Dortové pusinkové řezy s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou jsou výjimečným dezertem, který je oblíbený pro svou jemnou texturu a bohatou chuť. Tento dort na plechu je ideální volbou na oslavy, svátky nebo jako sladká tečka po večeři. Příprava zabere více času, ale výsledek rozhodně stojí za to. Každý kousek se rozplývá na jazyku, a díky kombinaci ořechů, vanilkového krému a čokoládové polevy si ho zamilují všichni milovníci sladkostí.
Začneme přípravou těsta. Bílky vyšleháme s trochou soli, postupně přidáváme moučkový cukr a šleháme, dokud nevznikne hustá pěna. Smícháme ořechy s moukou a lehce je vmícháme do sněhu z bílků. Bikarbonát sodný rozpustíme v citronové šťávě a přidáme do těsta. Směs rozdělíme na čtyři části a upečeme pláty v troubě vyhřáté na 180 °C. Necháme je vychladnout. Mezitím připravíme krém. Žloutky vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a mlékem. Krém zhoustne na vodní lázni. Po vychladnutí ho smícháme s máslem. Každou vrstvu potřeme krémem a naskládáme na sebe. Nakonec připravíme čokoládovou polevu, kterou polijeme celý dort, a necháme ho vychladit.
Recept se dá dále vylepšovat o následující
- Místo klasického másla můžete použít máslo s vyšším obsahem tuku pro jemnější krém.
- Přidáním pomerančové kůry do těsta získáte osvěžující citrusovou chuť.
- Pokud nemáte čokoládu na polevu, můžete použít ganache nebo bílou čokoládu.
Recept na dortové pusinkové řezy s vanikovým a ořechovým krémem
Potřebné vybavení
- Šlehač
- Plechy na pečení
Suroviny
Na pláty:
- 10 bílků
- špetka soli
- 300 g moučkového cukru
- 300 g mletých ořechů
- 4 lžíce mouky
- 7 g jedlé sody
- šťáva z 1 citronu
Na krém:
- 10 žloutků
- 200 g moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 ampulka vanilkové esence
- 250 g másla
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml smetany na šlehání
Postup
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nedosáhneme pevné pěny.
- Sodu rozpustíme v citronové šťávě a přidáme do sněhu. Ořechy smícháme s moukou a lehce je vmícháme do směsi.
Zdroj obrázku: bucataras, Těsto na jednotlivé vrstvy řezu
- Směs rozdělíme na čtyři stejné části a každou upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 15-20 minut.
- Mezitím připravíme krém. V míse smícháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a mlékem. Směs vaříme na vodní lázni, dokud krém nezhoustne. Po vychladnutí vmícháme vanilkovou esenci a vyšlehané máslo.
Zdroj obrázku: bucataras, Krém na pusinkové řezy
- Každý upečený plát potřeme připraveným krémem a postupně vrstvíme na sebe. Dort dáme do lednice vychladit.
- Čokoládu nalámeme na kousky, přidáme smetanu a pomalu zahříváme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
- Dort polijeme čokoládovou polevou, pěkně ji rozetřeme a dort znovu uložíme do lednice alespoň na 1 hodinu.