Knedlíky všech druhů patří neodmyslitelně do české kuchyně. Ať už je podáváte k výpečkům, svíčkové či s rajskou omáčkou nebo jen tak, vždy je to sázka na jistotu. Připravili jsme pro vás jednoduchého průvodce, který vás zavede do jednotlivých druhů knedlíků. Napište nám, který je z uvedených knedlíků váš favorit. Za sdílení vašeho receptu s naší komunitou budeme rádi.
Kynuté houskové knedlíky
Klasika, která vás nikdy nezklame. Kynuté houskové knedlíky bývali velmi populární, nyní je jejich sláva trochu zastíněna, protože příprava je díky kynutí časově náročnější. V dnešní uspěchané době se hledají spíš rychlejší verze knedlíků. Přesto si zaslouží své místo na stole, udělejte si někdy čas a uvařte si je. Kynuté houskové knedlíky se připravují z hrubé či polohrubé mouky, vejce, z nakrájeného staršího rohlíku, z kvásku (droždí s cukrem a moukou ve vlažném mléce) a soli. Z uvedených surovin připravíme krásné těsto, které necháme vykynout v teple. Z vykynutého těsta tvarujeme šišky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Nezapomeňte vždy uvařené knedlíky propíchat vidličkou, aby z nich vyšla pára, díky tomu se nesrazí.
TIP: Recept na nejlepší kynuté houskové knedlíky
Houskový knedlík z prášku do pečiva
Houskový knedlík z prášku do pečiva je rychlá alternativa ke kynutým houskovým knedlíkům. Tyto knedlíky nejsou sice tolik nadýchaný jako kynuté, ale výborné jsou stejně. Kdo tedy nemá čas a chce houskové knedlíky připravte si tuto verzi knedlíku. Knedlík se skládá z hrubé nebo polohrubé mouky, rohlíku, vejce, soli, vody a kypřícího prášku. Vše spojíme dohromady a vaříme ve vroucí osolené vodě. Po uvaření, opět knedlík propícháme vidličkou, aby se nesrazil. Díky kypřícímu prášku si u této verze ušetříme hodinu času s kynutím a i hnětení není tak náročné.
Karlovarské knedlíky
Karlovarské knedlíky jsou krásně lehké jako pírko díky přidanému sněhu z bílků. Jsou dokonalou přílohou k pečenému masu a omáčkám. Karlovarské knedlíky se vaří v ubrousku nebo fólii, díky tomu získáte krásně tvarované knedlíky, které se nerozpadnou. Karlovarské knedlíky se skládají z bílého pečiva (rohlíku nebo housky), hrubé mouky, mléka, žloutků, vyšlehaných bílků a čerstvých bylinek. Ze smíchaných surovin vytvarujeme válečky, které vaříme ve vroucí osolené vodě v ubrousku nebo fólii.
TIP: recept na tradiční Karlovarské knedlíky
Vídeňské knedlíky
Vídeňské knedlíky jsou podobné karlovarským, jejich jediný a malý rozdíl je, že obsahují orestovanou cibulku a nebo uzený špek. Hlavními surovinami jsou: rohlíky nebo housky, polohrubá nebo hrubá mouka, mléko, žloutky, vyšlehaný sníh z bílků a orestovaná cibulka, případně čerstvá bylinka. Skvěle se tak hodí k hutným jídlům jako je guláš.
TIP: připravte si Vídeňské knedlíky podle našeho receptu
Špekové knedlíky
Špekové knedlíky jsou další obměnou houskových a karlovarských knedlíků. Do tohoto druhu knedlíku přidáme orestovaný špek/slaninu, cibulku. Může se zdát, že je tento knedlík podobný Vídeňskému, ale oproti vídeňskému knedlíku je v tomto knedlíku více hrubé mouky. Dále se ve špekovém knedlíku nevyšlehávají bílky. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě, ve velikosti větších kuliček. Špekové knedlíky jsou výborné ve vývaru nebo se zelím a uzeným masem.
TIP: recept na Špekové knedlíky se zelím a cibulkou
Bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky, jak je již z názvu patrné, jsou vyrobeny z brambor. Jestli máte rádi vepřovou pečeni, výpečky nebo pečenou kachnu se zelím, určitě k těmto pokrmům vyzkoušejte bramborové knedlíky. Nejlepší je, když si brambory uvaříte den dopředu, aby pořádně vyschly a usnadnily vám tak přípravu těsta. Bramborové knedlíky se skládají tedy z uvařených nastrouhaných brambor, vejce, hrubé mouky či dětské krupičky a soli. Vytvarujeme z těsta válečky a vaříme je v osolené vroucí vodě. Po uvaření knedlíky doporučujeme šokově opláchnout studenou vodou, aby více na vrchu ztuhly, ale uvnitř nezchladnou, nebojte.
Pozor u tohoto těsta musíme pracovat rychleji, neboť při práci má tendenci řídnout.
TIP: postup, jak se připravují bramborové knedlíky
Chlupaté knedlíky
Věděli jste, že chlupaté knedlíky jsou typické pro jižní Čechy. Chlupaté knedlíky jsou taková obměna mezi bramborovým knedlíkem a slovenskými haluškami. Chlupaté knedlíky se připravují ze syrových strouhaných brambor a mají charakteristický neuhlazený vzhled. Těsto se tedy skládá ze syrových nastrouhaných brambor, hladké mouky, vejce a soli. Pomocí lžíce tvoříme šišky, které se vaří v osolené vroucí vodě.
Nepřehlédněte: Recept na Moravského vrabce se špenátem a chlupatým knedlíkem


Knedlík z pytlíku
K tomuto druhu asi není ani co dodat, jen zakoupíte knedlík v sáčku v potravinách a připravíte dle pokynů na obalu.
Ovocné knedlíky
Knedlíky nejsou jen slané, ale i sladké. Ovocné knedlíky jsou oblíbenou pochoutkou, která se často objevuje na stolech v českých rodinách, a to zejména během letní sezóny, kdy je k dispozici čerstvé ovoce. Tyto knedlíky se vyrábějí z různých druhů těst, jako je kynuté, tvarohové nebo bramborové, a plní se sezónním ovocem, jako jsou jahody, meruňky, švestky nebo borůvky. Každý druh těsta má své specifické vlastnosti, které ovlivňují výslednou chuť a konzistenci knedlíků. Knedlíky se vaří ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Podávají se nejčastěji cukrem, nastrouhaným tvarohem a přelité máslem. Vyzkoušejte naše recepty na ovocné knedlíky.
Prohlédněte si recepty na nejlepší ovocné knedlíky:
- Tvarohové jahodové knedlíky s jahodovým žahourem
- Znáte recept na Bramborové ovocné knedlíky plněné švestkami, obalované v máslové strouhance
- Nejlepší recept na Tvarohové Knedlíky s Borůvkami
- Recept na Švestkové knedlíky z tvarohového těsta s mákem a cukrem
Plněné bramborové knedlíky
Plněné bramborové knedlíky jsou oblíbeným pokrmem české kuchyně, vyrábí se z jemného bramborového těsta. Obvyklá náplň je z uzeného masa, škvarků nebo mletým masem, dále existují i vegetariánské varianty s houbami, špenátem nebo zelím. Tyto knedlíky se vyrábí z uvařených brambor, které se prolisují, smíchají s moukou a vejcem. Těsto se rozdělí na části kousky, z nich se udělají placky do kterých se vkládá náplň, a pak se tvarují knedlíky. Ty se vaří ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Podávají se nejčastěji s kyselým zelím a opečenou cibulkou, což vytváří syté a chutné jídlo.
TIP na recepty s plněnými bramborovými knedlíky:
- Plněné bramborové knedlíky trhaným husím masem se zelím
- Plněné bramborové knedlíky se zelím, uzeným a brynzou
Tyrolský knedlík
Tyrolský knedlík, známý také jako “Speckknödel”, je tradiční pokrm pocházející z Tyrolska v Rakousku. Tyto knedlíky se připravují především ze starého pečiva, vajec, mléka a tyrolské slaniny zvané “Speck”. Směs se ochutí bylinkami, jako je petržel, a často se přidává i cibule pro zajímavé zvýraznění chuti. Knedlíky se vaří ve vodě nebo vývaru. Tradičně se podávají jako příloha k různým pokrmům, například k dušenému masu. Tyrolský knedlík je oblíbený i v jižním Německu a severní Itálii. Vyzkoušejte si náš recept na Tyrolský knedlík.
TIP: recept na Tyrolské špenátové knedlíky
Kynutý bramborový knedlík
Kynutý bramborový knedlík je kombinace klasických bramborových knedlíků a kynutých. Tento druh knedlíku se připravuje z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou, droždím, vejcem a solí. Díky droždí těsto kyne, to dodává knedlíku lehkou a nadýchanou strukturu. Po vykynutí se těsto tvaruje do válečků nebo koulí a vaří se ve vroucí osolené vodě. Kynuté bramborové knedlíky se často podávají jako příloha k pečenému masu, omáčkám či dušeným pokrmům. Tento druh knedlíku je oblíbený pro svou jemnou chuť a nadýchanost.
Lokše
Lokše jsou tradiční hlavně slovenské bramborové placky, které se připravují z vařených brambor, mouky a soli. Těsto se vyválí na tenké placky, které se následně pečou na suché pánvi. Lokše jsou velmi univerzální a mohou být podávány na sladko i na slano, na sladko se často mažou máslem a sypou cukrem nebo se podávají s povidly. Na slano se lokše často potírají sádlem a podávají jako příloha k pečené huse nebo kachně, někdy se plní zelím nebo jinými náplněmi. Uvařte si s námi naše lokše.
TIP: recept na domácí Bramborové Lokše
Polentový knedlík
Polentový knedlík je zajímavou alternativou k tradičním knedlíkům, která pochází z italské kuchyně. Tento knedlík je vyroben z polenty, což je kukuřičná krupice, která se vaří ve vodě nebo vývaru. Po uvaření se polenta ochutí. Směs se pak nechá vychladnout a poté se tvaruje do válečků. Tyto válečky se buď krájí nebo se ještě opékají na pánvi do zlatova, pro získání křupavé kůrky. Polentové knedlíky se hodí jako příloha k různým pokrmům, jako jsou masové nebo zeleninové omáčky.
TIP: recept na Jednoduchý Polentový knedlík
Pokud chcete dokonalé knedlíky, doporučujeme použít naše recepty z knedlíkové kuchařky, kde najdete veškeré triky a tipy.
Tipy a triky na přípravu knedlíků
- Suroviny na přípravu jakýchkoliv knedlíků vyndejte z lednice předem, aby měly pokojovou teplotu.
- Pokud chcete mít pěkné pravidelné válečky, zabalte je do pláténka nebo potravinové fólie.
- Pokud se bojíte, že bramborové či tvarohové knedlíky budou tuhé, vyzkoušejte část mouky nahradit krupičkou.
- Kynuté knedlíky hned po uvaření propíchejte na několika místech špejlí, když vyjde nahromaděná pára z knedlíku, napomůže nám to k tomu, aby se nesrazily.
Který knedlík je vaším favoritem?
Ať už jste fanouškem tradičních kynutých houskových knedlíků, nebo dáváte přednost jiným verzím, jedno je jisté: knedlíky jsou a budou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Vyzkoušejte některý z našich receptů a zjistíte, že příprava knedlíků není žádná věda.
Napište nám, které recepty na naše knedlíky vám nejvíce chutnali.