Farmářská kuchyně je o jednoduchosti, poctivosti a maximálním využití toho, co dům a zahrada dají. Tyto brambory se skvěle hodí jak na všední den, tak na rodinnou oslavu nebo setkání přátel u jednoho stolu. Je to recept, který je sytý, barevný, voňavý a hlavně nesmírně variabilní. Každá hospodyně si ho může přizpůsobit podle chuti i toho, co má zrovna doma.
Farmářské brambory mají kořeny v lidové kuchyni. Zapečená jídla byla oblíbená nejen proto, že dobře zasytila, ale také proto, že se dala připravit v jediné nádobě v peci. Dnes se staly oblíbeným pokrmem i na chalupách. Není se čemu divit, doma si snadno sbalíte ingredience a na chalupě pouze vložíte do pekáče. Navíc farmářské brambory jsou kompletním hlavním jídlem, které se obejde bez přílohy.
Recept na farmářské zapečené brambory
Ingredience pro přípravu 4 porcí
- 1 kg brambor
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g šunky
- 150 g anglické slaniny
- hrst čerstvého medvědího česneku (mimo sezónu lze nahradit pažitkou nebo petrželkou)
- 200 g strouhaného sýra (eidam, gouda nebo směs sýrů)
- sůl a pepř
- olej nebo máslo na vymazání zapékací mísy
Postup přípravy brambor do pekáčku – tedy těch farmářských
1. Brambory očistíme a uvaříme ve slupce doměkka.
2. Necháme je trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
3. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji na pánvi pustit tuk, poté přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a restujeme dozlatova.
4. Nakonec vmícháme šunku a krátce prohřejeme.
5. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a medvědí česnek, jen krátce promícháme, aby nezhořkl.
6. Zapékací mísu vymažeme olejem nebo máslem, na dno rozložíme vrstvu brambor, osolíme a opepříme a přidáme část směsi se slaninou a cibulí, poté posypeme sýrem.
7. Vrstvy opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny a poslední vrstvu vytvoříme ze sýra.
8. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 – 30 minut, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří zlatavou kůrku.
Pár tipů pro vylepšení
Chcete pokrm více zeleninový? Přidejte na kolečka nakrájenou cuketu, papriku nebo rajčata.
Kromě medvědího česneku zkuste tymián, oregano nebo rozmarýn. Získáte tak více bylinkový výsledek.
Do směsi můžete vmíchat trochu smetany nebo zakysané smetany, aby jídlo bylo ještě krémovější.

Mafiánské brambory: Zapečená pochoutka s uzeným masem jako hlavní hvězda oběda nebo večeře
