Z brambor se vymyslelo a uvařilo asi nejvíc jídel na světě. Jelikož jsou známé všude, každý stát, každý region a každý kuchař má svoje oblíbené recepty z brambor. Brambory jsou tak variabilní, že je lze přidat téměř ke každému jídlu a připravit je na stovky způsobů. Buď jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k jídlu.
Kdysi jsme doma pěstovali svoje a jako dítě si pamatuji na jejich sázení, okopávání a sběr. Později ve škole nás neminuly bramborové brigády, na které jsme chodili rádi z důvodu – co si budeme nalhávat – ulití se z vyučování. Hlavně na střední to už byla taková tradice. Takže nás provázejí vlastně celým životem a sáhneme po nich v kuchyni velice často.
Recept na žravé brambory nejen pro farmáře
Ingredience na přípravu
- brambory (množství dle vlastního uvážení)
- rostlinný olej
- cibule
- anglická slanina
- třtinový cukr
- ocet
- sůl a pepř
- petrželová nať
Postup přípravy žravých brambor
1. Uvaříme brambory ve slupce (já vařím v parním hrnci).
2. Brambory necháme vychladnout a oloupeme.
3. Nakrájíme je na čtvrtky a orestujeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme z pánve.
4. Anglickou slaninu s cibulí orestujeme do zlatova a dochutíme trochou třtinového cukru a octu, osolíme a opepříme.
5. Brambory vrátíme na pánev ke směsi a rozmícháme se zelenou petrželovou natí.
Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů
Servírování
Hotové horké brambory můžeme posypat Parmazánem, který se na nich krásně rozteče a chutnají pak skvěle. Pokrm můžete servírovat se zeleninovým salátem ale i s nakládanou kyselou zeleninou.
Zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI