Když se zahrada zaplnila vůní jahod a my jsme dostali chuť na něco neobyčejného, ale trochu takového slavnostnějšího, sáhli jsme po receptu na jahodový sen. Ten nejen chutná, ale i vypadá skvěle, když se rozkrojí, připomíná docela náročný a luxusní dortík. Ale přitom na pečení tak náročný zase není. Vždyť upéct korpus, naskládat jahody, uvařit pudink a vyšlehat šlehačku není nijak složité.

Těsto je nejlepší z kvalitního holandského kakaa. Pudink můžete použít i čokoládový nebo jahodový, mně osobně se nejvíc líbí v tomto dortíku vanilkový. V zimě lze jahody nahradit kompotem z malin nebo borůvek. Chcete li hutnější povrch, šlehačku můžete nahradit krémem z mascarpone nebo tvarohu.

Recept na jahodový sen

Ingredience potřebné na přípravu Kakaového řezu s jahodami, pudinkem a šlehačkou

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • jahodový džem na potření korpusu
  • 1 kg jahod na plnění

Pudinkový krém

  • 1 l mléka
  • 3 Zlaté klasy
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g másla
  • 8 lžic cukru

Šlehačka

  • 300 ml mléka
  • 2 balíčky Šlehačky v prášku
  • strouhaná čokoláda

Postup přípravy jahodového řezu

Obrázek receptu na Jahodový sen: kakaový řez s jahodami, pudinkem a šlehačkou
Foto: cooky.cz, Recept na Jahodový sen: kakaový řez s jahodami, pudinkem a šlehačkou

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem a přidáváme střídavě mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a vodu s olejem.

3. Nakonec vmícháme sníh z bílků a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

4. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladit.

5. Studený korpus natřeme jahodovým džemem a poklademe půlkami jahod anebo jahodovým kompotem.

6. během pečení a chlazení korpusu si uvaříme z mléka, Zlatých klasů a cukru hustý pudink, necháme trochu vychladnout a do vlažného zamícháme kousky změklého másla a zakysanou smetanu.

7. Krém navrstvíme na jahody a navrch navrstvíme šlehačku ušlehanou z mléka a šlehačky v prášku.

8. Nakonec posypeme povrch koláče strouhanou čokoládou.

Povrch řezu posypeme nastrouhanou čokoládou nebo hoblinami.
Foto: cooky.cz, Povrch řezu posypeme nastrouhanou čokoládou nebo hoblinami.

Řez chutná nejlépe druhý den, když těsto zvláční od pudinku a chutě se propojí.

Obrázek receptu na Jablečný řez jako sen s čokoládovou polevou

Jablečný řez jako sen s čokoládovou polevou

Obrázek receptu na Krémové řezy neboli žloutkový šepot či hebký sen na plechu

Krémové žloutkové řezy s úžasnou polevou: Pudinkový šepot na plechu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest