Znáte ten pocit, když se z trouby line vůně čerstvých housek a na plotně se pomalu táhne voňavé vepřové? Anebo jej máte přímo zavařené a už se na vás jenom usmívá ve sklenici a říká vezmi si mě, udělej ze mně nějakou tu dobrotu. A vy si vzpomenete, že by to mohla být třeba vynikající pomazánka a k ní nějaké skvělé domácí pečivo? Tak takhle to měly naše babičky, ale my to můžeme mít stejně, protože se rády vracíme k tradicím které byly super.
Taky určitě často přemýšlíte o tom, co dát třeba dětem na svačinu. A když je to třeba do školy, aby to bylo ještě chutné ale zároveň čerstvé, až to budou konzumovat, často už nevíme co by jsme si vymysleli. Proto si dnes zkusíme upéct ty dětmi oblíbené domácí houstičky a uděláme rychlou a jednoduchou domácí pomazánku z domácí vepřovky, protože co si budeme, děti rády ve stravování jednoduchost.
Recept na domácí housky s vepřovkou
Ingredience potřebné k přípravě svačiny, která připomene návrat na dvorek babičky
Domácí housky
- půl kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažného mléka
- 60 ml oleje
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- vajíčko na potření
- semínka na posypání (kmín, nebo libovolná semínka)
Postup přípravy housek
1. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme ručně nebo v robotu těsto, které necháme kynout přikryté v teple asi hodinu.
2. Poté si těsto na válu rozdělíme na 12 kousků, z kterých si zamotáme housky, rohlíky, kaiserky, nebo na co máme zrovna chuť. Ukládáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout dalších asi 15 minut.
3. Před pečením si troubu vyhřejeme na 250 stupňů, po vložení do trouby teplotu snížíme na 190 stupňů a upečeme do růžova.

Pomazánka z uzené makrely s křenem, kapary a červenou cibulkou
Vepřová masová pomazánka
- domácí vepřová masovka
- cibule nakrájená nadrobno
- sůl a pepř dle chuti
- hořčice a trochu majonézy
- navrch zelená cibulka nebo pažitka
Postup přípravy pomazánky
- Maso z vepřový umeleme, nebo nakrájíme drobně a smícháme s ostatními ingrediencemi. Řádně rozmícháme.
- Povrch posypeme nakrájenou zelenou jarní cibulkou nebo pažitkou.
Tipy na závěr
Pomazánku uchováváme v lednici, ale před podáváním necháme změknout při pokojové teplotě. Skvěle se hodí i na topinky nebo do sendviče.

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

Čerstvé domácí pletenky – voňavé domácí housky
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI