Vypadá to jako obyčejná buchta, ale chuťově je to královna českých moučníků – voňavé jemné těsto, tři druhy náplně, prostě vzhledově krásný a chuťově vyvážený moučník. Je to něco mezi tradičním valašským koláčem a domácí buchtou na plech. A i když se od pravého frgálu trochu liší, má jeho duši, tři typické náplně : mák, tvaroh a povidla, které soutěží o přízeň vašich chuťových pohárků, zatímco je hladí jemné máslové těsto.

Tato frgálová buchta na plech je jakousi domácí sestrou pravého frgálu. Je rychlejší na přípravu, snadnější na krájení a přitom zůstává stejně lahodná. Někde mezi Valašskem a mojí kuchyní vznikl recept s plnou chutí a láskou, která do něj patří. Tři náplně symbolizují tři chutě dětství a když se pak zakousnete do měkkého těsta, rozvoní to vzpomínky a vím, že tenhle koláč má místo na stole i v srdci.

Recept na frgálovou tříbarevnou buchtu na plech

Ingredience potřebné na přípravu Domácí sestry pravého frgálu

Těsto

  • 2 vejce
  • 1 hrnek Moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva

Tvarohová náplň

  • 2 balíčky tvarohu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek Moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 vanilkový cukr

Maková náplň

  • 100 g máku
  • 100 ml mléka
  • 1/2 hrnku Moučkového cukru
  • skořice
  • citronová kůra

Povidla

Postup přípravy buchty

Frgálová buchta n aplech se třemi náplněmi
Foto: cooky.cz, Výborná frgálová buchta z plechu

1. Vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáváme ostatní suroviny.

2. Na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou nalijeme 2/3 těsta, na které rovnoměrně navrstvíme tvarohovou náplň.

3. Na tvarohovou náplň pak lžičkou střídavě nanášíme makovou náplň a povidla.

4. Nakonec cik-cak nalijeme navrch zbytek těsta. Místy má být vidět náplň.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Propečení zkoušíme špejlí. Necháme vychladnout a pocukrujeme. Krájíme na kostky.

Frgálová buchta n aplech se třemi náplněmi
Foto: cooky.cz, Výborná frgálová buchta z plechu

Toto je buchta, která se hodí na oslavy, svátky, nedělní odpoledne i jako pohoštění do práce. A vždycky zmizí jako první.

Obrázek receptu na frgálovou buchtu.

Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem

Obrázek k receptu frgálová buchta na plech

Frgálová buchta na plech: Tradiční valašský koláč v jednoduchém hrnečkovém receptu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest