5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dýňový koláč je nejen oslavou podzimní sezóny, ale také skvělým způsobem, jak využít sezónní plodiny, v tomto případě dýně. Tento lahodný dezert kombinuje jemnost tvarohu s přirozenou sladkostí pečené dýně, přičemž výsledná textura je hebká a vláčná. Svěží pomerančová či citronová kůra dodává koláči jemný citrusový nádech, který harmonicky doplňuje jeho krémové vrstvy. Je to ideální pochoutka pro chladné podzimní večery, kdy se chcete zahřát teplými, plnými chutěmi.

Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

Recept na tvarohový dýňový koláč

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 25 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina 10 minut
Porcí 4 osoby
Připravte si se mnou podzimní koláč, který připravuji z dýně a tvarohu. Je to taková podzimní sladká lahůdka, která přináší po klasických dezertech a zákuscích něco trošku originálního a nového.

Potřebné vybavení

  • Dortová forma průměr 20 cm

Suroviny

Tvarohová vrstva

  • 350 g měkkého tvarohu z alobalu
  • 80 g zakysané smetany (nebo přírodního jogurtu)
  • 2 ks vajec
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 100 g cukru

Dýňová vrstva

  • 350 g pečené dýně
  • 2 ks vajec
  • 40 g cukru
  • 60 g hladké mouky (4 polévkové lžíce)
  • pomerančová nebo citrónová kůra

Postup 

Příprava tvarohové vrstvy

  • Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou nebo přírodním jogurtem, přidejte cukr a vanilkový cukr
    Dýňový koláč s tvarohem

    Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

  • Přidejte vejce a jemně vmíchejte mouku. Směs šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto
    Dýňový koláč s tvarohem

    Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

Příprava dýňové vrstvy

  • Pečenou dýni rozmačkejte na hladké pyré
    Dýňový koláč s tvarohem

    Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

  • Přidejte vejce, cukr a jemně vmíchejte mouku
    Dýňový koláč s tvarohem

    Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

  • Dochutíme pomerančovou nebo citronovou kůrou, která dodává svěží aroma

Sestavení

  • Předehřejte troubu na 180°C
    Dýňový koláč s tvarohem

    Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

  • Do připravené dortové formy o průměru 20 cm, vyloženou pečícím papírem, boky dortové formy jsou vymazané máslem. Nyní budeme vytvářet dvoubarevnou mramorovou strukturu. Pokud se s tím někomu nechce dělat, může udělat pouze dvě vrstvy na sebe, bude též výborné.
  • Na dno formy, uprostřed, dáme velkou lžíci tvarohové směsi, na ni dáme lžíci dýňové směsi a tak pokračujeme dokud máme těsta. Směsi nikdy neuhlazujeme lžící, ale sklepáváme ve formě, díky tomu se směs roztáhne po formě a pak vznikne tento zajímavý mramorový motiv.
    Dýňový koláč s tvarohem

    Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

Pečení koláče

  • Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 40 až 45 minut, dokud není pevný a zlatavý na povrchu
    Dýňový koláč s tvarohem

    Dýňový Koláč: Sezónní Lahůdka s Tvarohovým Pohlazením

  • Po upečení nechte koláč vychladnout, ideálně v lednici několik hodin, aby se chutě propojily a struktura zpevnila
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Tento dýňový koláč je dokonalou kombinací chutí a textur, které přináší radost nejen na pohled, ale především na chuť. Přejeme dobrou chuť
Cena: 100
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dezert, dýně, Dýňový koláč, podzimní recept, tvaroh
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest