Koláč, který má duši venkova a srdce léta. Jeho původ bychom hledali v českých a moravských krajích, kde byl červený rybíz běžnou zahradní plodinou a tvaroh domácí samozřejmostí. I my jsme měli na vesnici kravičku v maštali a tvaroh svůj domácí, a na zahrádce červený, bílý i černý rybíz. No a k tomu všemu kynuté těsto a kousek drobenky navrch – co víc si přát ke kafíčku v neděli odpoledne?

Ano, každé prázdniny jsme sbírali rybíz a mamka jej dávala jak do koláče, tak do marmelády z malin a rybízu, i do malinově-rybízové šťávy – a to tedy byla chuť, prostě nezapomenutelná. Rybíz byl sice kyselý, ale výborný a plný slunce. Když jej mamka dávala do koláče, který začal kynout už ráno, celý dům voněl droždím a vanilkou, tvaroh se míchal s citronovou kůrou a rybíz se sypal přesně tak, aby byl všude. A drobenka? Ta byla jako pozdrav od anděla – sladká, máslová a křupavá.

Recept na chutný kynutý koláč s rybízem, tvarohem a drobenkou

  • 250 ml vlažného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 180 g polohrubé mouky
  • 320 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • tvarohová náplň
  • rybíz
  • drobenka (máslo, mouka, cukr)

Postup přípravy koláče s rybízem

1. Všechny ingredience určené pro těsto dáme do pekárny a necháme vypracovat a nakynout.

2. Vykynuté těsto narovnáme na vymazaný a vysypaný plech a na něj navrstvíme tvarohovou náplň dle chuti.

3. Na tvaroh hustě posypeme rybíz a nakonec posypeme drobenkou.

varohovou náplň hustě posypeme rybízem.
Foto: Cooky.cz, Tvarohovou náplň hustě posypeme rybízem.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.

Koláč upečeme v roubě a vychladíme.
Foto: Cooky.cz, Koláč upečeme v roubě a vychladíme.

Koláč je výborný jak mírně vychlazený, tak studený s dobrou kávou či sklenkou studeného mléka.

Obrázek k receptu na bublaninu s tvarohem

Nedělní hrníčková bublanina s tvarohem a rybízem: Nejoblíbenější česká buchta a sezonním ovocem

Obrázek k receptu na rybízový vánek

Zákusek rybízový vánek s křehkým těstem a lehkým pěnovým krémem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest