Hemenex, známý také jako anglický “ham and eggs“, v českém překladu Šunka a vejce), je klasická snídaně oblíbená hlavně v Anglii a Americe. Obvykle se vaří z klasických slepičích vajec, ale už jste vyzkoušeli hemenex z vejcí křepelčích? Může se zdát, že to bude stejné jídlo jen více pracné, protože jsou křepelčí vejce obvykle menší. Ale zkuste křepelčímu hemenexu dát šanci!
Křepelčí vejce nejenže jsou přirozeně bez cholesterolu, ale mají i mnohem vyšší obsah vitamínů a minerálů. Jejich chuť je také plnější, žloutky jsou žlutější. Příprava hemenexu z křepelčích vejcí je jinak téměř stejná jako jste zvyklí, vajíčka jsou jen rychleji hotová, proto je nutné vařit pomaleji na mírnějším plameni, abychom je nevysušili. Křepelčí vajíčka koupíte skoro v každém obchodě, vyzkoušejte tuto snídaňovou novinku!
Recept na křepelčí hemenex – zdravější než ze slepičích vejcí s plnější chutí
Ingredience pro přípravu
- křepelčí vajíčka
- 80 g šunky
- smažené cibulka
- plátkový sýr
- sůl a pepř
- mletá červená paprika
- pažitka
- paprika
- okurka
- rajče
- hořčice
- olej
Postup přípravy
1. Plátky šunky nakrájíme na čtverečky, papriku na proužky a okurku na tenká kolečka.
2. Rajčata nakrájíme na menší kousky a pažitku nasekáme nadrobno.
3. Na pánvi s olejem si orestujeme cibuli nebo použijeme hotovou smaženou cibulku a dáme ji na pánev s trochou oleje.
4. K cibulce přidáme šunku a za stálého míchání restujeme.
5. Po chvilce do pánve rozklepneme křepelčí vajíčka a ochutíme je solí, pepřem a mletou paprikou.
6. Celý pokrm dochutíme nasekanou pažitkou a navrch rozložíme plátky sýra.
7. Na talíř vyskládáme čerstvou zeleninu podél okraje a doprostřed z pánve přendáme hotový hemenex.
8. Vedle ještě přidáme lžičku hořčice, která se k jídlu skvěle hodí.
Původ jména
Hemenex je česká úprava anglického “ham and eggs”. Tento pokrm se stal populární především v 70. a 80. letech 20. století, kdy představoval jakýsi symbol západního životního stylu.
Křepelčí vajíčka v historii
Křepelčí vejce byla oblíbenou lahůdkou už v dobách starověkých civilizací. Ve starém Egyptě byla považována za symbol plodnosti a hojnosti, zatímco v Japonsku se často používají do sushi a salátů.