5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tento starý rodinný recept, původem z Balkánu, není dnes příliš používaný a známý. Avšak stojí za to ho jednou vyzkoušet a sami uznáte, že se jedná o naprostý poklad našich babiček. My jsme ho jako děti často mívali k obědu u babičky na prázdninách na Moravě. Zelné listy plněné vepřovým mletým masem, rýží, vše vařené ve velkém hrnci na špeku a kysaném zelí.

V některým zemích se tomuto pokrmu říkalo Sarma, zejména na Balkáně. My si ho dnes připravíme tak, jako ho znají naše babičky a jak ho nechaly zapsaný ve starých kuchařkách pro další generace. Intenzitu kyselosti zelí si můžete přizpůsobit tím, zda kysané zelí před přidáním omyjete nebo ne, my ho mýt budeme, abychom jídlo trochu zjemnili.

Zdroj obrázku: depositphotos, Recept na zelné listy plněné mletým masem a rýží.

Recept na plněné zelné listy mletým masem a rýží – Sarma

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 40 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 2 hodiny 10 minut
Porcí 6 porcí
Uvaříme si starý recept se zelím a rýží. Klasický recept na Sarmu.

Potřebné vybavení

  • 1 Mísa
  • 1 Hrnec
  • 1 Pánev, menší hrnec

Suroviny

  • 1 kg Mleté vepřové maso
  • 300 g Rýže
  • 1 ks Hlávky zelí
  • 2 ks Vejce
  • 200 g Plátky špeku (na vyskládání dna hrnce)
  • 1 balení Kysaného zelí (dle chuti, ale musí být dostatek na pokrytí dna celého hrnce)
  • Sůl, pepř a červená paprika
  • 2 ks Cibule (najemno nakrájené, menší kusy)
  • 2 ks Bobkového listu

Ingredience na paprikovou jíšku

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky

Postup 

  • Mleté maso si kompletně ochutíme kořením.
  • Uvaříme si rýži a přidáme k masové směsi.
  • Přidáme vejce a cibuli, vše pořádně promícháme v jednu homogenní hmotu.
  • Vezmeme si hlávku zelí a na několik minut ji ponoříme do vroucí vody a spaříme. Zelí změkne tak, jak potřebujeme.
  • Začneme loupat opatrně jednotlivé listy, které také ještě vložíme do vroucí vody. Můžeme je tak 1-2 minuty vařit.
  • Listy plníme směsí mletého masa s rýží a na obou koncích listy vždy ohneme a zarolujeme, aby se masová náplň nedostala ven.
  • Vezmeme hrnec a na dno vyskládáme plátky špeku.
  • Na plátky špeku rozprostřeme kysané zelí, které před vložením do hrnce ještě můžeme omýt, aby nebylo tak kyselé. Na zelí položíme bobkový list a poprášíme sladkou paprikou.
  • Na kysané zelí vyskládáme naplněné Sarma rolky – neboli plněné listy zelí masovou směsí.
  • Podlejeme lehce vodou (cca 300 – 500 ml) a vaříme 90 minut a kontrolujeme, aby se voda zcela nevypařila.
  • Připravíme si paprikovou jíšku: V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a sladkou papriku a po cca 2-3 minutách stálého míchání, máme připravenou jíšku. (jíška musí být bez hrudek )
  • Jíšku přidáme do velkého hrnce se zelím a rolkami a povaříme dalších 10 – 15 minut.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 280 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Balkánská, Bulharská, Rumunská
Klíčové slovo: hlávkové zelí, kysané zelí, mleté maso, Mleté maso v zelných listech, Sarma, Sarma rolky



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest