Dnes si připravíme podle receptu velmi jednoduché a výtečné jídlo. Kuřecí kousky dušené v žampionové omáčce s těstovinami. Co se těstovin týče, vybrali jsme kolínka, ty se podle nás k omáčce s kuřecím masem velmi hodí. Dobře na nich ulpívá omáčka a děti je mají rády. Z kuřete si vezměte jakékoliv kusy, čtvrtky, stehna, prostě cokoliv. Pokud by jste chtěli vyzkoušet úplně autentickou zálesáckou omáčku, přidejte k žampionům (nebo i místo nich) nasbírané houby. Omáčka tím získá zase jinou chuť. My však použijeme žampiony, jelikož to máme do lesa daleko.

Recept na dušené kuře na žampionech

Délka přípravy 20 minut, délka vaření 1 hodina.

Ingredience pro přípravu

  • kuře nakrájené na kousky
  • 1 velká cibule
  • 150 g nakrájených žampionů
  • 3 lžíce oleje
  • mouka
  • sůl a pepř
  • máslo
  • těstoviny
  • zeleninu na oblohu

Nepřehlédněte: cooky facebooková skupina Nejlepší recepty roku

Postup přípravy

1. V hrnci si rozehřejeme olej a přidáme do něj kuřecí kousky, které opečeme z obou stran.

V hrnci si rozehřejeme olej a přidáme do něj kuřecí kousky, které opečeme z obou stran.
Zdroj obrázku: slovakcooking, V hrnci si rozehřejeme olej a přidáme do něj kuřecí kousky, které opečeme z obou stran.

2. Ke kuřeti přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova.

3. Poté přilejeme hrnek vody a přidáme nakrájené žampiony.

Poté přilejeme hrnek vody a přidáme nakrájené žampiony.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Poté přilejeme hrnek vody a přidáme nakrájené žampiony.

4. V tuto chvíli snížíme plamen, zakryjeme pokličkou a necháme 40 minut dusit.

5. Během dušení masa si uvaříme v jiném hrnci těstoviny v osolené vodě.

Během dušení masa si uvaříme v jiném hrnci těstoviny v osolené vodě.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Během dušení masa si uvaříme v jiném hrnci těstoviny v osolené vodě.

6. Jakmile máme těstoviny uvařené, opláchneme je v horké vodě a slejeme.

7. Pokud je už maso hotové, vytáhneme ho a dáme stranou.

8. Omáčku zaprášíme 1 lžící mouky a na vyšším ohni mícháme, aby se chutě prolnuly a omáčka trochu zhoustla.

9. Nyní přidáme 1 lžíci másla, špetku soli a mletý černý pepř.

Nyní přidáme 1 lžíci másla, špetku soli a mletý černý pepř.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nyní přidáme 1 lžíci másla, špetku soli a mletý černý pepř.

10. Přilejeme trochu horké vody na zředění, pokud je potřeba.

11. Ochutnáme a pokud je vše v pořádku, vrátíme maso k omáčce.

Ochutnáme a pokud je vše v pořádku, vrátíme maso k omáčce.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Ochutnáme a pokud je vše v pořádku, vrátíme maso k omáčce.

12. Podáváme s těstovinami a zeleninovou oblohou.

Kuře na žampionech je vážený pokrm našich předků

Kuře na žampionech má dlouhé kořeny v evropské historii. V dřívějších dobách byly houby velmi ceněné pro svoji chuť, výživné vlastnosti a snadnou dostupnost. Tato kombinace se poprvé objevuje ve francouzské a italské kuchyni. Rychle se však rozšířila do zbytku Evropy.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest