Jen málokterá zelenina umí v kuchyni zahrát tolik rolí jako dýně. V polévkách, dezertech, chlebech, ale i jako základ omáček. A právě v té poslední podobě se dnes podíváme na méně tradiční, zato chuťově fantastickou kombinaci. Toto nevšední jídlo zahřeje svojí vůní i všechny nezúčastněné. Zajímavé však je, že dýně se v české kuchyni dlouho držela v pozadí. Naši předci ji vnímali spíš jako zeleninu „chudých“. Když už z ní něco připravovali, tak obvykle kompot. Avšak je pravda, že její nutriční bohatství a všestrannost ve vaření z ní dělá poklad kuchyně.
Hokkaido, máslová nebo muškátová dýně. To jsou 3 v kuchyni nejčastěji používané druhy. Každá je trochu jiná, ale všechny jsou výtečné. Celý pokrm skvěle dotváří dýňové knedlíky, které lákají na svoje oranžové tóny. Jak vidíte, celý chod je zakomponovaný do podzimního období, avšak dnes dýni seženete po celý rok, takže se nemusíte vůbec omezovat. V receptu najdete dvě dýňové omáčky a j jen na vás, kterou si zvolíte!
Recept na dýňovou omáčku s masem a knedlíkem
Ingredience pro přípravu
Dýňová omáčka I:
- 1 malá dýně Hokkaido
- 1 cibule
- sůl a pepř
- olej
- vývar dle potřeby
- 1 lžíce hladké mouky
- smetana
- plátek másla
- kuřecí maso
Dýňová omáčka II:
- cibule
- česnek
- olej
- sůl a pepř
- vývar
- smetana
- plátek másla
- nakrájená dýně Hokkaido
- kuřecí maso
Dýňové knedlíky:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 150 g nahrubo nastrouhané dýně ( syrové i se slupkou )
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup přípravy omáčky I
1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme nahrubo nastrouhanou a neloupanou dýni.
2. Osolíme a opepříme, zalijeme vývarem a povaříme.
3. Dále rozmixujeme, přidáme smetanu s rozmíchanou moukou a plátek másla.
4. Podle chuti dosolíme.
5. Kuřecí maso naklepeme, osolíme a opepříme a opečeme na oleji.
Postup přípravy omáčky II
1. Hokkaido dáme do pekáčku a osolíme a opepříme.
2. Přidáme nakrájený česnek a cibuli, pokapeme olejem a upečeme.
3. Vše pak rozmixujeme, dáme do kastrolu, zalijeme vývarem a přidáme smetanu s hladkou moukou.
4. Nakonec povaříme a přidáme do omáčky máslo.
5. taktéž podáváme s opečeným a ochuceným kuřecím masem.
Příprava dýňových knedlíků
1. Do hrníčku vsypeme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí, přidáme kvásek a ostatní suroviny i s dýní.
3. Vypracujeme těsto, poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou.
4. Necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem a potom těsto vyklopíme na pomoučený vál.
5. Rozdělíme ho na 4 díly a z každého dílu vyválíme kouli, které necháme ještě nakynout.
6. Poté vytvarujeme válečky a ty uvaříme ve vroucí osolené vodě, což by mělo zabrat asi 20 – 25 minut.
7. Během vaření knedlíky otočíme a poté nakrájíme nití.
Proč je dýně tak úžasná?
Dýně je skvělá zásobárna antioxidantů, především beta-karotenu, který pomáhá očím, kůži i imunitě. A v kombinaci se smetanou se navíc účinně vstřebává.

Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

Krémová dýňová roláda s máslem a jemným sýrem mascarpone
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI