Vypadá to jako obyčejná buchta, ale chuťově je to královna českých moučníků – voňavé jemné těsto, tři druhy náplně, prostě vzhledově krásný a chuťově vyvážený moučník. Je to něco mezi tradičním valašským koláčem a domácí buchtou na plech. A i když se od pravého frgálu trochu liší, má jeho duši, tři typické náplně : mák, tvaroh a povidla, které soutěží o přízeň vašich chuťových pohárků, zatímco je hladí jemné máslové těsto.
Tato frgálová buchta na plech je jakousi domácí sestrou pravého frgálu. Je rychlejší na přípravu, snadnější na krájení a přitom zůstává stejně lahodná. Někde mezi Valašskem a mojí kuchyní vznikl recept s plnou chutí a láskou, která do něj patří. Tři náplně symbolizují tři chutě dětství a když se pak zakousnete do měkkého těsta, rozvoní to vzpomínky a vím, že tenhle koláč má místo na stole i v srdci.
Recept na frgálovou tříbarevnou buchtu na plech
Ingredience potřebné na přípravu Domácí sestry pravého frgálu
Těsto
- 2 vejce
- 1 hrnek Moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
Tvarohová náplň
- 2 balíčky tvarohu
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek Moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 vanilkový cukr
Maková náplň
- 100 g máku
- 100 ml mléka
- 1/2 hrnku Moučkového cukru
- skořice
- citronová kůra
Povidla
Postup přípravy buchty
1. Vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáváme ostatní suroviny.
2. Na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou nalijeme 2/3 těsta, na které rovnoměrně navrstvíme tvarohovou náplň.
3. Na tvarohovou náplň pak lžičkou střídavě nanášíme makovou náplň a povidla.
4. Nakonec cik-cak nalijeme navrch zbytek těsta. Místy má být vidět náplň.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Propečení zkoušíme špejlí. Necháme vychladnout a pocukrujeme. Krájíme na kostky.
Toto je buchta, která se hodí na oslavy, svátky, nedělní odpoledne i jako pohoštění do práce. A vždycky zmizí jako první.

Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem
