Období trhů a jarmarků přináší také touhu po nejedné z pochoutek, které k těmto akcím patří. Mezi nejoblíbenější jednoznačně patří tradiční kynuté placky původem z Maďarska – langoše. Jejich název pochází z maďarského slova „láng“, tedy plamen. Původně se totiž pekly blízko ohně v peci. Postupně se rozšířily do dalších zemí bývalého Rakouska-Uherska, včetně Slovenska a později i Česka. Připravovaly se z těsta, které zbylo po pečení chleba. Jejich historie sahá až do 16. – 17. století, tedy období turecké nadvlády nad Maďarskem. Teoreticky je tedy na svém stole mohl mít například král Matyáš Korvín či pozdější habsburští panovníci, kteří vládli v Uhrách. Langoše však byly především jídlem prostých lidí.
Tento pokrm si užívá pozornost i v moderní době. Například známí čeští šéfkuchaři Radek Kašpárek a Přemek Forejt se zúčastnili akce na Pískovně Náklo, kde připravovali langoše s netradičními ingrediencemi, jako je holub nebo syrečky. Sáhli byste rádi po zdravější variantě? I to je možné. Stačí je místo smažení upéci v troubě a místo klasické mouky sáhnout po celozrnné. Další možností je přidat do těsta brambory. Tím se nahradí část mouky a zvýší nutriční hodnota. Dochucení je pak stejné jako u verze klasické.
Suroviny pro přípravu maďarských langošů
- Hladká mouka – 500 g;
- Bílý jogurt nebo zakysaná smetana – 1 kelímek (250 g);
- Vlažná voda – 1 kelímek (od jogurtu);
- Sušené droždí – 1 sáček (7 g);
- Sůl – 2 lžičky.
Na dochucení:
- Tvrdý sýr;
- Kečup;
- Česnek;
- Zakysaná smetana;
- Sůl.
Postup přípravy langošů
- Z uvedených surovin vypracujte těsto.
- Nechte hodinu a půl kynout.
- Práci si můžete usnadnit domácí pekárnou, do níž nejprve nalijete tekuté ingredience, poté přidáte sypké a nakonec droždí. Zapněte na program „těsto“ (dough) a nechte jej doběhnout.
- Při zpracovávání bez pekárny přikryjte nádobu fólií nebo čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě.
- Poté těsto propracujte na pomoučeném vále, rozdělte na porce a v rukách roztahujte jednotlivé placky.
- Každou placku opatrně vložte do většího množství rozpáleného oleje.
- V oleji obracejte a smažte dozlatova.
- Přebytečný tuk odsajte papírovými utěrkami.
- Na potření si rozmíchejte kečup s rozmačkaným česnekem nebo zakysanou smetanou s česnekem a špetkou soli.
- Bohatě posypte sýrem.
- Langoše si také můžete připravit do zásoby do mrazáku: Nechte je v oleji jenom lehce zatáhnout, aby vytvořily světlou „kůrku“. Ihned vyjměte, tuk odsajte utěrkami a do mrazáku proložte pečicím papírem. Po vyndání je pak stačí už jen dosmažit.

Maďarské langoše s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem

Domácí langoše s česnekem, smetanou a sýrem
Zdroj: Autorský text, Wikipedia, iDNES