Sulc, který někdy nazýváme huspenina nebo i studenina, je typická česká lahůdka. Již v dávných dobách si sulc našel své místo na venkovských stolech i v městských lahůdkářstvích. Obliba tohoto klasického pokrmu se udržela dodnes díky své specifické chuti, trvanlivosti i výživovým výhodám. Mezi ty patří například velké množství kolagenu, minerálů a bílkovin. Zejména kolagen je velmi oblíbený mezi lidmi, kteří dbají na svůj vzhled.
Tento recept je ale o něco zajímavější! Sulc s houbami je méně tradiční, ale výsledná chuť je velmi intenzivní a rychle si na této pochoutce vypěstujete závislost. Houby dodávají sulcu jemně zemitý podtón a pokud použijete lesní houby, vůně vám bude odměnou.
Recept na houbový sulc
Ingredience pro přípravu
- 3 vepřové nožičky
- 500 g vepřového ořezu
- bobkový list
- celý černý pepř
- nové koření
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 150 g nakládaných hub
- ocet
Postup přípravy sulcu
1. Dáme do vody vařit vepřové nožičky a vepřový ořez.
2. Přidáme bobkový list, celý černý pepř, nové koření, cibuli, mrkev, petržel a česnek.
3. Trochu osolíme a vaříme do měkka.
4. Poté scedíme, obereme kůži a maso a obojí nasekáme nadrobno.
5. Nasekané maso s kůží vrátíme do vývaru a přidáme nakládané houby (propláchnuté a bez tekutiny).
6. Dochutíme ještě solí, pepřem a trochou octa.
7. Zkontrolujeme želírování a nalijeme do formiček. Necháme zcela ztuhnout.

Huspenina: Starodávná delikatesa v novém kabátě
Jak takový sulc podáváme, aby byl nezapomenutelný?
Sulc obvykle podáváme jako studený předkrm nebo lehkou večeři. Nejčastěji servírujeme s čerstvým chlebem a octem, ovšem jsou i jiné chutné možnosti.
Nakládaná cibulka nebo křen: Pikantní doplňky skvěle vyváží hutnou strukturu sulcu.
Hořčice: Někteří lidé si sulc rádi dochucují lžičkou plnotučné nebo dijonské hořčice.
Bylinky a citron: Pokud chcete odlehčenou verzi, zkuste přidat pár kapek citronové šťávy a posypat sulc čerstvými bylinkami.

Vepřové uši v aspiku: Levný a neobyčejně chutný pokrm
zdroj: foto a recept Hana Kuncová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI