Dvoubarevný chlebíček je sladká delikatesa v podobě dezertu, která je nejen skvělá na chuť, ale i velmi atraktivní na pohled. Kombinace světlého a tmavého těsta tvoří nádherný mramorový efekt. Sladký chléb je sám o sobě vláčný a určitě si ho zamilujete i samotný. Avšak dnes si ho připravíme s jedinečně připraveným ovocem.
Tímto způsobem můžeme chlebíček podávat klidně i hostům, kteří jsou zvyklí na lepší dezerty. Ovocná směs se totiž skládá z nakyslých višní, rybízu, malin a borůvek. Vše nakonec ještě zjemníme šlehačkou, která dotváří celý sladký chléb k dokonalosti.
Recept na dvoubarevný chlebíček
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 350 g moučkového cukru
- 150 g oleje
- 6 vajec
- 10 lžic vlažné vody
- 1 a půl kypřícího prášku
- 450 g polohrubé mouky
- kakao
- sníh ze 6 bílků
- rum na pokapání korpusu
- šlehačka
- 350 g mraženého ovoce (višně, rybíz, borůvky, maliny)
- 1 lžička solamylu
Postup přípravy ovocné směsi
1. Směs mraženého ovoce dáme do kastrůlku, posypeme cukrem a přidáme trošku vody.
2. Krátce povaříme jen tak, aby se mražené ovoce rozehřálo.
3. Přilijeme škrob rozmíchaný ve lžíci vody a svaříme do zhoustnutí. S chlebem podáváme ovocnou směs teplou nebo studenou, dle chuti.

Dvoubarevná bábovka Běta s kapkou rumu
Příprava bábovkového chlebíčku
1. Cukr, olej a žloutky ušleháme do pěny, přidáme 10 lžic vody a mouku promíchanou s kypřícím práškem.
2. Dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
3. Těsto rozdělíme na dva díly a jeden obarvíme kakaem.

Sladce navinulý biskupský chlebíček přímo od mistra pekaře Josefa Maršálka
4. Střídavě vkládáme do vymazané a vysypané formy světlé a tmavé těsto.
5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
6. Vychladlý chlebíček nakrájíme, pokapeme rumem a ozdobíme ovocem a šlehačkou.
Sladké chleby ve světě
Sladké chlebíčky jsou velmi oblíbené po celém světě. Trochu připomínají bábovku, ale jejich struktura je obvykle jemnější a hutnější. V Anglii jsou známé jako tea loaf, tedy čajové chlebíčky, protože se často podávají k jejich tradičnímu čaji. V Americe jsou oblíbené banánové nebo dýňové chlebíčky a v Německu najdeme verze s ořechy a sušeným ovocem.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI