Nakládané okurky si můžeme dát jako přílohu k velkému množství jídel. Ať už si okurky sami vypěstujeme, nebo zakoupíme na farmářském trhu, vždy budou při dodržení postupu lepší a chutnější, než ty ze supermarketu. Okurky určené k nakládání jsou menší a mají silnější slupku. Díky tomu jsou křupavé i když nějakou dobu leží naložené v láku. Mimo přílohy například k rizotu nebo zapečeným těstovinám okurky využijete také například v bramborovém salátu.
Recept na krájené nakládané okurky
Délka přípravy 25 minut, vaření 10 minut. 12 půllitrových sklenic.
Ingredience pro přípravu
- 25 – 30 ks okurek nakládaček
- 1 velká cibule
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 0,5 hrnku soli
- 7 hrnků bílého octa
- 6 hrnků cukru
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 2 lžičky celerových semínek
- 1,5 lžičky kurkumy
- 0,5 lžičky mletého hřebíčku
Postup přípravy
1. Ve velké nádobě smícháme na kolečka nakrájené okurky, cibuli, papriky a sůl.
2. Nádobu zakryjeme čistou utěrkou a na utěrku dáme pár centimetrů ledu, se kterým necháme směs uležet 4 hodiny.
3. Následně zeleninu scedíme a necháme prozatím na straně.
4. Do čistého hrnce si dáme ocet, cukr, veškeré koření a vše promíchané přivedeme k varu.
5. Mezitím si sterilizujeme sklenice v horké vodě nebo myčce na nádobí.
6. Do sklenic dáme rovnoměrně zeleninu a pokaždé přitlačíme ke dnu.
7. Uvařený lák nalejeme do sklenic, kdy necháme od víčka cca 1,5 cm místa.
8. Závity sklenic a víčka otřeme suchou čistou utěrkou.
9. Sklenice pořádně uzavřeme.
10. Zavřené sklenice dáme do vařící se vody na 10 minut.
11. Sklenice vyndáme a necháme 24 hodin vychladnout.
12. Ještě zkontrolujeme, zda víčka těsní a necháme 4 týdny odstát, abychom docílili co nejlepší chuti.
13. Skladujeme klidně až 1 rok na chladném suchém místě.
Co víme o nakládaných okurkách?
Věřte tomu nebo ne, první zmínky o nakládaných okurkách pocházejí z roku přibližně 2030 př. n. l. z Mezopotámie. Byly oblíbené zejména díky trvanlivosti. Kyselé okurky mají svůj význam také ve starověkém Egyptě, podle legendy totiž nakládané okurky tvořily podstatnou část stravy dělníků, kteří stavěli pyramidy. Léčivé účinky kyselých okurek poprvé zmínili řečtí lékaři, jako Hippokrates.