Máte rádi slanečky? Někdo je miluje a kupuje si je v lahůdkách, někdo je nemůže ani cítit. Spousta lidí ryby nejí a vyhýbá se jim zdaleka, přitom ryby jsou jedním z nejdravějších zdrojů zdravých tuků a bílkovin. Kromě pozitivního vlivu na růst a regeneraci svalů obsahují látky, které podporují mozek, nervovou soustavu a pozitivně ovlivňují naše srdce a cévy.

Ryby obsahují hodně pozitivních látek a měli bychom je konzumovat ideálně dvakrát týdně, ryby je však důležité jíst pouze kvalitní. Slanečky, aby se zbavili velké slanosti, je možné namočit před konzumací na 1 hodinu do mléka a vzhledem k vyššímu obsahu soli, by se měli kombinovat s čerstvou zeleninou a celozrnným pečivem.

Recept na výrobu domácích slanečků – sleďů konzervovaných solením

Ingredience na domácí slanečky

  • 4 filety ze sleďů
  • 100 g hrubozrnné soli
  • 1 lžíce cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 250 ml octu (jablečného nebo klasického)
  • 250 ml vody
  • 1 cibule

Postup přípravy slanečků

1. Filety důkladně nasolíme z obou stran a necháme 24 hodin odležet v lednici.

2. Po odležení je opláchneme ve studené vodě.

3. Do kastrolu dáme vodu a ostatní suroviny kromě cibule a slanečky v tomto nálevu přivedeme k varu a vaříme cca 2 minuty. Necháme vychladnout.

Obrázek receptu na Sledě konzervované solením neboli slanečky po domácku
Foto: cooky.cz, Recept na Sledě konzervované solením neboli slanečky po domácku – Povařené slanečky necháme vychladnout, případně nakrájíme.

4. Do čistých sklenic vrstvíme filety a kolečka cibule. Zalijeme studeným nálevem tak, aby byly ryby ponořené.

Obrázek receptu na Sledě konzervované solením neboli slanečky po domácku
Foto: cooky.cz, Recept na Sledě konzervované solením neboli slanečky po domácku – Slanečky naložíme do sklenic a zalijeme studeným nálevem.

5. Uzavřeme a necháme v lednici odležet 3-5 dní.

Podávání slanečků

Slanečky podáváme na chlebu s máslem a cibulí, v bramborovém a zelném salátu, jako součást rybí pomazánky, s vařenými brambory nebo koprovou omáčkou.

Obrázek receptu na zavináčový salát.

Zavináčový salát jako kyselá pochoutka z minulosti

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest