Dvoubarevný chlebíček je sladká delikatesa v podobě dezertu, která je nejen skvělá na chuť, ale i velmi atraktivní na pohled. Kombinace světlého a tmavého těsta tvoří nádherný mramorový efekt. Sladký chléb je sám o sobě vláčný a určitě si ho zamilujete i samotný. Avšak dnes si ho připravíme s jedinečně připraveným ovocem.

Tímto způsobem můžeme chlebíček podávat klidně i hostům, kteří jsou zvyklí na lepší dezerty. Ovocná směs se totiž skládá z nakyslých višní, rybízu, malin a borůvek. Vše nakonec ještě zjemníme šlehačkou, která dotváří celý sladký chléb k dokonalosti.

Recept na dvoubarevný chlebíček

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 350 g moučkového cukru
  • 150 g oleje
  • 6 vajec
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1 a půl kypřícího prášku
  • 450 g polohrubé mouky
  • kakao
  • sníh ze 6 bílků
  • rum na pokapání korpusu
  • šlehačka
  • 350 g mraženého ovoce (višně, rybíz, borůvky, maliny)
  • 1 lžička solamylu

Postup přípravy ovocné směsi

1. Směs mraženého ovoce dáme do kastrůlku, posypeme cukrem a přidáme trošku vody.

2. Krátce povaříme jen tak, aby se mražené ovoce rozehřálo.

3. Přilijeme škrob rozmíchaný ve lžíci vody a svaříme do zhoustnutí. S chlebem podáváme ovocnou směs teplou nebo studenou, dle chuti.

Obrázek receptu na dvoubarevnou bábovku Bětu.

Dvoubarevná bábovka Běta s kapkou rumu

Příprava bábovkového chlebíčku

1. Cukr, olej a žloutky ušleháme do pěny, přidáme 10 lžic vody a mouku promíchanou s kypřícím práškem.

2. Dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

3. Těsto rozdělíme na dva díly a jeden obarvíme kakaem.

Obrázek k receptu: Sladce navinulý biskupský chlebíček přímo od mistra pekaře: Recept Josefa Maršálka

Sladce navinulý biskupský chlebíček přímo od mistra pekaře Josefa Maršálka

4. Střídavě vkládáme do vymazané a vysypané formy světlé a tmavé těsto.

5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.

6. Vychladlý chlebíček nakrájíme, pokapeme rumem a ozdobíme ovocem a šlehačkou.

Dvoubarevný chlebíček s ovocem.
Foto: Romana Rubášová, Dvoubarevný chlebíček s ovocem.

Sladké chleby ve světě

Sladké chlebíčky jsou velmi oblíbené po celém světě. Trochu připomínají bábovku, ale jejich struktura je obvykle jemnější a hutnější. V Anglii jsou známé jako tea loaf, tedy čajové chlebíčky, protože se často podávají k jejich tradičnímu čaji. V Americe jsou oblíbené banánové nebo dýňové chlebíčky a v Německu najdeme verze s ořechy a sušeným ovocem.

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest