Když se zahrada zaplnila vůní jahod a my jsme dostali chuť na něco neobyčejného, ale trochu takového slavnostnějšího, sáhli jsme po receptu na jahodový sen. Ten nejen chutná, ale i vypadá skvěle, když se rozkrojí, připomíná docela náročný a luxusní dortík. Ale přitom na pečení tak náročný zase není. Vždyť upéct korpus, naskládat jahody, uvařit pudink a vyšlehat šlehačku není nijak složité.
Těsto je nejlepší z kvalitního holandského kakaa. Pudink můžete použít i čokoládový nebo jahodový, mně osobně se nejvíc líbí v tomto dortíku vanilkový. V zimě lze jahody nahradit kompotem z malin nebo borůvek. Chcete li hutnější povrch, šlehačku můžete nahradit krémem z mascarpone nebo tvarohu.
Recept na jahodový sen
Ingredience potřebné na přípravu Kakaového řezu s jahodami, pudinkem a šlehačkou
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- půl balíčku prášku do pečiva
- 5 vajec
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- jahodový džem na potření korpusu
- 1 kg jahod na plnění
Pudinkový krém
- 1 l mléka
- 3 Zlaté klasy
- 200 ml zakysané smetany
- 100 g másla
- 8 lžic cukru
Šlehačka
- 300 ml mléka
- 2 balíčky Šlehačky v prášku
- strouhaná čokoláda
Postup přípravy jahodového řezu

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem a přidáváme střídavě mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a vodu s olejem.
3. Nakonec vmícháme sníh z bílků a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
4. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladit.
5. Studený korpus natřeme jahodovým džemem a poklademe půlkami jahod anebo jahodovým kompotem.
6. během pečení a chlazení korpusu si uvaříme z mléka, Zlatých klasů a cukru hustý pudink, necháme trochu vychladnout a do vlažného zamícháme kousky změklého másla a zakysanou smetanu.
7. Krém navrstvíme na jahody a navrch navrstvíme šlehačku ušlehanou z mléka a šlehačky v prášku.
8. Nakonec posypeme povrch koláče strouhanou čokoládou.

Řez chutná nejlépe druhý den, když těsto zvláční od pudinku a chutě se propojí.
Jablečný řez jako sen s čokoládovou polevou