Domácí kysané zelí je poklad, a když se jednou najde osvědčený rodinný recept, člověk se ho drží! Tenhle je na opravdu velkou várku – zpracování 20 kg zelí do 51 menších sklenic je úctyhodný výkon, ale dá se to, když máte všechny potřebné propriety. Perfektní klíč k dokonalé chuti: důkladná příprava, odpočinek přes noc pro puštění šťávy a všechno pečlivě vyčištěné.

Nejlepší je nechat zelí nechat odpočinout přes noc. Pak krásně pustí šťávu a já se nemusím bát, že by sklenice nebyly plné po okraj té cenné tekutiny. Můj tip zní: Naprosto klíčová je čistota, proto si sklenice a víčka vymývám extra pečlivě a víčka ještě spařuji v horké vodě. A ta největší odměna? Když po měsíci (dvou týdnech v teple a dvou ve sklepě) ochutnáte první sklenici – je přesně takové, jaké má být: kyselé, křupavé a naprosto božské!

Recept na domácí kysané zelí do sklenic

Recept je určen pro velkou várku (20 kg nakrouhaného zelí) a výsledkem je cca 50 až 55 sklenic (0,3l), případně 20 až 25 velkých sklenic (0,7l).

  • Doba přípravy a odpočinku: Přes noc (cca 12 až 16 hodin)
  • Doba kvašení: Cca 3 týdny (v teple a následně ve sklepě)

Ingredience a propriety potřebné k přípravě kysaného zelí

  • 20 kg nakrouhaného zelí
  • 40 dkg soli (2 dkg na každý kilogram zelí)
  • 10 dkg kmínu (hrst kmínu, tj. ½ balíčku na 10 kg, tedy asi 10 dkg na 20 kg)
  • Cca 50 až 55 ks sklenic (0,3 l, řádně vymytých)
  • 50 až 55 ks víček (čistá, zavařovací)

Postup přípravy kysaného zelí

Příprava zelí a puštění šťávy:

1. Promíchání a šťáva: Nakrouhané zelí promíchejte ve velké nádobě ( klidně v dětské vaničce :D) s odměřeným množstvím soli a kmínu.

2. Promíchejte a pomačkejte, aby zelí pustilo šťávu. Odpočinek: Nechte zelí odpočinout, aby pustilo co nejvíce šťávy.

3. Původní recept uvádí 2hodinový odpočinek, ale optimální je nechat odpočívat zelí přes noc.

Příprava sklenic a plnění:

4. Čistota sklenic: Řádně vymyjte sklenice a víčka. Víčka nechte namočená v horké vodě pro lepší těsnění.

5. Plnění: Zelí pořádně napěchujte do sklenic, aby bylo stlačeno a nebylo tam místo pro vzduch.

6. Šťáva a sůl: Zelí musí být zalité vlastní šťávou. Nahoře nechte 2,5 až 3 cm místa, a zelí by mělo být 1 cm pod víčkem.

Obrázek k receptu na domácí kysané zelí
Foto: Cooky.cz, recept na domácí kysané zelí

7. povrch ještě poprašte solí.

Uzavření a kvašení

8. Uzavření: Sklenice uzavřete víčky Omnia a zamáčkněte zavařovací hlavouKvašení v teple: Sklenice dejte do pekáče (pro případ úniku šťávy) a umístěte je do tepla.

9. Víčka se vydouvají, a jakmile se po cca týdnu sama vyrovnají, kvašení je hotové.

Obrázek k receptu na domácí kysané zelí
Foto: Cooky.cz, recept na domácí kysané zelí

10. Skladování: Poté zelí přemístěte do sklepa a uchovávejte přikryté utěrkou, aby nebylo na světle.

11. Ochutnávání: Zelí je hotové po cca 3 týdnech. (Vaše metoda: 14 dní teplo, 14 dní sklep – což je vynikající.)

Tipy redakce

  • Příprava víček: U šroubovacích víček je riziko, že se „nezatáhnou“, proto je klíčové mít víčka v horké vodě, aby se u Omnia víček dosáhlo co největší těsnosti a neunikl vzduch.
  • Využití zelí: Díky této metodě můžete naložit i jen půl hlávky zelí, což se hodí, když nemáte tolik času nebo zelí.
  • Riziko vzduchu: Pokud zelí po kvašení zešedne, znamená to, že se dostal vzduch. Šedé části je třeba odebrat a bílé jsou k použití.
  • Konečná chuť: Po 5 týdnech kvašení je zelí naprosto perfektní.
Vitamínová bomba v salátu z kysaného zelí

Podzimní vitamínová bomba: Křupavý salát z kysaného zelí, mrkve a papriky

Obrázek k receptu na nakládanou cuketu

Milionkrát lepší než kyselé okurky: Tento recept na zavařovanou cuketu je doslova mistrovské dílo

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest