Nechcete nebo nestíháte vážit všechno na gramy a máte chuť na něco dobrého a domácího? Tak tady jste na správném místě, protože se vše odměřuje hrnkem o velikosti 250 ml a polévkovou lžící. Hrnkové kynuté těsto je přesně to, co potřebujete, když zrovna nechcete být otrokem váhy a odměrek. Toto těsto krásně vyběhne a při pečení nepraská a zároveň nic nevyteče na plech.

I naše babičky přeci pekly nejen záviny takzvaně od oka a nepamatuji si, že by moje babička při pečení něco moc vážila. Sice si přesně pamatuji a mám před očima druh kuchyňské váhy, kterou babička vlastnila, ale moc jí k pečení, hlavně kynutých koláčů nepoužívala. Ale my máme na pomoc hrnek a lžíci, tak jdeme na to.

Recept na hrnkový makový kynutý závin

Ingredience potřebné na rychlý, jednoduchý, měkoučký a poctivě makový závin

Kynuté těsto

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • změklé sádlo (asi 3 lžíce)
  • vlažné mléko dle potřeby

Maková náplň

  • 1 hrnek mletého máku
  • 3/4 hrnku mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce rybízové marmelády
  • rozinky, skořice, citrónová kůra, rum (volitelné)

Postup přípravy hrnkového kynutého závinu

Obrázek receptu na Hrnkový kynutý makový závin - rychlý, jednoduchý, měkoučký a poctivě makový
Foto: cooky.cz, Recept na Hrnkový kynutý makový závin – rychlý, jednoduchý, měkoučký a poctivě makový

1. Z droždí, lžičky cukru a 2 dcl mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít.

2. V misce smícháme mouku se solí, přidáme ostatní ingredience, hotový kvásek a vlažné mléko dle potřeby, aby těsto bylo akorát husté.

3. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme asi hodinu přikryté v teple kynout.

Z hotového těsta vyválíme placky a naplníme.
Foto: cooky.cz Z hotového těsta vyválíme placky a naplníme.

4.Během kynutí si uvaříme makovou náplň, Smícháme ingredience pro náplň a přivedeme k varu. Mícháme do zhoustnutí a odstavíme z ohně. Přidáme rybízovou marmeládu a promícháme.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme placky a každou natřeme náplní. Placky srolujeme do závinů, narovnáme na plech a necháme kynout ještě půl hodiny.

Naplněné placky srolujeme, potřeme vajíčkem a upečeme.
Foto: cooky.cz, Naplněné placky srolujeme, potřeme vajíčkem a upečeme.

6. Záviny potřeme vajíčkem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova asi 40 minut. Vychladíme a pocukrujeme.

Náplň do závinů můžete střídat za ořechovou či tvarohovou, kdo co má rád.

Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se

Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci

Obrázek k receptu na štrůdl se sádlem

Strakonický štrúdl se sádlem. To je božská mana

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest