Butter chicken, známé také jako máslové kuře, je světově proslulý indický pokrm. Jako zřejmě většina milovníků tohoto jídla a indické kuchyně, i já mám toto jídlo ráda hlavně pro jeho zajímavou jemnou chuť a univerzálnost. Nejčastěji se podává s rýží, ale já si ještě často připravuji jako přílohu indický chleba naan. Takto servírované jídlo obvykle dostanete i v indických fastfoodech. Kromě potěchy vašich chuťových buněk přinese toto jídlo do vaší kuchyně kousek indické kultury a tradice. Vyzkoušejte tento pokrm a užijte si jeho bohatou kořeněnou a krémovou chuť.
Butter chicken je u nás doma oblíbené jídlo. Je velmi snadné, s výbornou, neobvyklou chutí, která se nepřibližuje příliš české kuchyni. Pokud máte rádi chutě koření jako je kurkuma, garam masala a římský kmín, tak toto všechno v máslovém kuřeti naleznete. Doporučuji nechat maso marinovat nějakou dobu v lednici, klidně i přes noc, ale minimálně alespoň 30 minut.
Recept na butter chicken
Potřebné suroviny na marinované maso:
- 800 g kuřecích prsou
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1-2 chilli papričky (nakrájené na drobno)
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- zázvor o velikosti palce (nakrájený na drobno)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- sůl na osolení masa
Suroviny na omáčku:
- 400 g drcených rajčat
- 200 ml smetany na šlehání
- sůl a cukr na dochucení
- 2 lžíce másla
Na závěr: zdobíme čerstvým koriandrem (volitelný)
Postup:
1. Nejprve si naložíme maso: nakrájené maso na kostičky dáme do misky se všemi surovinami, pořádně vše promícháme a dáme marinovat do lednice na minimálně 30 minut.
2. Jakmile uběhne 30 minut, dáme rozehřát máslo do hluboké pánve a maso orestujeme na másle. Když je maso hotové přidáme drcené rajčata, smetanu, cukr a sůl. Vše společně vaříme cca 15 minut. Poté dochutíme dle chuti.
3. Hotovo, podáváme s rýží (ideální rýže je basmati) nebo chlebovou plackou naan.
Dobrou chuť.
Na máslovém kuřeti si pochutnáte i s chlebem naan – prohlédněte si recept
pozn.: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI
2 komentářů
No… Tohle je taková verze, jako Tiramisu z pomazánkového másla. V podstatě úplně špatně. Chybí kešu, více másla, navíc josu veškeré mléčné výrobky (kromě másla), chybí pískavice.. Určitě bych podle toho tedy jídlo nevařil.,
Děkujeme za komentář. Rádi si prohlédneme váš recept – zkuste ostatní inspirovat vaší verzí. Hezký den 🙂