Rybí prsty má asi každý rád, dokonce i největší odpůrci ryb většinou rybí prsty jedí. Pamatuji si, že jako dítě jsem se vždy na rybí prsty těšila a u mých dětí tomu není jinak, též je milují. Jelikož složení kupovaných rybích prstů se mi nelíbí, tak jsem si řekla, že vyrobím domácí. Tyto rybí prsty jsou jednoduché a velmi chutné, především jsou plné ryby a nikoliv rozemleté neznámé rybí hmoty.
V přípravě domácích rybích prstů si můžeme pohrát s chutí a kvalitou. Na rozdíl od kupovaných polotovarů u domácích rybích prstů máme plnou kontrolu nad tím, jaké suroviny použijeme. Můžeme vybrat svůj druh ryby, přidat oblíbené bylinky, koření a vyhnout se všem těm konzervantům, které byste raději nechali v regálech obchodů.
Při přípravě domácích rybích prstů můžete zapojit své děti a užít si společně chvíli v kuchyni. Uvidíte, že děti budou šťastné a určitě výsledek bude chutnat o to lépe.
Pojďme se podívat na recept na rybí prsty, připravte si nejprve vhodnou rybu – ideálně takovou, která je bez kostí a světlá (nejvhodnější ryby jsou: treska tmavá, treska obecná, okoun nilský, candát).
Recept na Domácí rybí prsty
Potřebné suroviny:
- 600 g treska tmavá
- 200 g strouhanky
- 100 g hladké mouky
- 3 ks vejce
- 1/2 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžíce oregána
- 2 lžičky sušeného česneku
- sůl na dochucení
- italská bylinková sůl (Kotányi) – dochutíme jí vejce a mouku na obalení
- rostlinný olej na smažení
Postup:
1. Nejprve si nakrájíme filety tresky na širší proužky, aby vizuálně vypadaly co nejvíc jako rybí prsty.
2. Nakrájenou rybu osolíme.
3. Připravíme si suroviny na obalení, tři hluboké talíře do kterých dáme jednotlivé suroviny: hladkou mouku ochutíme bylinkovou solí, vejce rozšleháme a též osolíme bylinkovou solí. Do posledního talíře dáme strouhanku, k strouhance přidáme: sladkou papriku (kdo má rád pikantnější chutě může nahradit za pikantní), oregáno a sušený česnek. Koření promícháme se strouhankou.
4. Suroviny máme připravené a můžeme začít obalovat. Nejprve obalíme rybu v mouce ze všech stran, pak ve vejci a následně ve strouhance. Všechny kousky ryby důkladně obalíme.
5. Obalené kousky ryby smažíme ze všech stran v rozpáleném oleji. Rybí prsty se smaží rychle do 4 minut máte osmažený kousek ryby.
Hotovou rybu podáváme s vaší oblíbenou přílohou. My máme rádi batátové pyré.
TIP pro milovníky smažených ryb: Připravte si britskou klasiku – recept na Fish and Chips