Kysané zelí obsahuje probiotika, která pomáhají udržovat v dobrém stavu střevní mikroflóru a zásadně tak ovlivňují zdraví. Když si kysané zelí uděláte doma sami bez pasterizace, zachová si také všechny vitamíny a je ještě zdravější. Je přirozeně konzervované procesem kvašení bez chemie.

Pokud jste takoví žrouti zelí jako my, tento recept rozhodně oceníte pro jeho jednoduchost. A jestli si zelí dáváte jen příležitostně, zkuste ho taky. Třeba jen z poloviny hlávky. Až poznáte rozdíl v chuti oproti kupovanému zelí, vezmete nejbližší zelinářství útokem. Na míchání zelí ve větším množství, se kterým pracujeme v receptu, se dobře hodí dětská koupací vanička. Pro menší dávku stačí i větší mísa nebo hrnec, prostě cokoliv, do čeho se zvolený objem zelí vejde a půjde s ním pohodlně pracovat.

Co s kysaným zelím vám asi radit nemusíme, ale pro inspiraci napovíme, co s ním děláme my: Knedlo zelo vepřo, zelňačka, zelné placky, příloha ke klobáse, k bramborákům s uzeným masem nebo do studených salátů.

Recept na domácí kysané zelí bez pasterizace

Co potřebujeme na kysané zelí

Suroviny:

  • 20 dkg soli (2 dkg na 1 kg zelí)
  • cca 5 dkg kmínu (½ balíčku)
  • zralé zelí (nakrouhané)
  • voda (dle potřeby na dolití šťávy)

Pomůcky:

  • Sklenice (0,7 l nebo 0,3 l) – cca 25 ks na 20 kg zelí
  • Víčka OMNIA + zavařovací hlava
  • Přepravka, pekáč nebo tác (na odkapání při kvašení)

Postup přípravy kysaného zelí do sklenic

1. Hlávku zelí rozkrojíme napůl, polovinu nakrouháme a dále zelí promícháme se solí a kmínem.

Obrázek k receptu na kysané hlávkové zelí
Foto: Cooky.cz, Polovina hlávkového zelí

2. Jakmile pustí šťávu, dobře ho udusáme a necháme 2 hodiny odpočívat.

3. Zelí plníme do sterilizovaných sklenic tak, aby k okraji sklenice chyběly 2,5–3 cm. Dolijeme šťávou 1 cm pod okraj sklenice.

4. Uzavřeme víčky OMNIA, která zatlačíme pomocí zavařovací hlavy. (U šroubovacích víček hrozí příliš pevně utažení, které znemožní unikání plynu při kvašení.)

5. Sklenice postavíme do neděrované přepravky, na vyšší plech nebo tác a umístíme do tepla.

6. Jak zelí začne kvasit, víčka se vydují a přibližně po týdnu opět klesnou. To znamená, že proces kvašení skončil. Zelí je hotové za 2–3 týdny, ale když mu dopřejete 5 týdnů, bude ještě lepší.

7. Zelí skladujte v chladu, nejlépe ve sklepě.

Co když zelí zešedlo?

Někdy se pod víčko do sklenice dostane vzduch. To poznáte, pokud najdete šedé zelí. Stačí ho ze sklenice odebrat a zbytek můžete klidně jíst.

Obrázek receptu na zelňačku s klobásou a uzeným masem.

Zelňačka s uzeným masem a klobásou, která zasytí i zahřeje

Obrázek receptu na jihočeskou zelnici.

Jihočeská zelnice se šťouchanými bramborami: Polévka s přílohou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest