Z brambor se vymyslelo a uvařilo asi nejvíc jídel na světě. Jelikož jsou známé všude, každý stát, každý region a každý kuchař má svoje oblíbené recepty z brambor. Brambory jsou tak variabilní, že je lze přidat téměř ke každému jídlu a připravit je na stovky způsobů. Buď jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k jídlu.

Kdysi jsme doma pěstovali svoje a jako dítě si pamatuji na jejich sázení, okopávání a sběr. Později ve škole nás neminuly bramborové brigády, na které jsme chodili rádi z důvodu – co si budeme nalhávat – ulití se z vyučování. Hlavně na střední to už byla taková tradice. Takže nás provázejí vlastně celým životem a sáhneme po nich v kuchyni velice často.

Recept na žravé brambory nejen pro farmáře

Ingredience na přípravu

  • brambory (množství dle vlastního uvážení)
  • rostlinný olej
  • cibule
  • anglická slanina
  • třtinový cukr
  • ocet
  • sůl a pepř
  • petrželová nať

Postup přípravy žravých brambor

1. Uvaříme brambory ve slupce (já vařím v parním hrnci).

2. Brambory necháme vychladnout a oloupeme.

3. Nakrájíme je na čtvrtky a orestujeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme z pánve.

4. Anglickou slaninu s cibulí orestujeme do zlatova a dochutíme trochou třtinového cukru a octu, osolíme a opepříme.

Slaninu s cibulí restujeme na pánvi.
Foto: cooky.cz, Slaninu s cibulí restujeme na pánvi.

5. Brambory vrátíme na pánev ke směsi a rozmícháme se zelenou petrželovou natí.

Brambory vrátíme ke směsi a promícháme.
Foto: cooky.cz, Brambory vrátíme ke směsi a promícháme.
Obrázek receptu na vikářské brambory.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů

Servírování

Hotové horké brambory můžeme posypat Parmazánem, který se na nich krásně rozteče a chutnají pak skvěle. Pokrm můžete servírovat se zeleninovým salátem ale i s nakládanou kyselou zeleninou.

Zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest