Nevím jak vy, ale já i mimo nějakých svátků, jako jsou například Vánoce či Velikonoce, mám radši doma upečené sušenky, než ty z obchodu. Radši je dám dětem, vnoučatům, protože vím, co jsem do nich dala a tak si na nich můžeme všichni pochutnávat bez starostí.

Kouzlo sušenek je v tom, že při správném skladování vydrží opravdu dlouho, proto je můžeme mít upečené do zásoby a vytáhnout je kdykoliv, když děti chtějí sladkost nebo dostaneme u odpolední kávy chuť na něco sladkého my. Dnes si jedny takové sušenky upečeme, pokud hledáte recept na jednoduché a ohromně chutné sušenky, které se vám rozplynou v puse, jste na správném místě. Tak s chutí do toho, dávka tohoto sušenkového receptu je určena cca pro 12 ks sušenek.

Recept na Domácí sušenky: trvanlivé a chutné sladkosti pro celou rodinu plněné ovocnou náplní a ořechy

Ingredience na přípravu těsta na sušenky

  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 170 g mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • špetka soli

Ingredience na přípravu těsta na náplň

  • 150 g bobulovitého ovoce (může být mražené, například rybíz)
  • 100 g cukru
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • 50 g vlašských ořechů
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

1. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny, postupně přilijeme olej. Přidáme polovinu mouky s práškem do pečiva a řádně rozmícháme. Poté přidáme zbytek mouky a ručně vymísíme těsto, které uložíme na půl hodiny zabalené do folie do lednice.

Vypracujeme hladké těsto na sušenky.
Zdroj: NataShakinko, Vypracujeme hladké těsto na sušenky.

2. Do kastrolu nasypeme zvolené ovoce a cukr a na mírném ohni promícháváme 10 minut, než se cukr rozpustí a ovoce pustí šťávu.

3. Poté přisypeme škrob a za stálého míchání vaříme ještě asi půl minuty.

Uvaříme ovocnou náplň.
Zdroj: NataShakinko, Uvaříme ovocnou náplň.

4. Sundáme z ohně a zlehka rozmixujeme ručním mixérem. Přelijeme do misky. Když směs není horká vsypeme do ní umleté ořechy a promícháme.

Do ovocné náplně přidáme mleté ořechy.
Zdroj: NataShakinko, Do ovocné náplně přidáme mleté ořechy.

5. Směs naplníme do cukrářského sáčku.

6. Těsto rozválíme na rovnoměrný obdélník a podélně rozřízneme na 3 díly.

7. Na každý díl těsta sáčkem uděláme tlustý pás náplně a těsto dle obrázku zabalíme.

Těsto rozřízneme a  naplníme.
Zdroj: NataShakinko, Těsto rozřízneme a naplníme.
Naplň do těsta zabalíme a okraje prstem přitlačíme.
Zdroj: NataShakinko, Náplň do těsta zabalíme a okraje prstem přitlačíme.

8. Přitlačíme okraje a nakrájíme na stejné kousky. Kráječ po každém ukrojení otřeme, aby sušenky byly čisté.

Pásy těsta s náplní rozkrájíme na kousky.
Zdroj: NataShakinko, Pásy těsta s náplní rozkrájíme na kousky.

9. Ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 18 stupňů cca 15 minut.

Pečeme v troubě na plechu s pečícím papírem.
Zdroj: NataShakinko, Pečeme v troubě na plechu s pečícím papírem

10. Hotové sušenky posypeme moučkovým cukrem.

Necháme vychladit a poprášíme moučkovým cukrem.
Zdroj: NataShakinko, Necháme vyhcladit a poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy

Bobulovité ovoce můžete nahradit jakýmkoliv ovocem, které máte rádi, místo vlašských ořechů je možné použít mandle nebo pistácie. Pro stálou čerstvost sušenek je uschovejte ve vzduchotěsné dóze.

Obrázek receptu na pudinkové čajové sušenky s marmeládou.

Čajové sušenky s pudinkovým krémem, marmeládou a zdobené hořkou čokoládou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest