Estonský kringel je působivý, ale přitom jednoduchý kynutý věnec z bohatého, máslového těsta, který se plní intenzivní skořicovou a cukrovou náplní. Jeho kouzlo spočívá ve speciálním způsobu tvarování: těsto se nejprve rozválí, potře náplní, a po stočení do válečku se podélně rozřízne. Rozříznuté části se pak zapletou do copu, čímž se skořicová náplň efektně vystaví na povrch. Díky tomu se při pečení cukr karamelizuje a tvoří na povrchu křupavou krustu, zatímco vnitřek zůstává nadýchaný a vláčný. Kringel je ideální k snídani, odpolední kávě nebo jako dezert na rodinné oslavy.

Základem je poctivé kynuté těsto z mléka, másla a žloutků, které by mělo být před pečením krásně vláčné a vzdušnéMarkéta nám dala skvělý recept, který zaručuje úspěch, a forma věnce je navíc velmi dekorativní. Můj tip zní: Pokud máte rádi ořechovou chuť, přidejte do skořicové náplně 50 g mletých vlašských nebo pekanových ořechů – ořechy se skořicí a máslem dokonale propojují a dodají kringelu sytější a komplexnější chuť i texturu.

Recept na estonský kringel – skořicový kynutý věnec

Tento recept je na jeden velký kringel (věnec) a vystačí na 8 až 10 porcí.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 25 minut
  • Kynutí těsta: 45 až 60 minut
  • Pečení koláče: cca 20 minut
  • Počet porcí: 8 až 10

Ingredience k přípravě kringelu

Těsto:

  • 250 ml mléka (vlažného)
  • žloutky
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí (cca 42 g)

Náplň:

  • 10 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky skořice (mleté)
  • 100 g másla (změklého, pokojové teploty)
Obrázek k receptu na estonský kringel
Foto: Cooky.cz, recept na estonský kringler

Postup při přípravě skořicové spirály zvané kringel

1. Nejprve si připravte kvásek: Do menší misky nalijte malé množství vlažného mlékapřidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte kvásek vzejít, trvá to asi 10 minut.

2. Do velké mísy nebo do robota vsypte 600 g hladké mouky a přidejte lžičku soli.

3. V jiné nádobě rozšlehejte 2 žloutky a rozpuštěné, ale vychlazené máslo.

4. K mouce přidejte vzešlý kvásekzbytek mléka a směs žloutků s máslem.

5. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké a vláčné těsto (trvá to 5 až 10 minut).

6. Těsto překryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (zhruba 45 až 60 minut).

Obrázek k receptu na estonský kringel
Foto: Cooky.cz, recept na estonský kringler

7. Mezitím připravte skořicovou náplň: V misce smíchejte 10 lžic cukru krupice a 3 lžičky skořiceZměklé máslonechte připravené stranou.

8. Vykynuté těsto rozválejte na velkou obdélníkovou placku (silnou asi 5 mm).

9. Placku celou potřete změklým máslem (100 g).

10. Poté celou plochu rovnoměrně posypejte směsí cukru a skořice.

Obrázek k receptu na estonský kringel
Foto: Cooky.cz, recept na estonský kringler

11. Placku podélně stočte do pevného válečku.

12. Váleček těsta rozřízněte ostrým nožem po celé délce (vzniknou dvě poloviny s náplní viditelnou na řezu).

13. Obě poloviny těsta podélně zapleťte do copu, přičemž řezná plocha by měla směřovat nahoru.

14. Zapletený cop stočte do tvaru věnce (kringelu) a konce k sobě pevně přitlačte.

15. Věnec položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho ještě chvíli nakynout (asi 15 minut).

16. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 20 minut, dokud kringel krásně nezezlátne.

17. Podávejte ještě teplé. Tak si nechte chutnat!

Tipy redakce:

  • Bohatší těsto: Pro ještě bohatší chuť těsta můžete rozpuštěné máslo (50 g) nahradit sádlem nebo přidat navíc 1 žloutek.
  • Jiné náplně: Místo skořicové náplně můžete použít mleté ořechy s medemmák s povidly nebo nutellu.
  • Lesklý povrch: Před pečením můžete kringel potřít rozšlehaným vejcem – povrch bude lesklejší a ještě křupavější.
  • Karamelizace: Příliš silné vrstvy cukru na povrchu by se mohly připálit – raději posypejte rovnoměrnou tenkou vrstvou.
  • Servírování: Kringel skvěle chutná pocukrovaný moučkovým cukrem nebo pokapaný lehkou citrónovou polevou.
Obrázek k receptu na skořicové šneky

Nadýchaní skořicoví šneci s máslovou náplní: Když je venku sychravo, nic nezahřeje tak příjemně, jako plech čerstvě upečených skořicových šneků

Obrázek receptu na Kynuté šneky - - nadýchané těsto, sladká skořice, svěží poleva - dokonalost v každém závitu

Skořicoví šneci s citronovou polevou: Nadýchané kynuté těsto, sladká skořice a svěží poleva v receptu, který zahřeje na duši

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, foto a recept varime-doma.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest