Dýňový koláč je nejen oslavou podzimní sezóny, ale také skvělým způsobem, jak využít sezónní plodiny, v tomto případě dýně. Tento lahodný dezert kombinuje jemnost tvarohu s přirozenou sladkostí pečené dýně, přičemž výsledná textura je hebká a vláčná. Svěží pomerančová či citronová kůra dodává koláči jemný citrusový nádech, který harmonicky doplňuje jeho krémové vrstvy. Je to ideální pochoutka pro chladné podzimní večery, kdy se chcete zahřát teplými, plnými chutěmi.
Recept na tvarohový dýňový koláč
Potřebné vybavení
- Dortová forma průměr 20 cm
Suroviny
Tvarohová vrstva
- 350 g měkkého tvarohu z alobalu
- 80 g zakysané smetany (nebo přírodního jogurtu)
- 2 ks vajec
- 60 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkového cukru
- 100 g cukru
Dýňová vrstva
- 350 g pečené dýně
- 2 ks vajec
- 40 g cukru
- 60 g hladké mouky (4 polévkové lžíce)
- pomerančová nebo citrónová kůra
Postup
Příprava tvarohové vrstvy
- Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou nebo přírodním jogurtem, přidejte cukr a vanilkový cukr
Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením
- Přidejte vejce a jemně vmíchejte mouku. Směs šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto
Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením
Příprava dýňové vrstvy
- Pečenou dýni rozmačkejte na hladké pyré
Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením
- Přidejte vejce, cukr a jemně vmíchejte mouku
Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením
- Dochutíme pomerančovou nebo citronovou kůrou, která dodává svěží aroma
Sestavení
- Předehřejte troubu na 180°C
Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením
- Do připravené dortové formy o průměru 20 cm, vyloženou pečícím papírem, boky dortové formy jsou vymazané máslem. Nyní budeme vytvářet dvoubarevnou mramorovou strukturu. Pokud se s tím někomu nechce dělat, může udělat pouze dvě vrstvy na sebe, bude též výborné.
- Na dno formy, uprostřed, dáme velkou lžíci tvarohové směsi, na ni dáme lžíci dýňové směsi a tak pokračujeme dokud máme těsta. Směsi nikdy neuhlazujeme lžící, ale sklepáváme ve formě, díky tomu se směs roztáhne po formě a pak vznikne tento zajímavý mramorový motiv.
Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením
Pečení koláče
- Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 40 až 45 minut, dokud není pevný a zlatavý na povrchu
Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením
- Po upečení nechte koláč vychladnout, ideálně v lednici několik hodin, aby se chutě propojily a struktura zpevnila