Koláč, který má duši venkova a srdce léta. Jeho původ bychom hledali v českých a moravských krajích, kde byl červený rybíz běžnou zahradní plodinou a tvaroh domácí samozřejmostí. I my jsme měli na vesnici kravičku v maštali a tvaroh svůj domácí, a na zahrádce červený, bílý i černý rybíz. No a k tomu všemu kynuté těsto a kousek drobenky navrch – co víc si přát ke kafíčku v neděli odpoledne?
Ano, každé prázdniny jsme sbírali rybíz a mamka jej dávala jak do koláče, tak do marmelády z malin a rybízu, i do malinově-rybízové šťávy – a to tedy byla chuť, prostě nezapomenutelná. Rybíz byl sice kyselý, ale výborný a plný slunce. Když jej mamka dávala do koláče, který začal kynout už ráno, celý dům voněl droždím a vanilkou, tvaroh se míchal s citronovou kůrou a rybíz se sypal přesně tak, aby byl všude. A drobenka? Ta byla jako pozdrav od anděla – sladká, máslová a křupavá.
Recept na chutný kynutý koláč s rybízem, tvarohem a drobenkou
- 250 ml vlažného mléka
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- 180 g polohrubé mouky
- 320 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- tvarohová náplň
- rybíz
- drobenka (máslo, mouka, cukr)
Postup přípravy koláče s rybízem
1. Všechny ingredience určené pro těsto dáme do pekárny a necháme vypracovat a nakynout.
2. Vykynuté těsto narovnáme na vymazaný a vysypaný plech a na něj navrstvíme tvarohovou náplň dle chuti.
3. Na tvaroh hustě posypeme rybíz a nakonec posypeme drobenkou.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.
Koláč je výborný jak mírně vychlazený, tak studený s dobrou kávou či sklenkou studeného mléka.

Nedělní hrníčková bublanina s tvarohem a rybízem: Nejoblíbenější česká buchta a sezonním ovocem

Zákusek rybízový vánek s křehkým těstem a lehkým pěnovým krémem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková