Huspenina byla kdysi pokaždé výsledným produktem zabijačky, alespoň tomu tak bylo na Slovensku a moc jsme se na ní těšili. Jelikož byla hotová vždycky až po skončení všech prací kolem zmíněné akce, protože musela dobře zatuhnout a vařila se třeba až na druhý den, když všechny ostatní práce byly hotové, museli jsme si na ní počkat. Jedli jsme jí s cibulí a octem a dobrým chlebem a byla to neskutečná pochoutka.

Jelikož se z prasátka nic nevyhazovalo, kůže bylo třeba spotřebovat, a navíc se kvůli vysokému obsahu kolagenu, považovali za léčivé pro klouby a kůži. Ačkoliv se huspenina může dnes zdát, jako jídlo z minulého století, jeho obliba myslím dost přetrvává. Dokonce jde koupit i hotová, ale to zdaleka není huspenina, kterou znám a mám tak ráda.

Pro ty, co sulc nebo huspeninu nikdy nejedli a neznají, je to silný vývar z vepřových kůží a masa, který po vychladnutí zrosolovatí bez přídavku želatiny. Nejčastěji se do něj přidávají vepřové nožky a kolena, ale doplňují se i libovějšími částmi jako je plec či jazyk. K tomu se přidává zelenina, koření a česnek, občas i vajíčko natvrdo. U nás e huspenina dělávala pouze z masa, kůží a koření.

Recept na domácí sulc nebo huspeninu, kdysi automatický a vynikající produkt zabijačky

Ingredience potřebné na přípravu domácí huspeniny

  • 2 vepřové nožičky
  • 2 srolované vepřové kůže velikosti asi 7×30 cm
  • 1 kg vepřové krkovice nebo kýty (co kdo má radši)
  • 3 cibule, oloupané a nakrájené čtvrtinky
  • 8 bobkových listů
  • 6 stroužků česneku
  • pár kuliček jalovce
  • pár kuliček celého pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 3 špetky soli dle chuti (později dochutíme)

Postup přípravy domácího sulcu

1. Všechny ingredience dáme do většího hrnce, zalijeme vodou a pomalu vaříme 4-5 hodin.

Ingredience zalijeme vodou a vaříme v hrnci 4-5 hodin.
Foto: cooky.cz, Ingredience zalijeme vodou a vaříme v hrnci 4-5 hodin.

2. Po uvaření vyndáme maso, které nakrájíme na menší kousky do misek.

3. Vývar zcedíme, případně dochutíme a zalijeme maso v miskách.

Maso v miskách zalijeme vývarem a necháme vychladit.
Foto: cooky.cz, Maso v miskách zalijeme vývarem a necháme vychladit.

4. Necháme v chladu řádně vychladit, čím huspenina zhoustne a můžeme podávat.

Servírování

Nejchutnější je sulc s nakrájenou cibulí a pokapaný octem s kouskem dobrého chleba.

Obrázek receptu na domácí sulc s houbami.

Prima chuťovka v podobě domácího sulcu s houbami, zeleninou, česnekem a kořením

Domácí sulc na talíři

Huspenina: Starodávná delikatesa v novém kabátě

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest