Dříve, než vám řeknu něco o našem receptu, trochu historie Kimchi. Tento pokrm je 2000 let starý. Vznikl jako způsob konzervace zeleniny pro zimní období, kdy byla čerstvá zelenina vzácná. Každá rodina měla a dodnes má svůj vlastní recept, který předává z generace na generaci. Proces přípravy a fermentace je v Korei považován za kulturní tradici.
Existuje více než 200 druhů Kimchi a liší se podle regionu, ročního období a použitých surovin. Kimchi je směs fermentované zeleniny, obvykle připravovaná s kombinací koření a aromatických přísad. Kromě své pikantní a kyselé chuti je ceněno pro své zdravotní benefity.
TIP: přečtěte si článek věnovaný tradiční korejské pochoutce Kimchi
Jak na Kimchi – Recept na Domácí korejské Kimchi krok za krokem
Ingredience na přípravu
- 1,5 kg bílého zelí
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 1 cibule
- 1 chilli paprička
- 5 stroužků česneku
- 60 ml rostlinného oleje
- 80 ml jablečného octu
- 5 PL vody
- 50 g cukru
- 1 a 1/2 PL soli
- 1/2 KL celého černého pepře
- 1 KL koriandrových semínek
Postup
1. Ve větší misce smícháme zelí a papriku na krájené na proužky, mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a česnek nasekaný drobně.
2. K zelenině přidáme rozdrcený černý pepř a rozdrcené semínka koriandru, nakrájenou chilli papričku, cukr, ocet a vodu.
3. Cibuli usmažíme na pánvi s horkým olejem do zlatova a nalejeme na zeleninu.
4. Nakonec přidáme sůl a všechno řádně promícháme, aby se chutě propojili. Přikryté necháme odležet cca 40 minut při pokojové teplotě.
5. Směs napěchujeme do sklenic, zalejeme vlastní šťávou a víčka volně položíme na sklenice. Nezavíráme!
6. Sklenice sterilizujeme v hrnci s vodou na slabém ohni cca půl hodiny. Voda by měla sahat až k hrdlu sklenic.
7. Poté sklenice pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a přikryté ručníkem necháme chladit cca 12 hodin. Poté Kimchi uložte na chladné místo, ale nevadí ani pokojová teplota, jeho chuť bude co déle lepší.
Závěrem
V Korei se každoročně koná “Kimjang”, festival přípravy Kimchi , kdy se rodiny a komunity scházejí, aby společně připravily zásoby.