Knedlíky všech druhů patří neodmyslitelně do české kuchyně. Ať už je podáváte k výpečkům, svíčkové či s rajskou omáčkou nebo jen tak, vždy je to sázka na jistotu. Připravili jsme pro vás jednoduchého průvodce, který vás zavede do jednotlivých druhů knedlíků. Napište nám, který je z uvedených knedlíků váš favorit. Za sdílení vašeho receptu s naší komunitou budeme rádi. 😉
Kynuté houskové knedlíky
Klasika, která vás nikdy nezklame. Kynuté houskové knedlíky bývali velmi populární, nyní je jejich sláva trochu zastíněna, protože příprava je díky kynutí časově náročnější. V dnešní uspěchané době se hledají spíš rychlejší verze knedlíků. Přesto si zaslouží své místo na stole, udělejte si někdy čas a uvařte si je. Kynuté houskové knedlíky se připravují z hrubé či polohrubé mouky, vejce, z nakrájeného staršího rohlíku, z kvásku (droždí s cukrem a moukou ve vlažném mléce) a soli. Z uvedených surovin připravíme krásné těsto, které necháme vykynout v teple. Z vykynutého těsta tvarujeme šišky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Nezapomeňte vždy uvařené knedlíky propíchat vidličkou, aby z nich vyšla pára, díky tomu se nesrazí.
TIP: Recept na nejlepší kynuté houskové knedlíky
Houskový knedlík z prášku do pečiva
Houskový knedlík z prášku do pečiva je rychlá alternativa ke kynutým houskovým knedlíkům. Tyto knedlíky nejsou sice tolik nadýchaný jako kynuté, ale výborné jsou stejně. Kdo tedy nemá čas a chce houskové knedlíky připravte si tuto verzi knedlíku. Knedlík se skládá z hrubé nebo polohrubé mouky, rohlíku, vejce, soli, vody a kypřícího prášku. Vše spojíme dohromady a vaříme ve vroucí osolené vodě. Po uvaření, opět knedlík propícháme vidličkou, aby se nesrazil. Díky kypřícímu prášku si u této verze ušetříme hodinu času s kynutím a i hnětení není tak náročné.
Karlovarské knedlíky
Karlovarské knedlíky jsou krásně lehké jako pírko díky přidanému sněhu z bílků. Jsou dokonalou přílohou k pečenému masu a omáčkám. Karlovarské knedlíky se vaří v ubrousku nebo fólii, díky tomu získáte krásně tvarované knedlíky, které se nerozpadnou. Karlovarské knedlíky se skládají z bílého pečiva (rohlíku nebo housky), hrubé mouky, mléka, žloutků, vyšlehaných bílků a čerstvých bylinek. Ze smíchaných surovin vytvarujeme válečky, které vaříme ve vroucí osolené vodě v ubrousku nebo fólii.
TIP: recept na tradiční Karlovarské knedlíky
Vídeňské knedlíky
Vídeňské knedlíky jsou podobné karlovarským, jejich jediný a malý rozdíl je, že obsahují orestovanou cibulku a nebo uzený špek. Hlavními surovinami jsou: rohlíky nebo housky, polohrubá nebo hrubá mouka, mléko, žloutky, vyšlehaný sníh z bílků a orestovaná cibulka, případně čerstvá bylinka. Skvěle se tak hodí k hutným jídlům jako je guláš.
TIP: připravte si Vídeňské knedlíky podle našeho receptu
Špekové knedlíky
Špekové knedlíky jsou další obměnou houskových a karlovarských knedlíků. Do tohoto druhu knedlíku přidáme orestovaný špek/slaninu, cibulku. Může se zdát, že je tento knedlík podobný Vídeňskému, ale oproti vídeňskému knedlíku je v tomto knedlíku více hrubé mouky. Dále se ve špekovém knedlíku nevyšlehávají bílky. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě, ve velikosti větších kuliček. Špekové knedlíky jsou výborné ve vývaru nebo se zelím a uzeným masem.
TIP: recept na Špekové knedlíky se zelím a cibulkou
Bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky, jak je již z názvu patrné, jsou vyrobeny z brambor. Jestli máte rádi vepřovou pečeni, výpečky nebo pečenou kachnu se zelím, určitě k těmto pokrmům vyzkoušejte bramborové knedlíky. Nejlepší je, když si brambory uvaříte den dopředu, aby pořádně vyschly a usnadnily vám tak přípravu těsta. Bramborové knedlíky se skládají tedy z uvařených nastrouhaných brambor, vejce, hrubé mouky či dětské krupičky a soli. Vytvarujeme z těsta válečky a vaříme je v osolené vroucí vodě. Po uvaření knedlíky doporučujeme šokově opláchnout studenou vodou, aby více na vrchu ztuhly, ale uvnitř nezchladnou, nebojte.
Pozor u tohoto těsta musíme pracovat rychleji, neboť při práci má tendenci řídnout.
TIP: postup, jak se připravují bramborové knedlíky
Chlupaté knedlíky
Věděli jste, že chlupaté knedlíky jsou typické pro jižní Čechy. Chlupaté knedlíky jsou taková obměna mezi bramborovým knedlíkem a slovenskými haluškami. Chlupaté knedlíky se připravují ze syrových strouhaných brambor a mají charakteristický neuhlazený vzhled. Těsto se tedy skládá ze syrových nastrouhaných brambor, hladké mouky, vejce a soli. Pomocí lžíce tvoříme šišky, které se vaří v osolené vroucí vodě.
Nepřehlédněte: Recept na Moravského vrabce se špenátem a chlupatým knedlíkem
Knedlík z pytlíku
K tomuto druhu asi není ani co dodat, jen zakoupíte knedlík v sáčku v potravinách a připravíte dle pokynů na obalu.
Ovocné knedlíky
Knedlíky nejsou jen slané, ale i sladké. Ovocné knedlíky jsou oblíbenou pochoutkou, která se často objevuje na stolech v českých rodinách, a to zejména během letní sezóny, kdy je k dispozici čerstvé ovoce. Tyto knedlíky se vyrábějí z různých druhů těst, jako je kynuté, tvarohové nebo bramborové, a plní se sezónním ovocem, jako jsou jahody, meruňky, švestky nebo borůvky. Každý druh těsta má své specifické vlastnosti, které ovlivňují výslednou chuť a konzistenci knedlíků. Knedlíky se vaří ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Podávají se nejčastěji cukrem, nastrouhaným tvarohem a přelité máslem. Vyzkoušejte naše recepty na ovocné knedlíky.
Prohlédněte si recepty na nejlepší ovocné knedlíky:
- Tvarohové jahodové knedlíky s jahodovým žahourem
- Znáte recept na Bramborové ovocné knedlíky plněné švestkami, obalované v máslové strouhance
- Nejlepší recept na Tvarohové Knedlíky s Borůvkami
- Recept na Švestkové knedlíky z tvarohového těsta s mákem a cukrem
Plněné bramborové knedlíky
Plněné bramborové knedlíky jsou oblíbeným pokrmem české kuchyně, vyrábí se z jemného bramborového těsta. Obvyklá náplň je z uzeného masa, škvarků nebo mletým masem, dále existují i vegetariánské varianty s houbami, špenátem nebo zelím. Tyto knedlíky se vyrábí z uvařených brambor, které se prolisují, smíchají s moukou a vejcem. Těsto se rozdělí na části kousky, z nich se udělají placky do kterých se vkládá náplň, a pak se tvarují knedlíky. Ty se vaří ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Podávají se nejčastěji s kyselým zelím a opečenou cibulkou, což vytváří syté a chutné jídlo.
TIP na recepty s plněnými bramborovými knedlíky:
- Plněné bramborové knedlíky trhaným husím masem se zelím
- Plněné bramborové knedlíky se zelím, uzeným a brynzou
Tyrolský knedlík
Tyrolský knedlík, známý také jako “Speckknödel”, je tradiční pokrm pocházející z Tyrolska v Rakousku. Tyto knedlíky se připravují především ze starého pečiva, vajec, mléka a tyrolské slaniny zvané “Speck”. Směs se ochutí bylinkami, jako je petržel, a často se přidává i cibule pro zajímavé zvýraznění chuti. Knedlíky se vaří ve vodě nebo vývaru. Tradičně se podávají jako příloha k různým pokrmům, například k dušenému masu. Tyrolský knedlík je oblíbený i v jižním Německu a severní Itálii. Vyzkoušejte si náš recept na Tyrolský knedlík.
TIP: recept na Tyrolské špenátové knedlíky
Kynutý bramborový knedlík
Kynutý bramborový knedlík je kombinace klasických bramborových knedlíků a kynutých. Tento druh knedlíku se připravuje z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou, droždím, vejcem a solí. Díky droždí těsto kyne, to dodává knedlíku lehkou a nadýchanou strukturu. Po vykynutí se těsto tvaruje do válečků nebo koulí a vaří se ve vroucí osolené vodě. Kynuté bramborové knedlíky se často podávají jako příloha k pečenému masu, omáčkám či dušeným pokrmům. Tento druh knedlíku je oblíbený pro svou jemnou chuť a nadýchanost.
Lokše
Lokše jsou tradiční hlavně slovenské bramborové placky, které se připravují z vařených brambor, mouky a soli. Těsto se vyválí na tenké placky, které se následně pečou na suché pánvi. Lokše jsou velmi univerzální a mohou být podávány na sladko i na slano, na sladko se často mažou máslem a sypou cukrem nebo se podávají s povidly. Na slano se lokše často potírají sádlem a podávají jako příloha k pečené huse nebo kachně, někdy se plní zelím nebo jinými náplněmi. Uvařte si s námi naše lokše.
TIP: recept na domácí Bramborové Lokše
Polentový knedlík
Polentový knedlík je zajímavou alternativou k tradičním knedlíkům, která pochází z italské kuchyně. Tento knedlík je vyroben z polenty, což je kukuřičná krupice, která se vaří ve vodě nebo vývaru. Po uvaření se polenta ochutí. Směs se pak nechá vychladnout a poté se tvaruje do válečků. Tyto válečky se buď krájí nebo se ještě opékají na pánvi do zlatova, pro získání křupavé kůrky. Polentové knedlíky se hodí jako příloha k různým pokrmům, jako jsou masové nebo zeleninové omáčky.
TIP: recept na Jednoduchý Polentový knedlík
Pokud chcete dokonalé knedlíky, doporučujeme použít naše recepty z knedlíkové kuchařky, kde najdete veškeré triky a tipy.
Tipy a triky na přípravu knedlíků
- Suroviny na přípravu jakýchkoliv knedlíků vyndejte z lednice předem, aby měly pokojovou teplotu.
- Pokud chcete mít pěkné pravidelné válečky, zabalte je do pláténka nebo potravinové fólie.
- Pokud se bojíte, že bramborové či tvarohové knedlíky budou tuhé, vyzkoušejte část mouky nahradit krupičkou.
- Kynuté knedlíky hned po uvaření propíchejte na několika místech špejlí, když vyjde nahromaděná pára z knedlíku, napomůže nám to k tomu, aby se nesrazily.
Který knedlík je vaším favoritem?
Ať už jste fanouškem tradičních kynutých houskových knedlíků, nebo dáváte přednost jiným verzím, jedno je jisté: knedlíky jsou a budou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Vyzkoušejte některý z našich receptů a zjistíte, že příprava knedlíků není žádná věda.
Napište nám, které recepty na naše knedlíky vám nejvíce chutnali.