
Dělám si vlastní gulášové koření z těchto ingrediencí
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička sušené majoránky
- špetku pálivé papriky nebo chilli (pokud chcete pálivou verzi)
Jestli ho použijete celé nebo méně, záleží na vaší chuti. Poměr jednotlivých ingrediencí můžete upravit, mně funguje takto nejlépe 🙂

Pravý maďarský guláš s nadýchaným houskovým knedlíkem

Vaříme v přírodě: Tradiční kotlíková gulášová polévka na ohni
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková