Nechcete nebo nestíháte vážit všechno na gramy a máte chuť na něco dobrého a domácího? Tak tady jste na správném místě, protože se vše odměřuje hrnkem o velikosti 250 ml a polévkovou lžící. Hrnkové kynuté těsto je přesně to, co potřebujete, když zrovna nechcete být otrokem váhy a odměrek. Toto těsto krásně vyběhne a při pečení nepraská a zároveň nic nevyteče na plech.
I naše babičky přeci pekly nejen záviny takzvaně od oka a nepamatuji si, že by moje babička při pečení něco moc vážila. Sice si přesně pamatuji a mám před očima druh kuchyňské váhy, kterou babička vlastnila, ale moc jí k pečení, hlavně kynutých koláčů nepoužívala. Ale my máme na pomoc hrnek a lžíci, tak jdeme na to.
Recept na hrnkový makový kynutý závin
Ingredience potřebné na rychlý, jednoduchý, měkoučký a poctivě makový závin
Kynuté těsto
- 3 hrnky polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- změklé sádlo (asi 3 lžíce)
- vlažné mléko dle potřeby
Maková náplň
- 1 hrnek mletého máku
- 3/4 hrnku mléka
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce rybízové marmelády
- rozinky, skořice, citrónová kůra, rum (volitelné)
Postup přípravy hrnkového kynutého závinu

1. Z droždí, lžičky cukru a 2 dcl mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít.
2. V misce smícháme mouku se solí, přidáme ostatní ingredience, hotový kvásek a vlažné mléko dle potřeby, aby těsto bylo akorát husté.
3. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme asi hodinu přikryté v teple kynout.

4.Během kynutí si uvaříme makovou náplň, Smícháme ingredience pro náplň a přivedeme k varu. Mícháme do zhoustnutí a odstavíme z ohně. Přidáme rybízovou marmeládu a promícháme.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme placky a každou natřeme náplní. Placky srolujeme do závinů, narovnáme na plech a necháme kynout ještě půl hodiny.

6. Záviny potřeme vajíčkem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova asi 40 minut. Vychladíme a pocukrujeme.
Náplň do závinů můžete střídat za ořechovou či tvarohovou, kdo co má rád.
Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci