Máte rádi slanečky? Někdo je miluje a kupuje si je v lahůdkách, někdo je nemůže ani cítit. Spousta lidí ryby nejí a vyhýbá se jim zdaleka, přitom ryby jsou jedním z nejdravějších zdrojů zdravých tuků a bílkovin. Kromě pozitivního vlivu na růst a regeneraci svalů obsahují látky, které podporují mozek, nervovou soustavu a pozitivně ovlivňují naše srdce a cévy.
Ryby obsahují hodně pozitivních látek a měli bychom je konzumovat ideálně dvakrát týdně, ryby je však důležité jíst pouze kvalitní. Slanečky, aby se zbavili velké slanosti, je možné namočit před konzumací na 1 hodinu do mléka a vzhledem k vyššímu obsahu soli, by se měli kombinovat s čerstvou zeleninou a celozrnným pečivem.
Recept na výrobu domácích slanečků – sleďů konzervovaných solením
Ingredience na domácí slanečky
- 4 filety ze sleďů
- 100 g hrubozrnné soli
- 1 lžíce cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička hořčičných semínek
- 250 ml octu (jablečného nebo klasického)
- 250 ml vody
- 1 cibule
Postup přípravy slanečků
1. Filety důkladně nasolíme z obou stran a necháme 24 hodin odležet v lednici.
2. Po odležení je opláchneme ve studené vodě.
3. Do kastrolu dáme vodu a ostatní suroviny kromě cibule a slanečky v tomto nálevu přivedeme k varu a vaříme cca 2 minuty. Necháme vychladnout.
4. Do čistých sklenic vrstvíme filety a kolečka cibule. Zalijeme studeným nálevem tak, aby byly ryby ponořené.
5. Uzavřeme a necháme v lednici odležet 3-5 dní.
Podávání slanečků
Slanečky podáváme na chlebu s máslem a cibulí, v bramborovém a zelném salátu, jako součást rybí pomazánky, s vařenými brambory nebo koprovou omáčkou.

Zavináčový salát jako kyselá pochoutka z minulosti
pozn.: částečně upraveno AI