Máte rádi pečenáče? Občas si je koupíte v obchodě? A co zkusit si je vyrobit doma, třeba v případě, že vám zbydou řízky z kapra, například na Vánoce a máte nové hotové silvestrovské pohoštění? Samozřejmě si je můžete udělat v průběhu celého roku, pokud je milujete. Vždyť jídla z ryb jsou vždycky zdravé a většinou oblíbené.

A pro ty, co třeba pečenáč vůbec neznají, je to pokrm z už smažených nebo pečených ryb, které se nakládají do nálevu z octu, cibule a koření. Tato úprava vám ryby zakonzervuje a zjemní, takže se nemusíte bát, že se vám zbytky upečené nebo smažené ryby zkazí, když už jí nemůžete dojíst.

Naopak, po pár dnech bude tato rybí specialita krásně odleželá, nasáklá a chutná s chlebem nebo bramborami. Na přípravu pečenáčů jsou vhodné menší ryby a můžete si je udělat kdykoliv. Hodí se například kousky kapra, cejna, štiky nebo okouna, ale může být taky pstruh anebo sledě.

Recept na domácí pečenáč ze zbytků smaženého kapra

Ingredience na přípravu domácích pečenáčů

Nálev

  • 7,5 dl vody
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • půl lžičky hořčičného semínka
  • 3 dkg soli
  • 3 dkg cukru
  • 11 tablet sladidla
  • 1/4 l octa
  • nakrájená cibule, mrkev a petržel dle chuti

Postup přípravy nakládání pečenáčů

1. Z uvedených ingrediencí si uvaříme nálev.

2. Do větší sklenice ukládáme zbytky ryby, velikost kousků zvolíme dle vlastní chuti.

Zbytky ryby se zeleninou a cibulí nakládáme do sklenice a zalijeme nálevem.
Foto: cooky.cz, Zbytky ryby se zeleninou a cibulí nakládáme do sklenice a zalijeme nálevem.

3. Prokládáme nakrájenou zeleninou a cibulí, střídáme.

4. Nakonec zalijeme zavřeným a vychladlým nálevem tak, aby bylo vše ponořeno v nálevu.

5. Zavřeme víčkem a dáme na 5 dní do ledničky a podáváme.

V nálevu kosti v rybách změknou a vy budete mít vynikající pochoutku například k Silvestru, ale i jiné slavnostní příležitosti.

Redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest