Granko tvarohové řezy jsou pro mě synonymem víkendového pečení. Tenhle koláč má všechno – vláčné kakaové těsto díky Granku, lehkou a krémovou tvarohovou náplň a krásný mramorový efekt, který vypadá složitě, ale je neskutečně jednoduchý. Je to oblíbená pochoutka nejen pro děti, které milují chuť Granka, ale i pro dospělé, kteří ocení krémovou náplň a vláčnost. Díky použití hrnkové metody je příprava rychlá a bez zbytečného nepořádku.

U tohoto receptu je nejdůležitější konzistence tvarohové náplně, která musí být tekutější, aby se při nalévání těsta vytvořil onen mramorový efekt. Můj tip zní: Tvarohová náplň musí být opravdu hladká a bez hrudek. Pokud používáte tvaroh z vaničky, který je tekutější, dbejte na to, aby bylo těsto na spodní vrstvu hustší. Těsto lijte do pekáče v pořadí: 2/3 tmavého těsta (spodek), celé světlé těsto (střed) a zbytek tmavého těsta (vršek). Při pečení se světlé těsto propadne a vytvoří úžasné kakaové víry, které koláč projasní.

Recept na Granko-tvarohové řezy

  • Celková délka přípravy: Přibližně 55 minut (včetně pečení a chlazení)
  • Počet porcí: 20 až 24 řezů (podle velikosti plechu)

Ingredience k přípravě Granko-tvarohových řezů

Tmavé těsto (kakaové):

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce Granka (nebo kakaa)

Světlé těsto (tvarohové):

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 1 pudinkový prášek (vanilkový)

Postup při přípravě kakaovo-tvarohových řezů

1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Plech vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

2. V míse ušlehejte 3 vejce a 1 hrnek cukru krupice do pěny.

Recept na Granko-tvarohové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na Granko-tvarohové řezy

3. Přidejte 3/4 hrnku oleje a 1 hrnek mléka, zamíchejte.

4. Do směsi postupně vmíchejte 2 hrnky hladké mouky smíchané s práškem do pečiva.

5. Nakonec vmíchejte 3 lžíce Granka, dokud nevznikne hladké tmavé těsto.

6. Do druhé mísy vložte tvaroh, cukr moučku, vanilkový cukr, mléko, 3 vejce a pudinkový prášek.

7. Všechny suroviny vyšlehejte dohladka. Směs by měla být tekutější.

8. Na připravený plech nalijte zhruba dvě třetiny (2/3) tmavého těsta a rozetřete.

9. Na tmavé těsto nalijte celé světlé těsto (tvarohovou náplň).

10. Nakonec zbytkem tmavého těsta polijte světlou náplň. Těsto rozlijte rovnoměrně, klidně jen „cikcak“.

11. Řezy pečte v předehřáté troubě při 170 stupňů zhruba 35 až 40 minut. Koláč je hotový, když se okraje odtahují od plechu a špejle zapíchnutá do tmavého těsta (ne do tvarohu) vyjde čistá.

12. Nechte řezy vychladnout a před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.

Tvarohový koláč na plech - Tvarožník, Tvarožka - s ovocem

Skvělý dezert Tvarožka s ovocem

Tipy redakce

  • Mramorování: Pokud chcete mít výraznější víry, po nalití poslední vrstvy tmavého těsta zajeďte špejlí do koláče a lehce zamíchejte, čímž se obě těsta promísí.
  • Tvaroh pro nejlepší výsledek: Použití tvarohu ve vaničce je pro tento koláč ideální, protože je tekutější a lépe se prolíná s kakaovým těstem.
  • Čerstvé ovoce: Do tvarohové náplně můžete přidat hrst čerstvého nebo mraženého ovoce, například borůvky nebo maliny, dodají koláči kyselkavou chuť a krásnou barvu.
  • Skladování: Kvůli tvarohu a mléku skladujte řezy vždy v lednici. Nejlépe chutnají druhý den, kdy se chutě uleží.
Obrázek k receptu na tříbarevné řezy

Upečte si k nedělní kávě tříbarevné řezy s tvarohem, jaké pekla naše babička

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest