Nevím jak vy, ale já i mimo nějakých svátků, jako jsou například Vánoce či Velikonoce, mám radši doma upečené sušenky, než ty z obchodu. Radši je dám dětem, vnoučatům, protože vím, co jsem do nich dala a tak si na nich můžeme všichni pochutnávat bez starostí.
Kouzlo sušenek je v tom, že při správném skladování vydrží opravdu dlouho, proto je můžeme mít upečené do zásoby a vytáhnout je kdykoliv, když děti chtějí sladkost nebo dostaneme u odpolední kávy chuť na něco sladkého my. Dnes si jedny takové sušenky upečeme, pokud hledáte recept na jednoduché a ohromně chutné sušenky, které se vám rozplynou v puse, jste na správném místě. Tak s chutí do toho, dávka tohoto sušenkového receptu je určena cca pro 12 ks sušenek.
Recept na Domácí sušenky: trvanlivé a chutné sladkosti pro celou rodinu plněné ovocnou náplní a ořechy
Ingredience na přípravu těsta na sušenky
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 70 ml rostlinného oleje
- 170 g mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- špetka soli
Ingredience na přípravu těsta na náplň
- 150 g bobulovitého ovoce (může být mražené, například rybíz)
- 100 g cukru
- 1 polévková lžíce škrobu
- 50 g vlašských ořechů
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
1. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny, postupně přilijeme olej. Přidáme polovinu mouky s práškem do pečiva a řádně rozmícháme. Poté přidáme zbytek mouky a ručně vymísíme těsto, které uložíme na půl hodiny zabalené do folie do lednice.
2. Do kastrolu nasypeme zvolené ovoce a cukr a na mírném ohni promícháváme 10 minut, než se cukr rozpustí a ovoce pustí šťávu.
3. Poté přisypeme škrob a za stálého míchání vaříme ještě asi půl minuty.
4. Sundáme z ohně a zlehka rozmixujeme ručním mixérem. Přelijeme do misky. Když směs není horká vsypeme do ní umleté ořechy a promícháme.
5. Směs naplníme do cukrářského sáčku.
6. Těsto rozválíme na rovnoměrný obdélník a podélně rozřízneme na 3 díly.
7. Na každý díl těsta sáčkem uděláme tlustý pás náplně a těsto dle obrázku zabalíme.
8. Přitlačíme okraje a nakrájíme na stejné kousky. Kráječ po každém ukrojení otřeme, aby sušenky byly čisté.
9. Ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 18 stupňů cca 15 minut.
10. Hotové sušenky posypeme moučkovým cukrem.
Tipy
Bobulovité ovoce můžete nahradit jakýmkoliv ovocem, které máte rádi, místo vlašských ořechů je možné použít mandle nebo pistácie. Pro stálou čerstvost sušenek je uschovejte ve vzduchotěsné dóze.