A neskutečně chutné, kdo ho ještě nezkusil, ani neví, o co přichází. Podél regionů a slovanských států nazývané i golapki, halupki, golubci, holubce, holúbky mají ale všude jedno společné: velký list zelí nebo kapusty jako obal, voňavá masová náplň většinou z mletého masa a rýže, pomalu dušené v omáčce nebo vývaru. Někde s rajčaty, jinde se smetanou.

Pro ty, co tohle jídlo třeba neznají, jsou to závitky ze zelného nebo kapustového listu plněné masem s rýží, cibulkou a kořením. Dušené v rajské omáčce nebo vývaru, dokud nezískají tu typickou jemnost a lahodnost. Holubky jsou prostě více než jenom jídlo. Je to pokrm, který vznikl z pokory a šikovnosti našich babiček, vzít pár dostupných surovin, zabalit je do něčeho dostupného a chránit jeho chutě jako poklad v truhle. Ale oni pokladem opravdu jsou. Miluji je! Vyzkoušejte a dáte mně za pravdu, že je to srdcovka!

Recept na Holubce – plněné zelné listy – tradiční jídlo s příběhem

Ingredience potřebné. na přípravu Jídla s příběhem – pověstných holubků

  • 1 větší hlávka zelí. nebo kapusty
  • 500 g mletého masa (vepřové nebo směs)
  • 100 g rýže
  • 1 vejce
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • sůl, pepř, majoránka a česnek dle chuti

Omáčka

  • 1 l rajského protlaku nebo masírovaných rajčat
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, bobkový list a cukr dle chuti
  • voda nebo vývar dle potřeby

Postup přípravy na holubky

Obrázek receptu na Holubky - jídlo s příběhem
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Holubky – jídlo s příběhem

1. Ve velkém kastrolu si dáme vařit vodu a v ní spaříme hlávku kapusty nebo zelí. Opatrně oddělíme po jenom listu, aby se nezlomily a bylo možné do nich hloubky balit.

2. V misce smícháme mleté maso, rýži, osmaženou cibulku , vajíčko a dochutíme solí a kořením.

3. Na každý list dáme porci náplně a pevně zabalíme jako závitek. Konce zastrčíme dovnitř.

Recept na Sarmu: plněné zelné listy masovou směsí

Plněné zelné listy od babičky z Moravy: Vzácné jídlo na talíři

4. Připravíme si omáčku. Osmahneme na kousku tuku cibulku, přidáme protlak, ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem a trochou cukru a naředíme vývarem.

5. Holubky naskládáme do pekáče nebo kastrole, zalijeme omáčkou a dusíme 1-1,5 hodiny přikryté na mírném ohni anebo přikryté pečeme v troubě.

Závitky zalijeme připravenou omáčkou a dusíme nebo pečeme.
Foto: Ilona Mikulecká, Závitky zalijeme připravenou omáčkou a dusíme nebo pečeme.

6. Podáváme s chlebem, bramborem anebo jen tak se zakysanou smetanou. Ještě lépe chutnají na druhý den.

Můj tip ze Slovenska

Ještě vám prozradím něco na vylepšen, já když je vařím, tak zbytek zelí, radši mám kapustu, nakrájím na nudličky a přidám dusit do omáčky spolu s holubky. Výsledek je výborný.

Hotové holubky na talíři

Holubky nebo-li plněný zelný list

Recept na zelné závitky

Plněný zelný list masem a rýží

pozn.: částečně upraveno AI, Foto a recept Ilona Mikulecká

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest