Dříve, než vám řeknu něco o našem receptu, trochu historie Kimchi. Tento pokrm je 2000 let starý. Vznikl jako způsob konzervace zeleniny pro zimní období, kdy byla čerstvá zelenina vzácná. Každá rodina měla a dodnes má svůj vlastní recept, který předává z generace na generaci. Proces přípravy a fermentace je v Korei považován za kulturní tradici.

Existuje více než 200 druhů Kimchi a liší se podle regionu, ročního období a použitých surovin. Kimchi je směs fermentované zeleniny, obvykle připravovaná s kombinací koření a aromatických přísad. Kromě své pikantní a kyselé chuti je ceněno pro své zdravotní benefity.

TIP: přečtěte si článek věnovaný tradiční korejské pochoutce Kimchi

Jak na Kimchi – Recept na Domácí korejské Kimchi krok za krokem

Ingredience na přípravu

  • 1,5 kg bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 5 stroužků česneku
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 80 ml jablečného octu
  • 5 PL vody
  • 50 g cukru
  • 1 a 1/2 PL soli
  • 1/2 KL celého černého pepře
  • 1 KL koriandrových semínek

Postup

1. Ve větší misce smícháme zelí a papriku na krájené na proužky, mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a česnek nasekaný drobně.

Nakrájená a. nastrouhaná zelenina.
Nakrájená a nastrouhaná zelenina.

2. K zelenině přidáme rozdrcený černý pepř a rozdrcené semínka koriandru, nakrájenou chilli papričku, cukr, ocet a vodu.

3. Cibuli usmažíme na pánvi s horkým olejem do zlatova a nalejeme na zeleninu.

4. Nakonec přidáme sůl a všechno řádně promícháme, aby se chutě propojili. Přikryté necháme odležet cca 40 minut při pokojové teplotě.

5. Směs napěchujeme do sklenic, zalejeme vlastní šťávou a víčka volně položíme na sklenice. Nezavíráme!

Zalití vlastní šťávou.
Zalití vlastní šťávou.

6. Sklenice sterilizujeme v hrnci s vodou na slabém ohni cca půl hodiny. Voda by měla sahat až k hrdlu sklenic.

Sterilizování ve vodě.
Sterilizování ve vodě.

7. Poté sklenice pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a přikryté ručníkem necháme chladit cca 12 hodin. Poté Kimchi uložte na chladné místo, ale nevadí ani pokojová teplota, jeho chuť bude co déle lepší.

Závěrem

V Korei se každoročně koná “Kimjang”, festival přípravy Kimchi , kdy se rodiny a komunity scházejí, aby společně připravily zásoby.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest