Sulc, který někdy nazýváme huspenina nebo i studenina, je typická česká lahůdka. Již v dávných dobách si sulc našel své místo na venkovských stolech i v městských lahůdkářstvích. Obliba tohoto klasického pokrmu se udržela dodnes díky své specifické chuti, trvanlivosti i výživovým výhodám. Mezi ty patří například velké množství kolagenu, minerálů a bílkovin. Zejména kolagen je velmi oblíbený mezi lidmi, kteří dbají na svůj vzhled.

Tento recept je ale o něco zajímavější! Sulc s houbami je méně tradiční, ale výsledná chuť je velmi intenzivní a rychle si na této pochoutce vypěstujete závislost. Houby dodávají sulcu jemně zemitý podtón a pokud použijete lesní houby, vůně vám bude odměnou.

Recept na houbový sulc

Ingredience pro přípravu

  • 3 vepřové nožičky
  • 500 g vepřového ořezu
  • bobkový list
  • celý černý pepř
  • nové koření
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 150 g nakládaných hub
  • ocet

Postup přípravy sulcu

Obrázek receptu na domácí sulc s houbami.
Foto: Hana Kuncová, Recept na domácí sulc s houbami

1. Dáme do vody vařit vepřové nožičky a vepřový ořez.

2. Přidáme bobkový list, celý černý pepř, nové koření, cibuli, mrkev, petržel a česnek.

3. Trochu osolíme a vaříme do měkka.

4. Poté scedíme, obereme kůži a maso a obojí nasekáme nadrobno.

5. Nasekané maso s kůží vrátíme do vývaru a přidáme nakládané houby (propláchnuté a bez tekutiny).

6. Dochutíme ještě solí, pepřem a trochou octa.

7. Zkontrolujeme želírování a nalijeme do formiček. Necháme zcela ztuhnout.

Domácí sulc na talíři

Huspenina: Starodávná delikatesa v novém kabátě

Jak takový sulc podáváme, aby byl nezapomenutelný?

Sulc obvykle podáváme jako studený předkrm nebo lehkou večeři. Nejčastěji servírujeme s čerstvým chlebem a octem, ovšem jsou i jiné chutné možnosti.

Nakládaná cibulka nebo křen: Pikantní doplňky skvěle vyváží hutnou strukturu sulcu.

Hořčice: Někteří lidé si sulc rádi dochucují lžičkou plnotučné nebo dijonské hořčice.

Bylinky a citron: Pokud chcete odlehčenou verzi, zkuste přidat pár kapek citronové šťávy a posypat sulc čerstvými bylinkami.

Obrázek receptu na vepřové uši v aspiku.

Vepřové uši v aspiku: Levný a neobyčejně chutný pokrm

zdroj: foto a recept Hana Kuncová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest