Období trhů a jarmarků přináší také touhu po nejedné z pochoutek, které k těmto akcím patří. Mezi nejoblíbenější jednoznačně patří tradiční kynuté placky původem z Maďarska – langoše. Jejich název pochází z maďarského slova „láng“, tedy plamen. Původně se totiž pekly blízko ohně v peci. Postupně se rozšířily do dalších zemí bývalého Rakouska-Uherska, včetně Slovenska a později i Česka. Připravovaly se z těsta, které zbylo po pečení chleba. Jejich historie sahá až do 16. – 17. století, tedy období turecké nadvlády nad Maďarskem. Teoreticky je tedy na svém stole mohl mít například král Matyáš Korvín či pozdější habsburští panovníci, kteří vládli v Uhrách. Langoše však byly především jídlem prostých lidí.

Tento pokrm si užívá pozornost i v moderní době. Například známí čeští šéfkuchaři Radek Kašpárek a Přemek Forejt se zúčastnili akce na Pískovně Náklo, kde připravovali langoše s netradičními ingrediencemi, jako je holub nebo syrečky. Sáhli byste rádi po zdravější variantě? I to je možné. Stačí je místo smažení upéci v troubě a místo klasické mouky sáhnout po celozrnné. Další možností je přidat do těsta brambory. Tím se nahradí část mouky a zvýší nutriční hodnota. Dochucení je pak stejné jako u verze klasické.

Suroviny pro přípravu maďarských langošů

  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Bílý jogurt nebo zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kelímek (250 g);
  • Vlažná voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kelímek (od jogurtu);
  • Sušené droždí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sáček (7 g);
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžičky.

Na dochucení:

  • Tvrdý sýr;
  • Kečup;
  • Česnek;
  • Zakysaná smetana;
  • Sůl.
Recept na: Nadýchané pikantní jemné: Langoše si můžete vychutnat nejen na jarmarcích
Fotografie: Uživatel Politik / Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Nadýchané pikantní jemné: Langoše si můžete vychutnat nejen na jarmarcích

Postup přípravy langošů

  • Z uvedených surovin vypracujte těsto.
  • Nechte hodinu a půl kynout.
  • Práci si můžete usnadnit domácí pekárnou, do níž nejprve nalijete tekuté ingredience, poté přidáte sypké a nakonec droždí. Zapněte na program „těsto“ (dough) a nechte jej doběhnout.
  • Při zpracovávání bez pekárny přikryjte nádobu fólií nebo čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě.
  • Poté těsto propracujte na pomoučeném vále, rozdělte na porce a v rukách roztahujte jednotlivé placky.
  • Každou placku opatrně vložte do většího množství rozpáleného oleje.
  • V oleji obracejte a smažte dozlatova.
  • Přebytečný tuk odsajte papírovými utěrkami.
  • Na potření si rozmíchejte kečup s rozmačkaným česnekem nebo zakysanou smetanou s česnekem a špetkou soli.
  • Bohatě posypte sýrem.
  • Langoše si také můžete připravit do zásoby do mrazáku: Nechte je v oleji jenom lehce zatáhnout, aby vytvořily světlou „kůrku“. Ihned vyjměte, tuk odsajte utěrkami a do mrazáku proložte pečicím papírem. Po vyndání je pak stačí už jen dosmažit.
Recept na pravé maďarské langoše

Maďarské langoše s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem

Langoše s česnekem smetanou a sýrem osvědčený tradiční recept

Domácí langoše s česnekem, smetanou a sýrem

Zdroj: Autorský text, Wikipedia, iDNES

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest